forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
jak efektivně srazit napětí 12 V na 10V , pro cca 2,5 A

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů
 
radekpaos
Profesionál
Profesionál


Založen: 8.3.2011
Příspěvky: 437

PříspěvekZaslal: 02 duben 2014, 11:32    Předmět: jak efektivně srazit napětí 12 V na 10V , pro cca 2,5 A Citovat

Ahoj, jak efektivně srazit napětí na cca 10 V z 12 V při cca 2,5 až 3 A? Jde mi o to, aby snížení mělo minimální ztráty. Děkuji.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 708

PříspěvekZaslal: 02 duben 2014, 11:52    Předmět: Citovat

Co třeba tohle :

http://www.tme.eu/cz/details/lm2576hvt-adj/stabilizator-napeti-obvody-dc-dc/texas-instruments/lm2576hvt-adjnopb/#
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
B0sc0
Profesionál
Profesionál


Založen: 28.1.2011
Příspěvky: 213
Bydliště: Absurdistán nebo Banánová republika

PříspěvekZaslal: 02 duben 2014, 16:19    Předmět: Citovat

Pokud potřebuješ něco jednoduchýho, tak tam dej pár diod do série v propustném směru.
_________________
MPLAB + HI-TECH + PICKIT2
Zatím jenom amatér Smile a asi i navždy :-/
SMT technolog+vše okolo LED modulů
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
Mikop
Profesionál
Profesionál


Založen: 22.2.2009
Příspěvky: 251

PříspěvekZaslal: 02 duben 2014, 16:50    Předmět: Citovat

Jak psal B0sc0, ty diody jsem použil dvě v sérii pro snížení z 5V na 3,3V. Odběr proudu asi 350mA a napětí asi 3,5V. Původně jsem tam měl 3 kusy, ale se zvyšujícím se odběrem roste úbytek na diodách a tak jsem se dostal i pod 3V. Pro 50mA to bylo asi 0,6V, ale u 0,5A a více, se úbytek zvyšoval asi až na 0,8V. U 1,5A to byl skoro 1V. Navíc to topilo, ale ne zase tak dramaticky. A bylo to nejlevnější řešení. Pokud to takto použiješ a budeš mít např. pouzdra diod TO220 s chladičem, tak to neřeš. Osobně bych však pro proud do 3A také použil ten LM2576. Při správném zapojení skoro netopí a je nejen cenově dostupný. Je to pak sice větší a dražší řešení, ale 6W je 6W. P=12V-10V=2Vx3A=6W.
Měl jsem ten LM2576 zapojený jako zdroj 13,8V pro nabíjení aku. Jako vstupní napětí jsem měl fotovoltaický panel 50 x 50cm, kde se napětí měnilo dle osvitu a zatížení. Bylo to pořád lepší než paralelní zátěžový stabilizátor, jak to je ve spoustě schemat. To sem však už nepatří.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
radekpaos
Profesionál
Profesionál


Založen: 8.3.2011
Příspěvky: 437

PříspěvekZaslal: 09 duben 2014, 10:22    Předmět: Citovat

no ale na tom LM2576 budou právě velké ztráty nebo se pletu?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 708

PříspěvekZaslal: 09 duben 2014, 10:48    Předmět: Citovat

LM2576 je pulzní stabilizátor. Není na něm výkonová ztráta jako na lineárním (7805, 7812 apod.).

Projdi si datasheet, tam je zapojení. Je o 2 součástky složitější, než 7805.

Podle datasheetu budeš potřebovat :
http://www.tme.eu/cz/details/lm2576hvt-adj/stabilizator-napeti-obvody-dc-dc/texas-instruments/lm2576hvt-adjnopb/#

http://www.tme.eu/cz/details/1n5822/diody-schottky-tht/dc-components/#

a
http://www.tme.eu/cz/details/dpu100a3/prstencove-tlumivky/talema/dpo-30-100/#
nebo
http://www.tme.eu/cz/details/dpu150a3/prstencove-tlumivky/talema/dpo-30-150/#

plus kondíky.

Já mám použitých těch 100uH.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
radekpaos
Profesionál
Profesionál


Založen: 8.3.2011
Příspěvky: 437

PříspěvekZaslal: 09 duben 2014, 12:26    Předmět: Citovat

dík, prostuduju.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Mikop
Profesionál
Profesionál


Založen: 22.2.2009
Příspěvky: 251

PříspěvekZaslal: 09 duben 2014, 22:10    Předmět: Citovat

Zkus si ty diody. Je to pokus za pár korun. A pokud ne, tak ten LM2576. Dá se najít i lepší, ale sehnatelnost a cena rozhoduje. Jak píše Balů, u pulzního regulátoru jsou ty ztráty minimální, protože účinnost je docela vysoká. Topí to vždy, ale minimálně. Tady rozhoduje, jaká je tlumivka a hlavně elektrolytické kondenzátory a rychlé usměrňovací diody. Mám nedostavěný zdroj s L4970. Ten dá na cca 500KHz 10A. Tedy to v datasheetu píšou. Při pokusech na asi 8A topil, ale dalo se to uchladit. Paradoxně více topily dvojité usměrňovací diody. U toho LM2576 je to pro 3A v pohodě. Osobně je sice vlastní vývoj výzva, ale hotový IO je jednodušší. A i já se ubírám cestou nejmenšího odporu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 708

PříspěvekZaslal: 09 duben 2014, 22:40    Předmět: Citovat

Osobně diody nedoporučuju. Jednak úbytek napětí na diodách je celkem dost závislý na odebíraném proudu a jednak budou diody topit stejně jakobys tam měl jakýkoliv jiný lineární stabilizátor. Jen se výkon rozdělí na víc součástek. Výkonově a efektivitou to ale vychází nastejno.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Radius
Profesionál
Profesionál


Založen: 22.2.2013
Příspěvky: 450

PříspěvekZaslal: 10 duben 2014, 1:48    Předmět: Citovat

Nechápu co tu řešíte, spínák a hotovo....
_________________
x51 , ARM , XILINX
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
radekpaos
Profesionál
Profesionál


Založen: 8.3.2011
Příspěvky: 437

PříspěvekZaslal: 10 duben 2014, 9:27    Předmět: Citovat

ne každý je profík, já teda určitě ne a tak prostě občas potřebuji poradit:)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Radius
Profesionál
Profesionál


Založen: 22.2.2013
Příspěvky: 450

PříspěvekZaslal: 10 duben 2014, 13:24    Předmět: Citovat

Sorry, to nebyla výtka ale z logiky věci je jasný že lineár bude topit a kolik, to plyne z Tebou zadaných čísel. Tudíž řešení je jasné, jen jde o to vybrat konkrétní provedení. Na google jsou tuny schémat a nebo stačí projít seznam toho co se dá koupit v GM/GES a z plikačního listu konkrétního obvodu spáchat zapojení. Toť vše Smile
_________________
x51 , ARM , XILINX
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
 
Strana 1 z 1
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2017 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)