Paralelní spojení 127 LED diod

Teoretická šance by byla, pokud by to napájel zdrojem maximálné 2,8V - a to to toho počítám i úbytek na sepnutém NPN tranzistoru. Navíc to znamená dobré chlazení spínacího tranzistoru - 1,27A (proud LEDkama) x 0,7V (úbytek napětí na tranzistoru) = 0,889W => tedy zvládnout uchladit alespoň 1W.
Druhá možnost je mít zdroj maximálně 2,1V a spínat to nejakým FET tranzistorem, který má v sepnutém stavu odpor několika miliohmů a tím pádem na něm nevzniká žádná velká výkonová ztráta. Problém je v tom, že to nebude svítit rovnoměrně a když už ano, pak LEDkama s nejnižším napětím bude protékat největší proud a tyto LEDky budou hodně namáhané a budou rychle odcházet. Prostě tolik LEDek paralelně bez odporu je pro LEDky nejkratší cesta do křemíkového nebe. V obou případech je však šance, že to bude fungovat opravdu jenom z říše fantazie.

Když už udělal takovouhle hloupost, tak ať na každou LEDku připájí odpor a pak jí osadí. Teda pokud to neudělal z SMD LEDek, to radši ať si udělá novou DPS. Bude mít 127x LED+R a to fungovat bude. Pokud by se rozhodl udělat si novou DPS, pak bych kvůli účinnosti spíše doporučil udělat skupiny po 3-4 LED v sérii s jedním odporem. Červená LEDka má napětí cca 2V -> pro napájení 9V bych dal 4 LEDky a 33 Ohmů odpor. Dostaneš 32 skupin po 4 LEDkách (128x LED) a proud cca 320 mA. To se dá chvíli uživit i z baterky. Pokud by počítal i s poklesem napětí (baterka), pak bych doporučil spíš 3 LEDky a 560 Ohmů odpor. Dostaneš 42 skupin po 3 LEDkách (126x LED) a proud cca 420mA. Počítáno s 9V zdrojem, 2,1V/LEDku, cca 10mA/skupinu. Jinak i v případě, že omezí proud každou LEDkou (127x LED+R) na 10mA, dostává se na proud 1,27A. Bez omezovacích odporů na LEDkách bude záležet jenom na tvrdosti zdroje, jak rychle mu to bude hořet. Pokud to připojí na zdroj, pro který 1,27A nebude žádný problém, tak uvidí jenom kouřové efekty.