Vnitřní odpor na vstupu portu jako druhý odpor v děliči

Ahoj
Mám procesor PIC 16F886 a chci měřit napětí batere, procesor napájím ze stabilizátoru, tak použiju dělič. Ale řikal jsem si, že abych ušetřil odpor tím pádem misto, že bych jako druhý odpor v děliči použil vnitřní odpor na vstupu procesoru. Jenže jsem nenašel jaký je a ani si nejsem jist jetli takové řešení bude bezproblému funkční?
Pouze jsem našel doporučení na vstupy připojovat odpory do 10K.

:arrow_right: administrator: přejmenováno z "vnitřní odpor na vstupu a dělič"

Když vynecháš jeden odpor z děliče, pak dostaneš vstup se dvěma odpory v sérii a nezáleží na velikosti vstupního odporu. Pokud budeš měřit třeba autobaterii, pak na vstupu dostaneš vždy plné napětí baterie. Uvědom si, že pin připojuješ na střed děliče a ne na kraj.

Jestli chceš ušetřit maximum místa, tak připoj pin na baterii přímo. Budeš mít jistotu odchodu procesoru do věčných lovišť 100%. Takhle by se procesor třeba mohl nějakou chvíli trápit a mohlo by to být považováno za týrání procesoru…

Balů, nesouhlasím s Tebou - když dám na vstup odpor vhodné velikosti, napětí na vstupu se zastaví na Ucc procesoru + napětí na záchytné diodě. Drze toho využívám jako převodník mezi procesorem na 3,3V a 5V logikou.

Jaký je trest za týrání procesorů? Já mám na svědomí i nějakou tu vraždu :slight_smile:

Pro multiz: IMHO vstupní odpor nebude nijak extra stabilní a taky bude dost vysoký na to, aby se tam indukovalo kdejaké rušící napětí. Microchip ručí jen za vstupní kapacitu 5 pF a vstupní proud max 1uA - už jenom svody na DPS budou dělat problémy …

Pavel V.

To, že se omezí napětí na Vcc procesoru se nedá použít pro měření napětí na baterii. Pro měření napětí baterie musíš tak jako tak brát napětí ze středu a ne z kraje děliče.

Jo jo, napětí brát ze středu děliče. Já mám vyzkoušený, že bez problémů funguje 330k a 10k na měření napětí 24V. Ke vstupu A/D převodníku je ještě potřeba dát aspoň 100n - 1uF kondík.
V datasheetu se právě píše,že odpor z měřeného obvodu nesmí být větší jak 10k. Při nabíjení S/H by to mohlo způsobovat zkreslení.