forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
spínání N-MOSFET v H můstku pomocí driveru

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů
 
Alojs82
Profesionál
Profesionál


Založen: 12.4.2010
Příspěvky: 76

PříspěvekZaslal: 03 červenec 2014, 13:07    Předmět: spínání N-MOSFET v H můstku pomocí driveru Citovat

Prosím o pomoc. Chci měnit směr točení stejnosměrného motoru a přídit PWM.
Vytvořil jsem zapojení s uProcesorem ale výkonová část mi nefunguje.
Jako Driver jsem koupil MCP14700 a zapojil tranzistory jak je na str. 2.
Tranzistory jsem koupil IRF1018 (60V/79A)
A kondenzátor jsem dal 500nF na bootstrep.
Ale tranzistory mi prostě nesepnou. Prosím poradí mi někdo jak se navrhuje takový obvod, počitají hodnoty.

Děkuji všem



mcp14700.pdf
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  mcp14700.pdf
 Velikost:  351.97 kB
 Staženo:  254 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
NoNameA
Anonymní





PříspěvekZaslal: 03 červenec 2014, 15:49    Předmět: Citovat

Zdravím, začal bych od toho jestli máš k dispozici nějaký osciloskop, bez něj to bude dosti těžší. Prověřit napěťové úrovně od procesoru směrem k výstupu. Uvedený driver neznám, ale někde jsem tam zahlédl poznámku o vhodné kapacitě ca 1uF, takže doporučuji prověřit. Napiš jak jsi přístrojově vybaven, a so jsi přesně zjistil.
Návrat nahoru
 

 
Alojs82
Profesionál
Profesionál


Založen: 12.4.2010
Příspěvky: 76

PříspěvekZaslal: 03 červenec 2014, 16:06    Předmět: Citovat

Přístrojově jsem vybaven dost. Takže osciloskop mám.
Vstupní signály jsou v pořádku. Ano ohledně kapacity jsem zkoušel kombinovat.
Dával jsem i třeba 10uF ale prostě porád nic. Také už jsem některé driery spálil.
Ale nevím teď to zkouším na stole a a mám přepínač kterým přivedu vysokou úroveň 5V na jeden ze vstupů a koukám jestli sepne příslušný tranzistor.
Napájení driveru je 5V a napětí které chci spínat je 12V.

Měl bych asi tedy budit vstup PWMhi generátorem.
a možná to ale nevím přivest na vstup Boot (pin7) řez diodu napětí co je na tranzistorech (12V)?
u nějakých zapojení jsem to viděl, ale nevím.
Cboot nohu dát elektrolit?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
NoNameA
Anonymní





PříspěvekZaslal: 03 červenec 2014, 20:28    Předmět: Citovat

Zdravím, pokud jsem částečně pochopil fci driveru, postupoval bych následovně. Spustil bych trvalý výstup pulsů na pwm pro buzení driveru. Mosfety připojil např, na 12V a dal jako zátěž malou žárovku ca 12V 2W na výstup mosfetové dvojice a druhou stranu žárovky mezi dvě další žárovky spojené do serie. Vše ostatní připojil na normál napájení.
Nejdříve změřit pulzy na spodním driveru, ten je napájen z +5V, při vstupním pulsu z cpu musí být na výstupu puls na buzení mosfetu. Horní driver je napájen přes kondenzátor napětím při odpojení spodního fetu. Prostě spodní část má trvalé napájení a horní pulsní od tranzistorů, nebo pro test horní část napájet z jiného zdroje. Podle výsledku pak postupoval dále.
Návrat nahoru
 

 
Billy Bob Bean
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.9.2009
Příspěvky: 257
Bydliště: OLOMOUC - BRNO

PříspěvekZaslal: 06 červenec 2014, 9:08    Předmět: Citovat

Alois: Jsi si jistý, že se ti MOSFETy při 5V na Gate otevřou? 5V je na velkou část tranzistorů dost málo.
Hoď sem celý zapojení. Boostrape kondík používám ve všech aplikacích 10uF ve spojení s IR2113 a IR2001. Hlavně ti nejdříve musí fungovat spodní tranzistor, bez toho se nemá horní budič jak nabít.

_________________
Stavím UPSky
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Alojs82
Profesionál
Profesionál


Založen: 12.4.2010
Příspěvky: 76

PříspěvekZaslal: 14 červenec 2014, 13:22    Předmět: Citovat

No právě to si myslím že mi to ten tranzistor neotevře. Musí tam být větší napětí jak 5V.
Schema zapojení připojuji

Arrow administrator: přiloženy externí soubory



57schema_tn.jpg
 Komentář:
 Velikost:  4.25 kB
 Zobrazeno:  9852 krát

57schema_tn.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Standa33
Profesionál
Profesionál


Založen: 26.4.2010
Příspěvky: 135

PříspěvekZaslal: 14 červenec 2014, 19:05    Předmět: Citovat

Tak pokud to máš zapojené opravdu podle toho schéma, tak to nebude fungovat. C5 musí být zapojen mezi Vboot a PHASE(viz datasheet str. 14). Hodnotu C5 dej 1uF.

Tranzistory by to chtělo typ IRLxxxx.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Alojs82
Profesionál
Profesionál


Založen: 12.4.2010
Příspěvky: 76

PříspěvekZaslal: 14 červenec 2014, 20:21    Předmět: Citovat

ano no na tuto chybu s kondenzátorem jsem posléze také přišel, ale i tak i když dám větší kondenzátor 4uF tak mi je to nesepne.
Asi to bude tím že tranzistory potřebují vyšší napětí
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Standa33
Profesionál
Profesionál


Založen: 26.4.2010
Příspěvky: 135

PříspěvekZaslal: 15 červenec 2014, 7:25    Předmět: Citovat

Pro otestování jestli správně funguje ten driver a spínají tranzistory, bych si to zapojil takhle. Na MB1 a MB2 by měl být opačný průběh signálů než na vstupech Hi a Li.


MCP14700_test.GIF
 Komentář:
 Velikost:  6.77 kB
 Zobrazeno:  10080 krát

MCP14700_test.GIF


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
 
Strana 1 z 1
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2017 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)