Více vodičů typu lanko - sníží odpor nebo ne?

Ahoj, nějak se nemohu dobrat zcela jasnému závěru:) Mějme třeba UTP kabel - lanko 8 vodičů. Napájím zařízení třeba na 5 V ve větší vzdálenosti (třeba 100 m). Proudově stačí i jeden vodič. Jenže otázka je - úbytek napětí? Bude menší, když spojím třeba všech osm vodičů v kabelu nebo bude stejný? Chápu spojení pro větší proudy, ale to napětí nějak nevím:) Vysvětluji si, že odpor se paralelně sečte a tedy by úbytek napětí měl být menší - ale zase se obecně říká, že UTP lanko má ve srovnání s drátem větší napěťový úbytek. Tak nevím:) Ví to někdo? Díky.

:arrow_right: administrator: přesunuto z "Ostatní"

Vieš , aké má to tvoje zariadenie odber? Vieš, aký je úbytok napätia na danej dĺžke káblu ( na jednej žile) ? Ak nie, zmeraj odpor jednej žili na danú dĺžku, akú potrebuješ, z toho si vypočítaš úbytok napätia na jednej žile a tým pádom, budeš vedieť, či na konci pri napájaní zariadenia budeš mať napätie, ktoré postačuje pre bezproblémový chod zariadenia pri danom odbere. Ak to bude málo, treba zapojiť viac vodičov paralelne…samozrejme pri dvoch paralelne máš polovičný úbytok napätia oproti jednému…

to nebyl konkrétní příklad - teoretický, jen úvaha.

Jak napsal stanleyv - když použiješ 2 vodiče místo 1, snížíš úbytek napětí na polovinu, protože paralelním zapojením vodičů se zdvojnásobí výsledná vodivost = sníží se odpor na polovinu. Úbytek napětí je pak roven součinu odporu vodiče(ů) krát protékající proud nezávisle na napětí. Pokud na větší vzdálenost napájíš zařízení, které potřebuje 5V, nemůžeš použít 5V zdroj a prohnat to vedením, ptorože na konci bys měl třeba 4,7V. Musíš použít třeba 9V a přímo u zařízení použít stabilizaci na 5V. Tím pádem budeš mít na konci stejného vedení 8,7V, ze kterýho těch 5V v pohodě uděláš.

Jinak jsem nepochopil, tohle :

Myslel jsi tím 1 žíla UTP lanko vs. 1 žíla UTP drátku ? Pokud ano, pak je to tak. Důvod je ten, že lanko i drát jsou stejně silné. Ovšem tím, že drátek je plný průřez a lanko ne, pak ve stejném průměru má lanko v řezu plochu “děravou”, kdežto drátek má plochu plnou.

dík. myslel jsem tím právě jednu žílu - tam je vlastně paralelně víc lanek vs. drát (je jeden). ale vlastně by to mohlo být i tím, že se dotýkají, takže nejde vlastně o paralelní zapojení. chápu. díky.