forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
karnaughova mapa + odvození výrazu

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Ostatní
 
fsoft
Nováček
Nováček


Založen: 16.10.2015
Příspěvky: 5

PříspěvekZaslal: 16 říjen 2015, 19:49    Předmět: karnaughova mapa + odvození výrazu Citovat

Dobrý den,

potřeboval bych od Vás moc pomoci.
Mám takovéto zadání: i= { 2,4,7,10,11,15(1,3,8,12,13,14) }
Udělal jsem si pro to pravdivostní tabulku:


a karnaughovu mapu


Můžete mi, prosím, někdo zkontrolovat, zda mám ten výraz dobře? Je mi divné, že mi vypadla proměnná x3.

Pokouším se o simulaci v programu Logo Comfort


Ale netuším, kam mám tedy zapojit a jak tu proměnnou X3.

Konečný výraz jsem si udělal: pomocí zákonu dvojité negace a pak pomocí Demorgenova zákonu, abych to měl v NANDech. (to není na obrázku)

Děkuji moc za pomoc
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 733

PříspěvekZaslal: 17 říjen 2015, 11:35    Předmět: Citovat

Nerozumím zadání i= { 2,4,7,10,11,15(1,3,8,12,13,14) }, pokud by se nejednalo o něco jako sekvenční automat.

Co se týká o schéma v Logo Comfortu, tak je špatně+prasácky nakreslený. Jednak nemůžeš vstupy I1, I2 a I3 vyzkratovat dohromady (ty uzly) a nikdo netuší, odkud kam vedou spoje z B004, B005 a B006 do B001, B002 a z I1+I2+I3 do B001+B002 a B003. Spoje musí běžet vedle sebe a ne být v jedný čáře. Tohle Ti podle mně Logo Comfort ani nepřeloží (kvůli těm spojeným uzlům na I1+I2+I3), ale mohu se plést - musel bych to vyzkoušet. Jestli to má znamenat "OR", tak to rozhodně nemůžeš nakreslit tak, jak to máš.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
fsoft
Nováček
Nováček


Založen: 16.10.2015
Příspěvky: 5

PříspěvekZaslal: 17 říjen 2015, 21:17    Předmět: Citovat

Dobrý večer,

zkontroloval jsem si to podle internetové kalkulačky - a opravdu ta nejvyšší proměnná vypadne - viz. moje mapa.

Udělal jsem si tedy následující výraz podle té mapy co mám:
[

mapa:


pořadí na mapě jsme se ve škole učili takto jak to mám.

Obvod jsem si pomocí programu nasimuloval:
Netuším, kam ale zapojím tu nejvyšší proměnnou která vypadne? Tu nechám být a nezapojím jí? Když ale to chci zkusit jestli výstup sedí dle pravdivostní tabulky jak to zjistím, když tu jednu proměnnou vlastně nezadávám?


Budu moc rád za radu - jsem úplně bezradný a nevím jak na to.

Díky moc

Ještě osvětlím zadání: jednička na výstupu bude na pořadí indexu:
2,4,7,10,11,15

a neurčený výstup bude na 1,3,8,12,13,14
Na zbytku budou nuly.

Je to patrné z mé pravdivostní tabulky.

PS: Omlouvám se za tu prasečinu v tom simulátoru
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 733

PříspěvekZaslal: 18 říjen 2015, 0:23    Předmět: Citovat

No - pokud neurčený výstup = libovolná hodnota 0/1, pak bych řekl, že to máš správně.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
fsoft
Nováček
Nováček


Založen: 16.10.2015
Příspěvky: 5

PříspěvekZaslal: 18 říjen 2015, 0:30    Předmět: Citovat

díky za reakci - takže i ten alg. výraz + to schéma mám dobře podle Vás?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
fsoft
Nováček
Nováček


Založen: 16.10.2015
Příspěvky: 5

PříspěvekZaslal: 18 říjen 2015, 0:31    Předmět: Citovat

zkusil jsem tu tabulku vyplnit na této stránce: tam ale ta proměnná nevypadla



tak netuším, jak to je tedy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 733

PříspěvekZaslal: 18 říjen 2015, 1:35    Předmět: Citovat

Procházel jsem to tam a zpátky a když z toho výsledku vyhodíš člen AC, ta Ti vyjde výsledek stejný => je to špatně zoptimalizovaný... Ta jednička vpravo dole je obsažená v členech AC i /BC, ta vlevo dole jen v /BC, tudíž se AC může vyhodit a výsledek je stejný.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
fsoft
Nováček
Nováček


Založen: 16.10.2015
Příspěvky: 5

PříspěvekZaslal: 18 říjen 2015, 1:58    Předmět: Citovat

super...jste super..moc jste mi pomohl


Toto je tedy OK.

ještě jen mám takový excelovský dokument, do kterého jsem doplňoval ty výsledky (jestli na výstupu bude 1, neurčitý nebo 0. Tak se mi do 2. sloupce (y0 realizace)automaticky doplňovaly některé hodnoty a některé byly zadané - to znamená, že to co je tedy v y0 zadáno mi má vyjít na výstupu nebo to co je v y0 realizace mi má vyjít při těch kombinacích?
Mě to všechno vychází jen to y0 zadáno.

Přikládám screen při kombinaci 101 kdy na výstupu dle sloupce y0 zadáno má být 0 (to taky mám) a 0y realizace má být "1" (ta byla předvyplněná)


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 733

PříspěvekZaslal: 18 říjen 2015, 3:16    Předmět: Citovat

Nějak jsem úplně nepochopil, co jsi chtěl vlastně tím zadáno/realizace říct, ale osobně bych řekl, že je tam nějakej renonc v zadání nebo chyba v tý excelovský tabulce ...
S tímhle asi neporadím.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Ostatní Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
 
Strana 1 z 1
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2017 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)