ATMEGA16 + DRAGON + zaškrtnuté JTAG = READ DEVICE SIGNATURE

Prosím o zkušenosti a rady s těmito problémy.

  1. Při programování fuse jsem ponechal zaškrtnuté políčko JTAG - důsledek je že bity PC2, PC3 jsou v aplikaci nefunkční - nepoužitelné. Je to normální stav??
  2. Použiju-li peralelní mod (HVPP), pak z 5 pokusů naprogramovat flash i fuse se 3-4 nezdaří. Už při READ DEVICE SIGNATURE to hlásí že číslo nelze přečíst, nebo přečte jiné numero než čeká. Propojení DRAGONU je v pořádku (mockrát kontrolované oproti datasheetu). Nepomáhá ani kondík mezi pin 10 a 11.
    Máte s někdo podobné zkušenosti?

Díky za každý tip a radu.

:arrow_right: administrator: přejmenováno z "ATMEGA16 +DRAGON+JTAG"

Prevádzkujem niekoľko Dragonov na rôznych miestach. Programujem výhradne v móde SPI.

JTAG Ti zaberie piny, co povazujem za uplne zbytocne. HVPP som neprogramoval a ani nevidim dovod tento mod pouzivat, teda ak nevyuzivas pin RESET ako normalny pin, alebo si si nezblbol poistky. Cez JTAG sa da program aj emulovat, to je snad jedina jeho vyhoda oproti SPI.

SPI sa da normalne vyuzit s hociakym SPI svabom, lebo programovanie cez tuto periferiu nezablokuje moznost normalneho vyuzitia SPI.

Na Tvojom mieste by som dal do serie s SPI pinmi Dragona tak 47R-100R odpory. Pri sebemensej chybicke zvyknu budice v Dragonovi odchadzat. Pochoval som v priebehu rokov tri Dragony, kym som si nespravil budic s 74HC573.

Ak sa Ti da cez HVPP proesor sem tam naprogramovat, urcite nemas chybu v zapojeni. Chyba moze byt napriklad v obcasnom skrate medzi vodicmi, ak su zle zasunute pod konektor, v velmi dlhom kabliku - toto tiez riesi ten budic alebo v niecom inom.

Drzim palce.

Díky za rady, Martine, i když mne trochu děsí.
I já většinou používám ISP mod, HVPP jsem musel použít právě kvůli vymazaným pojistkám antušil jsem co mně čeká. Protože jsem se s podobným problémem setkal už při programování TINY4313, tak tuším, že nejlepší bude se HVPP vyhnout velkým obloukem.

Poprosil bych Tě však o troch podrobnější radu na budič, nechtělo by se mi shánět nového Dragona.

Díky.

Ale ja som nepisal, aby si sa desil HVPP. Ale zda sa mi velmi velmi koplikovane navrhovat dosku tak, aby zniesla HVPP programovanie. Pin reset musis mat specialne osetreny, aby sa vysoke napatie neprebijalo do ostatnych casti obvodu. Mozno ze prave toto opomenutie Ti sposobuje Tvoje problemy. Lebo nemozes niekde capit 12V a zaroven do tych istych liniek tlacit 5V napajanie.

Budic je very easy. Pouzi 74HC573 tak, aby signal reset aktivovany Dragonom otvaral tento budic na vswetky styri signaly RESET, MISO, MOSI, CLK. Ak je reset zo strany Dragona neaktivny, potom budu vsetky vystupy 74HC573 v tretom stave. Reset posielany do zaradenia nechavam tiez prechadzat cez tento budic. Aj tak vsak pouzivam 100R odpory v serii s datovymi pinmi.

Já jse zase ještě přímo na desce žádný kus nezkoušel programovat. Na vše jsem používal jen samotného Dragona. Teď už je mi také jasnější použití toho budiče. Chystám se tento způsob programovaní vyzkoušet už dosti dlouho, teď zřejmě nastal ten pravý čas. Jen jsem zvědav kolik mě to bude stát.

Díky.

v TME 74HC573D pri 5ks 0,109EUR bez DPH

nehladal by som za tym vacsi problem ako v skutocnosti je.

Tak jsem to nemyslel. Obávám se spíše osudu Dragona a ATmegáčů.