ISP programování - lze naprogramovat osazenou desku 89C2051?

Dobrý den odborníci.
Doba mě donutila přejít na nové součástky.
Myslím tím například z 89C2051 na 89S2051.
Programátor FORTE neumí 89C2051.
A protože jsem laik v ISP programování mám dva dotazy.

  1. ohledně krystalu - 89S2051 může jet maximálně na 24 MHz, ale může být i programován s tímto krystalem (v datasheetu jsem nic nenašel a v jednom zapojení 11,059 MHz)?
  2. ohledně osazení - dejme tomu, že mám plošný spoj a na něm 89S2051. Na všech pinech je něco připojené (diody, tlačítka a td.). Odpojím plošný spoj od zdroje 5V a přímo na desce usazený 89S2051 propojím kabílky k programátoru FORTE. Může to tak být, nebo musím přerušit spoje mezi piny 89S2051 a dalšími součástkami? Nebo můžu i to napětí plošného spoje nechat připojené?
    Děkuji moc za odpověď.
    JAN-ISP

:arrow_right: administrator: přejmenováno z "Dotaz na ISP programování."

Forte umí jen SPI programování, tudíž na 89Cxxxx zapomeň, ten se programuje pouze paralelním progamátorem.

A teď Tvé dotazy :

  1. MCU rodiny 8051 potřebují pro svou práci externí krystal. Jeho rychlost ovlivňuje rychlost aplikace. Programoval jsem pouze 89S8253, ale tohle bude stejné. Nikdy jsem neprogramoval mcu bez připojeného krystalu, takže nevím,
    jestli lze mcu naprogramovat jen tak v patici nebo bastlpoli bez připojeného krystalu, ale myslím si, že ne.

  2. Programovat můžeš samozřejmě přímo v aplikaci. LEDky z +5V spínané log. 0 na programovacích pinech by neměly vadit, tlačítka taky ne. Problém samozřejmě bude, pokud na některém programovacím pinu budeš mít vstup do mcu z nějakého log. obvodu, čidla apod. 5V napájení z aplikace samozřejmě použít můžeš. Ale už jsem se setkal s tím, že programování vadila LED dioda připojená přes 390R proti GND, spínaná log. 1. na pinu CLK (SCK) u AVRka. Jinak programuju mcu běžně zapojené v aplikaci.

Myslím, že tu je to celkom slušne vysvetlené…síce v angličtine ale aj z obrázkov sa to dá pochopiť:

ikalogic.com/in-system-programming-isp-for-atmel-chips/