forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
DS1307 privelky casovy drift

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů
 
xpertvis
Profesionál
Profesionál


Založen: 3.12.2010
Příspěvky: 221

PříspěvekZaslal: 04 duben 2014, 23:46    Předmět: DS1307 privelky casovy drift Citovat

Zdravim. Na ebay som kupil DS1307. Nieco taketo:http://img.dxcdn.com/productimages/sku_146677_1.jpg Chcel som si vyskusat, ako sa s tym pracuje. No v priebehu jedneho dna je odchylka od PC casu celych 30 sekund. Vyskusal som 7 inych krystalov. U styroch som si isty, ze su 32.768KHz. Stretol sa niekto s podobnym javom ?
V diskusiach som nasiel zmienky o odchylke tak 1 sekundu za mesiac, toto co mam ja je nepouzitelne.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
rob.brno
Profesionál
Profesionál


Založen: 26.8.2013
Příspěvky: 53

PříspěvekZaslal: 05 duben 2014, 8:05    Předmět: Re: DS1307 privelky casovy drift Citovat

Řekl bych že je ta odchylka u tohoto typu RTC normální, taky mi to ujíždí o desítky sec za den.
Je potřeba dělat Sw kompenzaci, která odstraní stabilní odchylku, bohužel se takto nedá odstranit teplotní odchylka.
Proto jsem zakoupil RTC DS3231(ale ještě nezkoušel), který má tyto kompenzace pořešeny a výjde z ebay na cca 50kč.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
ja
Anonymní





PříspěvekZaslal: 05 duben 2014, 12:57    Předmět: Citovat

Nikdy jsem nemel problem s tak velkou odchylkou, tak bych Vas rad odkazal na datasheet a to do casti, kde je rozepsan OSC. Celkem dulezite je pouzit krystal se spravnou kapacitou! Kazdy to vetsinou prehledne. Take zkontrolovat layout PCB kolem krystalu. Mohlo by to pomoci
Návrat nahoru
 

 
Radius
Profesionál
Profesionál


Založen: 22.2.2013
Příspěvky: 471

PříspěvekZaslal: 05 duben 2014, 13:44    Předmět: Citovat

Ti to dělá asi 350ppm, to je dost ale příčítal bych to výrobní toleranci krystalu a tomu že není doladěný správnou kapacitou.
_________________
x51 , ARM , XILINX
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
Radius
Profesionál
Profesionál


Založen: 22.2.2013
Příspěvky: 471

PříspěvekZaslal: 05 duben 2014, 13:52    Předmět: Citovat

Jo a odchylka 1s/mesic je 0.38ppm - takze přesnost řádově 10E-7 , to se dostáváš pomalu na úroveň měřící techniky. Musel bys to mít termostatovaný. Krystaly určený do hodinek k nošení na ruce se chovali nejlepe při teplotě 36.5 °C (doladit se museli taky).
_________________
x51 , ARM , XILINX
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
xpertvis
Profesionál
Profesionál


Založen: 3.12.2010
Příspěvky: 221

PříspěvekZaslal: 05 duben 2014, 21:08    Předmět: Citovat

Dakujem za reakcie.
RTC som skusal nechat bezat ako na baterke, tak na 5V. V oboch pripadoch bola odchylka rovnaka, rovnako velka.
Nemam pristup k osciloskopu, takze nemam ako zmerat frekvenciu, na akej krystal bezi. Ci ma spravnu kapacitu tiez neviem urcit.
Kedze nemam pristup k meracom, ratal som s tym, ze hotovy modul s DS1307 a krystalom bude presnejsi.
Zrejme by to chcelo doladit kapacitu, len nemam ako. Na teraz to asi pojde do suflika.
Este raz dik.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
DragonSoul
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.3.2010
Příspěvky: 511
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: 06 duben 2014, 18:28    Předmět: Citovat

Proto se vetšinou používají kondenzátory s proměnlivou kapacitou.
Zjistíš že se předbíhaj o 30s za den tak zvětšíš lehce kapacitu, potom už to bude 1 sekunda za den a potom 1 za týden. Větší přesnost bych bez termostatovaného krystalu neočekával.

_________________
Hodne se ucim (delam hodne chyb).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1455

PříspěvekZaslal: 07 duben 2014, 0:22    Předmět: Citovat

xpertvis napsal:
Dakujem za reakcie.
...
Nemam pristup k osciloskopu, takze nemam ako zmerat frekvenciu, na akej krystal bezi. Ci ma spravnu kapacitu tiez neviem urcit. ...


Už si tu písal, že máš istotu, že niektoré Xtaly majú presne 32,768kHz. Ale to má určite aj tento, len závisí od parazitných kapacít a vnútornej kapacity Xtalu. Takže to, o čom si myslíš, že frčí presne na 32768Hz pripojíš k nejakému RTC na nejaký konkrétny plošák, tak zrazu zistíš, že to nie je o 32768Hz ale o nejakej inej.

A merať frekvenciu osciloskopom priamo na Xtale považujem za nezmysel. Kapacita osciloskopového vstupu tak rozladí frekvenciu až no. Preto majú tieto RTC samostatný výstup s generovanou frekvenciou.

Ale celkovo merať frekvenciu RTC osciloskopom? Nie je to dajaké čudné? Iba že by ten osciloskop mal samostatný čítačový termostatovaný vstup.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
xpertvis
Profesionál
Profesionál


Založen: 3.12.2010
Příspěvky: 221

PříspěvekZaslal: 07 duben 2014, 13:43    Předmět: Citovat

citace:
A merať frekvenciu osciloskopom priamo na Xtale považujem za nezmysel. Kapacita osciloskopového vstupu tak rozladí frekvenciu až no. Preto majú tieto RTC samostatný výstup s generovanou frekvenciou.

Jasne ze by som meral frekvenciu na samostatnom vystupe z RTC. Zle som sa vyjadril. Dik za upozornenie.
citace:
Ale celkovo merať frekvenciu RTC osciloskopom? Nie je to dajaké čudné? Iba že by ten osciloskop mal samostatný čítačový termostatovaný vstup.

Priznam sa ze neviem ako sa v reale doladuje frekvencia. Myslel som si ze sa to robi doladovanim kapacity krystalu, a frekvencia/sekundovy signal sa meria osciloskopom.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Radius
Profesionál
Profesionál


Založen: 22.2.2013
Příspěvky: 471

PříspěvekZaslal: 07 duben 2014, 14:04    Předmět: Citovat

Dobrej čítač osciloskopem nenahradíš. Odměřování na displeji kurzorama je o ničem. Mě třeba TEK ukazuje frekvenci velmi slušně ale i tak jen na 6 digitů (x.xxxxx) a to je pro uhf radiotechniku nedostatečné a pro tebou požadovanou přesnost hodinkového krystalu taky málo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
 
Strana 1 z 1
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2017 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)