forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
Oprava 230 V napájecího zdroje chlazení vinotéky-ventilátorů

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů
 
doktor.rakev
Častý přispěvatel
Častý přispěvatel


Založen: 23.3.2010
Příspěvky: 37

PříspěvekZaslal: 30 červenec 2011, 17:01    Předmět: Oprava 230 V napájecího zdroje chlazení vinotéky-ventilátorů Citovat

Zdravím,

nedávno nám odešla vinotéka, nemám nějaké ambice stát se elektroopravářem, ale když už mám doma multimetr a nějaké základní znalosti, řek sem si proč se na to nepodívat. Chyba je v určitě zdroji, který napájí chlazení větráky atd.

Na desku sem se zběžně podíval a pojistka je ok, kondíky na pohled vypadají taky v pohodě. Zkusil sem ji tedy proměřit. Nejdříve sem začal u ss části která se stará o napájení ventilátorů, hlídá teplotu atd. Zjistil sem, že tam teče hrozně malé napětí, proto se ventilátory netočí, a lednička nefunguje. Tak sem začal z druhé strany, za pojistkou a před prvním trafem sem naměřil 230, za prvním trafem také 230 střídavých (? Myslíte že má funkci jenom oddělovače a nesnižuje napětí). Následuje můstek ze 4 diod, ty sem proměřil pomocí zkoušečky diod a na všech naměřil úbytek napětí zhruba 0,8 V takže by měly být ok.

Za můstkem jsou dva kondíky 200 V, 120 uF. Zapojený jsou tak že z plusu to jde na plus kondenzátoru, z mínusu kondenzátoru to jde na plus dalšího (stejná velikost) a z jeho mínusu na mínus pól. Z jejich středu to pak jde přes další kondík dál.

Mezi těma dvouma kondíka už sem ale mým multimetrem za 130 Kč naměřil úplný kraviny. Klidně i 300 V, což je kravina když jsou na 200 V. Navic mustek by to mel usmernit na nejakych 120 V jestli se nepletu, ale to bude spis chyba multimetru.


Další věc je že jsou tam dva výkonový NPN tranzistory. Z plusu to jde na kolektor prvniho z Emitoru pak na bazi druhyho.

Ten druhy tranzistor se docela silene zahriva kdyz tam pustim stavu. Dalsi vec ktery sem si vsimnul ze z desky jako by neco sycelo. Nevim to stoprocentne jiste, ale myslim si ze to byly kondiky. Syceni po nakym case zmizelo.

Bohuzel nemam schema, ale prikladam aspon fotecku. Myslite ze je naka sance zjistit cim to je. Jediny co me napada je vymenit kondiky, ale nevim jestli to k necemu bude Smile

Pro predstavu prikladam aspon fotku z mobilu.

Arrow administrator: přejmenováno z "Napájecí zdroj, porucha"



30072011084.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  30072011084.jpg
 Velikost:  369.46 kB
 Staženo:  1081 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Atlan
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.2.2009
Příspěvky: 889

PříspěvekZaslal: 30 červenec 2011, 20:33    Předmět: Citovat

NA tych kondikoch 200V by si mal namerat 156V jednosmernych. Ak to budes merat medz inimi tak cez 300V +- 312V. Vyber tranzistory a zmeraj ci su dobre, Tiež by nebolo odveci skontrolovať ESR kondikov.

A bacha je tam dost velke napetia aby ta to zabilo. vsetko robiš na vlastne nebezpečie !!!! Takže by si to mal zverit niekomu skusenemu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2139

PříspěvekZaslal: 30 červenec 2011, 20:42    Předmět: Citovat

Je to spínanej zdroj. Ten s největší pravděpodobností bez o něco hlubších znalostí problematiky nerozjedeš.
Někdy stačí vyměnit diodu, někdy kondik, někdy je to mrtvý celý. To se nedá takhle říct.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
doktor.rakev
Častý přispěvatel
Častý přispěvatel


Založen: 23.3.2010
Příspěvky: 37

PříspěvekZaslal: 05 srpen 2011, 15:08    Předmět: Oprava Citovat

Tak sem se k tomu opet dostal.

Na obou kondikach sem nakonec nameril neco kolem 160 V. Coz by melo byt ok.

Zkousel sem pomoci zkousecky diod promerit oba ty NPN tranzistory. A vypada to ze jeden z nich je spatnej (?prorazenej).

Vyzkousim ho teda vymenit. V soucasnosti je tam tenhle tranzistor.

http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/172983/UTC/MJE13005-TA3-T.html

Misto nej bych tam chtel zkusit dat tenhle:

http://www.gme.cz/cz/mje13005-p211-205.html

Vypada to ze maj temer totozny parametry. Pro jistotu vymenim asi oba ty tranzistory. A uvidime co se bude dit dat Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2139

PříspěvekZaslal: 05 srpen 2011, 19:31    Předmět: Citovat

Snad budeš mít štěstí Smile. Ovšem GME si nechává vyrábět kopie výkonových tranzistorů v číně s parametry, které se originálům neblíží ani zdaleka. Třeba to nebude případ tohoto kusu nebo jsou součástky dostatečně předimenzované (proč by ale pak chcíply?). Výkonový součástky radši nakupuju v obchodě, kterej mi je objednává na farnellu. Je tam větší šance vyhnout fejku.
Taky si zkontroluj usměrňovače na sekundáru a RCD obvod na primáru. Pokud kterákoli tato část umře, končej i MJEčka.

Nějaký to schémátko spínanýho zdroje najdeš třeba tu: http://www.belza.cz/swmodeps/compow2.htm
http://www.danyk.wz.cz/s_atx.html
Něco o kopiích součástek se spoustou odkazů např. zde: http://rayer.ic.cz/elektro/psu4pc.htm
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
doktor.rakev
Častý přispěvatel
Častý přispěvatel


Založen: 23.3.2010
Příspěvky: 37

PříspěvekZaslal: 11 srpen 2011, 23:20    Předmět: Citovat

Tak jsem tranzistor vypajel, dal tam novy, zapojil a nic. Odpojil sem napajeni, tranzistor promeril a je vcudu uplne stejne jako ten predchozi Smile Takze chybka je jeste nekde jinde. Diody v mustku sem promeril, vypadaji ok.

Jeste mam jeden pokus (koupil sem dva tranzistory Very Happy )

Zejtra na to jeste mrknu, prochazel sem ty schemata co si mi posilal. Jak sem zbezne prosel tu desku, nejblize se mi zda toto schema .

http://www.pavouk.org/hw/atxps.html
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2139

PříspěvekZaslal: 12 srpen 2011, 1:23    Předmět: Citovat

Zdroj z pavouka je ATX. Spíš bych tipnul jednodušší verzi podobnou AT zdroji z odkazu na belzu (obr.11) - bez 5V standby a složité přepěťové ochrany. Ovšem pracovní část - dvojčinný propustný měnič - je stejná.

Ještě jsi psalo nějakym sičení. Zkontroluj obvod na sekundáru - nesmí tam bejt zkrat. V takovym případě propustnejměnič nepřežije ani start(proudový přetížení tranzistorů na primáru). Pak tam nesmí bejt studeňák -> napěťovej průraz těch samejch. Obdobná věc se může stát když kondiky vytečou. No a nakonec při proražený izolaci transformátoru to můžeš rovnou vyhodit. Naneštěstí tuhle závadu běžnými kutilskými přístroji nezjistíš.
Výstupní část (kondiky, samozřejmě bez přípojení zdroje do sítě!) musí jít nabít externím zdrojem na jmenovitý napětí bez výraznýho proudovýho odběru.

Ještě k otázce ohledně prvního "trafa" v úvodního textu. To je jen tlumivka bránící průchodu souhlasných proudů z/do zdroje - kvůli EMC. Na samotnou činnost zdroje nemá vliv.

Jak jsem psal o kontrole RCD obvodu na primáru - oprava: ve dvojčinnym zdroji je samozřejmě pouze RC obvod (na belzově schemátku 11 jsou to C10 a R11).

Co z toho má lézt za napětí/proudy a jak je to zařízení drahý? Jen jesli by stálo zato se zabejvat jinym zdrojem - třeba úpravou starýho PC AT/ATX nebo jesli by nešel použít přímo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
doktor.rakev
Častý přispěvatel
Častý přispěvatel


Založen: 23.3.2010
Příspěvky: 37

PříspěvekZaslal: 12 srpen 2011, 15:42    Předmět: Zdroj Citovat

Jj je prakticky totozny s tim co jsi psal.

Minimalne ta hlavni cast za usmernovacem. Dal jsou mensi zmeny.

No cely zarizeni stalo kolem 5 tisic. Zdroj je na 70 W. Výstupem jsou dva větráky, pak jsou tam dva NTC konektory (to by asi meli byt teplotni senzory).

A pak jeste jednen vystup, kterej konektor nema, ale je natvrdo pripajen na desku, to by melo byt samotne chlazeni, dle meho na 12 V.

Jeste sem si vsimnul ze ze spoda desky je pod dvema vykovyma rezistorama tmavsi plocha. To znamena ze se docela dost zahrivali, pokud se nepletu. Takze se na to asi vyprdnu a cele to vyhodim.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Mikop
Profesionál
Profesionál


Založen: 22.2.2009
Příspěvky: 260

PříspěvekZaslal: 12 srpen 2011, 22:01    Předmět: Citovat

Ahoj. Vinotéku jsem si taky pořídil. Samozřejmě jsem koukal i na ten zdroj, tedy skrze mřížku. Myslím, že je to klasický AT zdroj na 12V jak psal Piityy. To "syčení" je v zátěži nebo naprázdno? Protože může být v pytli jedna z dvojité diody na výstupu sekundáru. Vypájej a změř samostatně. A zkus připojit na výstup 10-20W 12V žárovku na odzkoušení místo celé vinotéky. Spínané zdroje někdy "nenajedou" bez zátěže. Pro oddělení 230V používám 2 identická trafa (230v na 16V 150W a zase zpět) a do série s výstupem žárovku 75W jako pojistku. Jo a jako chladící člen vinotéky mezi chladiči se používá Peltierův článek. Ještě poznámka. Před cca 10 lety, jsem si koupil Peltierův článek v GME na pokusy. A vydusil jsem ho tak, že se mi roztavily můstky mezi keramickými deskami a vznikl zkrat, že mi shořely 2,5mm dráty z aku, protože jsem nepoužil pojistku Smile

Mikop
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Mikop
Profesionál
Profesionál


Založen: 22.2.2009
Příspěvky: 260

PříspěvekZaslal: 18 prosinec 2011, 1:59    Předmět: Citovat

Ahoj.
Tak jsem ani netušil, že mě to čeká taky. Zdroj i s chlazením (Peltierův článek) mi přinesl kamarád. A když jsem si teď znovu četl ty příspěvky, tak závada se shoduje. Ale já už to spravil. Zdroj má výkon 12V/cca 4A. Provedena výměna všech kondenzátorů 47uF/25V (pomocný zdroj pro TL494), 4,7uF/25V (báze výkonových tranzistorů)a 1000uF/35V (výstup 12V). Ten ohřev jednoho výkonového tranzistoru MJE13005, byl způsoben vadným druhým (rozpojen). v příloze jsou 2 obrázky. Jeden je okomentovaný od doktora.rakve a další je odněkud stažené schema zdroje PC AT.
Mikop



vinoteka.zip
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  vinoteka.zip
 Velikost:  182.08 kB
 Staženo:  984 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
martin85
Anonymní





PříspěvekZaslal: 18 květen 2015, 8:25    Předmět: re: oprava vinoteky baumatic Citovat

Zdravim,

navazuji na tema oprav vinoteky Baumatic, dostala se mi do rukou a prestala fungovat kdyz v obci vypinali a zapinali proud - zrejme nejaka napetova spicka. Po zapnuti se ozyva ((pravdepodobne z trafa ??) nekolikrat za sekundu tichy praskavy zvuk a zelena LED na plosnaku poblikava nepravidelne.

Vinoteka funguje kdyz je zapojena na nejnizsi vykon - jakmile posunu potenciometr regulujici silu chlazeni na vyssi vykon cela vinoteka prestane fungovat tj. i vetraky se zastavi. To mi naznacuje ze deska neni uplne cela spalena a je tu sance na opravu...

Zkusim vymenit to co popisujete vys - ellyty, tranzistory a ten modul se schotky diodama co je na chladici v nizkonapetove casti desky. Mohli byste mi pripadne doporucit jiny postup kdyby Vas neco napadlo ?
Návrat nahoru
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
 
Strana 1 z 1
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2017 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)