PICKIT3 - nastavení 5V na zař. na 3,3V může zničit zařízení

Zdravím všechny,
Jsem začínající programátor mikročipů, zakoupil jsem si PICKIT3, že s ním budu programovat mikročipy. Už jsem se naučil programovat mikročipy Cypress, jenže jich na trhu není tak velká škála jako PICů…
Jenže ouha. Mám PIC16F986 a PIC16F982, ale ani na jeden mi nějak nejde nahrát program. Zapojení mám podle návodu k PICKITu3 napájení jsem nastavil z PICKITU3, i s odporem 4,7kΩ. Používám MPLABX. mám .HEX soubor, vložím ho do IPE, kliknu nejdříve na Erase, vyskočí okno, že nastavení 5V, když je připojeno zařízení na 3,3V může zničit zařízení. Nechápu to, protože v datasheetu jsem četl, že napájení je možné mezi 2 - 5 V. Zároveň nechápu, proč když si otevřu Advanced settings, abych tam tedy dal 3,3V můžu přenastavit jenom VDD, ale VPP a další už nejdou nastavit.
Když tedy v okně s varováním na napětí kliknu na OK, objeví se další chyba:
Target device ID (0x0) does not match expected device ID (0x9e0). Would you like to continue?

Zároveň mám ještě jeden dotaz; v návodu jsem se dočetl, že krystal je potřeba pouze v případě, že bych chtěl provádět debugging, takže ho tam nemám. Vadí to? Myslel jsem, že pouze k programování to není potřeba.

Nevíte někdo, kde dělám chybu?
Děkuji za odpovědi a za trpělivost - jsem teprve začátečník.

:arrow_right: administrator: přejmenováno z "Programování s PICKIT3"

Ahoj, hlášku o napětí neřeš, MPLAB s tím standartně otravuje. Pokud máš nastaven MCU kterej funguje do 5V, tak se tam dá nastavit jen 4 - 5 V.
VPP se nikde nenastavuje, to si řeší programátor sám dle programovacích specifikací konkrétního brouka.

Chyba o “target device doesn’t match” říká, že ID připojeného PIC nesouhlasí s nastaveným, v tvým případě ID 0x00 to nepřečetlo vůbec nic. Nemáš přehozený PGC a PGD? Tohle bývala moje častá chyba na bastl poli.

PIC krystal potřebuje jen v případě, kdy používáš krystal jako primární zdroj hodin. Jinak lze vše řešit přes vnitřní RC generátor.
Při programování se používá speciální RC generátor v broukovi jen na tento účel.

Kolikrát to sem chceš ještě napsat… :exclamation:
https://forum.mcontrollers.com/t/programovani-s-pickit3/3120/1