STM32 Nucleo

Dobrý den,
dostal se mi do ruky STM32L05 Nucleo, chtěl bych se s ním naučit a tak jsem googlil ale nenašel jsem tolik odpovědí, kolik jsem myslel že najdu, tak píšu sem.

Jednak ho lze programovat přes webový kompilátor mbed a přes toolchain, kterých je vcelku taky dost, zajímá mě, jaké to má výhody a jaké nevýhody?

Online mbed compiler mi příjde opravdu velice snadný a pochopitelný, ale například se mi tam nepovedlo udělat z Nucleo SPI slave. Chápu to dobře, že je mbed dobrý pro začátečníky, ale pokud chci něco více musím sáhnout po toolchainu jako je IAR?

S tím souvisí další otázka, jaký toolchain je pro STM32 relativně nejlepší?

Existuje česká literatura věnující se tomuto tématu? (nevadí mi angličtina, jen začátky jsou pro mě lepší v češtině, než se zorientuju)

díky za odpovědi :slight_smile:

Tak asi na rozjezd to stačí…Netuším jestli se v tom dá taky debagovat/simulovat ale byla by škoda tu možnost nevyužít když máš na desce STLINK. Jinak asi buď nějakou light verzi IAR,KEIL a nebo GCC + Eclipse,CODEBLOCK. Hlavně nezapoměň číst datasheety od toho čipu - i když je to “jen” M0, tak toho umí docela dost.

Pokud chceš programovat STM, je dobré se rozhodnout, jakým způsobem je chceš programovat respektive jestli využívat knihovny od ST nebo si napsat svoje
Standard Peripheral Library (nebo HAL) mají velkou výhodu, že jsou již napsané tak, že by tam nemělo dojít k žádným konfliktům a měly by být ošetřeny všechny chybové stavy. Taky je ale výsledný kód mnohem větší než když si knihovnu sám.
Pokud si chceš knihovny psát sám nebo mít spíš přehled o tom kódu, doporučuji stránky joudove.8u.cz - pěkně vysvětlený základ a pro začátek dostačující
Pokud chceš využívat ST knihovny, pak určitě mcu.cz

a k tomu IDE, mrkni na stránku openstm32.org , je to IDE založené na Eclipse, ale se všemi již doinstalovanými prostředky a bez omezení kódu. Osobně ho teď testuju a můžu zatím říct, že jsem velmi mile překvapen…