forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
6 metrů kabel, kam dát omezovací rezistor?

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů
 
radekpaos
Profesionál
Profesionál


Založen: 8.3.2011
Příspěvky: 437

PříspěvekZaslal: 18 září 2014, 11:50    Předmět: 6 metrů kabel, kam dát omezovací rezistor? Citovat

Ahoj, mám PIR modul, u kterého musím zajsitit proud max 100 uA, napětí zdroje je 12 V, zvládá 3 A. PIR modul je umístěný od zdroje cca 6 metrů daleko (připojení cu, průřez 1 mm2). Řeším, kam je lepší dát omezovací odpor (hodnotu jsem spočetl na cca 120 kOhm, výkonová ztráta 0,0012 W - takže se nebude ani moc zahřívat) - je lepší dár rezistor hned za zdroj a tím pádem omezit proud již před kabelem nebo až k pir čidlu? Díky.

Arrow administrator: přesunuto z "Ostatní"
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
tomas
Profesionál
Profesionál


Založen: 5.6.2010
Příspěvky: 63

PříspěvekZaslal: 18 září 2014, 12:40    Předmět: Citovat

Myslím ,že je to jedno.
Jinak těch 100uA je proud ,kterej ten PIR spíná?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
radekpaos
Profesionál
Profesionál


Založen: 8.3.2011
Příspěvky: 437

PříspěvekZaslal: 18 září 2014, 12:46    Předmět: Citovat

ne, to je max. produd, který může jít do napájení pir modulu. výstup je 3V logika, impuls, ale s tím už si dnes poradit dokážu:)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
tomas
Profesionál
Profesionál


Založen: 5.6.2010
Příspěvky: 63

PříspěvekZaslal: 18 září 2014, 13:05    Předmět: Citovat

No pokuď tam dáš 120K odpor tak ti na tom modulu moc voltíků nezůstane. Jaký je napájecí napětí toho modulu?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
radekpaos
Profesionál
Profesionál


Založen: 8.3.2011
Příspěvky: 437

PříspěvekZaslal: 18 září 2014, 13:13    Předmět: Citovat

dosud jsem žil v domění, že odpor v sérii mi s napětím prakticky nic neudělá. Povolené rozpětí napájení modulu je 3,3 až 15 (resp. 24 V). Díky průřezu 1 mm2 bude úbytek napětí při tomto proudu minimální. Nebo se pletu?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
tomas
Profesionál
Profesionál


Založen: 5.6.2010
Příspěvky: 63

PříspěvekZaslal: 18 září 2014, 13:21    Předmět: Citovat

dosud jsem žil v domění, že odpor v sérii mi s napětím prakticky nic neudělá - tak to si žil ve špatném domění. Prostuduj si zákony pana OHMA.
Když připojíš ma zdroj jeden odpor ,tak na něm naměříš celý napájecí napětí( pokud pominu ztrátu na drátech) A když použiješ 2 poloviční v serii tak na každém naměříš poloviční napětí.

Klidně ten modul připoj přímo na ten zdroj, on si vezme proud jakej potřebuje a tem údaj max 100uA je údaj o jeho maximální spotřebě
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
radekpaos
Profesionál
Profesionál


Založen: 8.3.2011
Příspěvky: 437

PříspěvekZaslal: 18 září 2014, 13:35    Předmět: Citovat

jo, blbě jsem se vyjádřil:( myslel jsem vůči odporu zbývajícího vodiče - U na rezistoru bude prakticky 12 V, dost možná stejně jako v celém obvodu (úbytek na PIR modulu nevím, vodič díky průřezu zanedbávám) (vím, že se napětí rozloží v poměru odporů jednotlivých částí:) )

Jde o tenhle modul http://www.gme.cz/img/cache/doc/754/293/pir-modul-sb00322a-1-datasheet-1.pdf

V DS se píše, že "Also need to adjust the R1
according to the supply voltage, to make the current of R1 less than 100uA"

Když jsem se koukl na DS použitého PIR snímače (AM322), tak v DS je opravdu jako maximální povolený proud uvedeno 100 UA.

Pro jednotlivá napětí je doporučená hodnota R1:
Supply voltage
Current limit resistor
3.3V 3K
4V 10K
5V 20K
6V 30K
9V 68K
12V 100K
15V 120K

Sice by měl být R1 vyměněný přímo na PCB, ale podle mne nic nebrání dát ho kamkoli na přívodu napětí (v sérii, na plus větev) a původní přemostit /proč - s smd mám mizivé zkušenosti/. A nebo z toho udělat R1+R1b

Arrow administrator: přiloženy externí soubory



pir-modul-sb00322a-1-datasheet-1.pdf
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  pir-modul-sb00322a-1-datasheet-1.pdf
 Velikost:  149.6 kB
 Staženo:  181 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
tomas
Profesionál
Profesionál


Založen: 5.6.2010
Příspěvky: 63

PříspěvekZaslal: 18 září 2014, 13:49    Předmět: Citovat

ten modul mám,a teď jsem ho zkoušel na 12V a šlape . Nemám zrovna po ruce přesnější ampermetr ,ale tím co jsem to měřil,tak je při 12V odběr ze zdroje 0,9mA

Jenom pro zajímavost kolik stál ten modul u mamuta
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
tomas
Profesionál
Profesionál


Založen: 5.6.2010
Příspěvky: 63

PříspěvekZaslal: 18 září 2014, 14:12    Předmět: Citovat

noo nedalo mi to a zkusil jsem dát 100K odpor do kladné napájecí větve a šlape to taky,proud byl potom 0,08mA
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
radekpaos
Profesionál
Profesionál


Založen: 8.3.2011
Příspěvky: 437

PříspěvekZaslal: 18 září 2014, 15:00    Předmět: Citovat

to je náhoda:) platil jsem při pěti ks asi 250,- kč. dikes. jo a výkonová ztráta tedy v tomto případě bude zanedbatelná, viz výše, je to tak?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
tomas
Profesionál
Profesionál


Založen: 5.6.2010
Příspěvky: 63

PříspěvekZaslal: 18 září 2014, 16:36    Předmět: Citovat

Tak to je cena podobná,já je kupoval na tipa.eu. Máš pravdu ta ztráta je skoro nic.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
radekpaos
Profesionál
Profesionál


Založen: 8.3.2011
Příspěvky: 437

PříspěvekZaslal: 18 září 2014, 17:01    Předmět: Citovat

Vypadá to na velmi dobrý modul, už mi pár modulků prošlo rukama, ale jednak je malý a jednak vcelku citlivý. Chci jej využít v rámci domácí automatizace na schodiště, chodby apod. Díky za pomoc - odpovědi.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
tomas
Profesionál
Profesionál


Založen: 5.6.2010
Příspěvky: 63

PříspěvekZaslal: 19 září 2014, 7:56    Předmět: Citovat

Jinak kladnej 3V výstup při aktivaci čidla trvá asi 3 sec.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
 
Strana 1 z 1
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2017 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)