Programování a schéma u obvodu s LED

Zdravím

Chtěl bych si sestrojit obvod, který by měl 4 funkce. Obvod by se skládal z 10 led diod, ale bohužel chodím teprve do prvního ročníku průmyslové školy, takže ještě nemám dostatečné vědomosti, tak bych byl moc rád kdyby mi tu někdo pomohl :slight_smile:

1.funkce: obyčejné svícení + regulace svitu (nic těžkého)
2.funkce: blikání (s regulovaním frekvence)
3.funkce: prolínání jednotlivých ledek (oba směry)
4.funkce: blikání všech ledek podle hudby, resp. Po připojení na mix pult by všechny led diody blikaly podle síly signálu. Nemusí se řešit problém, že bude blikání slabé protože bych to připojil na výstup který nebude ovlivňován aktuální hlasitostí. Nechci VU meter, chci toto - youtube.com/watch?v=nnBqiEn … 07&list=WL (Ukázka od 2:55)

Chtěl bych to udělat přes Atmega8.
Je tu ale více problémů: 1) Neumím programovat ani si sestavit vlastní schéma, protože se to učí až ve 2.ročníku.
2) Obvod bych chtěl napájet 12 volty a Chip je myslim na 5V.

Byl bych moc rád kdyby mi tu někdo pomohl (v případě funkčnosti obvodu bych poslal nějakou finanční odměnu :slight_smile: )

Mám dobrou radu. Investuj Svůj čas a sežeň si nějakou literaturu o elektronice, mikrokontrolérech a programování (ASM, C). Nastuduj to a pak jsem přijď. Protože když “nic” neumíš tak se dost těžko radí. Zní to tvrdě ale je to tak. Ani netušíš jakej je to rozdíl dnes a před 20 lety když nebyl internet.

Na to video se pozorně podívej. Je to parádní ukázka toho, jak to opravdu nedělat. Ne, že bych měl něco proti metodě “vrabčí hnízdo”, ale co je moc, to je moc :

  1. 10 LED paralelně bez jakýchkoliv odporů na USB port - jeden z nejlepších způsobů, jak o USB port přijít.
  2. Vstup do báze NPN tranzistoru bez odporu ? To taky asi nemyslí vážně. Partně závod o to, jestli dřív odejde tranzistor nebo audio výstup, ke kterému je to připojené. Naštěstí audio výstupy bývají zkratuvzdorné…

No a nesmíme opomenout “ovíjené” spoje bez jakýchkoliv známek letování. Ovíjené spoje se používaly svého času i průmyslově, ale to bylo ovíjené na poněkud vyšší úrovni.

Na to bastlpoli už to bylo o něco lepší, ale na zapojení to nic nemění.

Děkuji vám za odpověď, u mě je problém jen u toho chipu, ale je pravda že nic nevím :slight_smile: Otázka je zda si počkat než se to budem učit, nebo se sám vzdělávat a zkusit si to sám naprogramovat a sestrojit…

Jinak to video bylo bráno jen jako příklad, nikoliv jako návod podle kterého bych to chtěl dělat (také jsem si všiml že nikde nejsou odpory, ale kvůli mé neznalosti jsem věřil v to že to má udělané tak, aby k ničemu nedošlo ) :slight_smile:

Každopádně vám děkuji za odpověď…

Určitě se vzdělávej i sám, tím nic nezkazíš a děláš to pro sebe, znalosti ti nikdo nevezme… ale začni od začátku a ne od konce, před mikrořadičem je v elektronice ještě spousta kapitol které je důležité aspoň rámcově znát… to programování na konci je jenom třešnička na dortu.