Jak omezit proud obvodem?

Ahoj, dejme to.u, ze mam treba stabilizovany zdroj 5A 3A. Pokud vezmu vodic a spojim plus a minus zdroje, obvodem tece v dusledku zkratu 3A. Vim, je to blbost, ale jde mi o nasledujici uvahu. Jak mohu jednoduse omezit max proud treba na 200 mA? nejde mi ted o pojistku, ale o omezeni jako takove. dik

:arrow_right: administrator: přesunuto z "Ostatní"

I=U/R Elektronickou pojistkou. Ta snímá proud v obvodu (jako úbytek na odporu, nebo halovou sondou) a reguluje výstupní napětí tak aby obvodem netekl proud větší než je nastaveno. Musel bys upravit stávající zdroj tak aby měl ve zpětnovazební smyčce další člen.

ty jo, dost složité… a jak je to třeba u mcu? když propojím vstupní pin s VCC - tak taky teče neomezený produd (neomezený = co dá procesor)? Ještě se v tom musím trochu zorientovat:) Pojistku chápu, dokonce i elektronickou (zahřeje se, vzroste odpor a teče jen zbytkový proud). Jenže třeba u tenkého dlouhého vodiče (minimální průřez) se může stát, že vodič se stane při zkratu sám sobě pojistkou a shoří, aniž by shořela pojistka. Proto přemýšlím ještě nad tím, jak zamezit (skutečně zamezit) toku většího proudu.

Elektronická poistka sa nenahrieva. Ona elektronický sleduje pretekajúci prúd a v prípade, že prekročí nastavenú hodnotu, obmedzí výstupné napätie. Teda ho bude znižovať, až kým sa pretekjúci prúd nedostane na prednastavenú hodnotu.

Nejjednodušší omezení je dát do série s výstupem zdroje odpor. Stejně jako se to dělá pro LEDku. Ale protože při větších proudech bude topit a tak to není moc použitelné. Zkus použít třeba LM317, viz odkaz nebo datasheet. Ale i tady je nutné pro větší proudy a tím i tepelné ztráty, dobře chladit. Je to jen sériový regulátor. A jak psal Radius, i v tomto zapojení se snímá proud na odporu. Je to asi jedno z nejjednodušších zapojení. Pak už Ti nezbývá nic jiného, než stabilizovaný zdroj s regulací napětí a proudu.
mylms.cz/text-proudovy-zdroj … nejen-led/

Ta el. pojistka je svojí podstatou proměnný odpor, jehož odpor se mění tak aby vždy platilo I=U/R = např.0,2A

díky všem