Zapojení pojistky mezi zdroj a LED pásek, volba proudu poj.

Jak jsem odpovídal v minulém vláknu o problémech s ledpáskem, tak nevidím problém se zdrojem s transformátorem. Ale za předpokladu, že bude mít usměrňovač s regulací na 12V. Minimálně bude mít delší životnost než spínaný zdroj. Mám snad 20 let adaptér 12V/500mA, kde je uvnitř trafo, diodový můstek a elyt. kondenzátor. Je pravda, že kondenzátor už asi nemá původní kapacitu a naprázdno dá i 17V, ale při daném zatížení je OK. Snad větší zvlnění. Chtěl bych však po této době vidět spínaný adaptér.
Co se týká zdrojů do vlhkého prostředí, jak psal Atlan, tak zřejmě myslel typy, které mají vyšší krytí (IP 67). Nabízí je spousta firem, ale! Zdroj lze sice potopit do vody a nic se neděje, ale skoro všechny tyto typy mají cca 20cm vývody s volnými konci. To potom skoro nelze utěsnit. Znamená to svorkovnice, zalít silikonem nebo něčím jiným a nějaký box s průchodkami.
Ještě mám poznámku k napájení ledpásků. Vesměs všechny, až na vyjímky, jsou stavěny na 12V. Tzn. 3 led v sérii a odpor. Při tomto napětí je uváděn i konkrétní svit. Ale životnost s poklesem svitu to je už jiná. Proto bych řekl, že pro dlouhodobý provoz by bylo dobré snížit napájecí napětí (tím i produ ledkami) o nějaký volt. Sice se tím sníží trochu svítivost, ale prodlouží se tím životnost. A nebudeme si nalhávat, že 25 000 hodin svitu to vydží svítit. Skoro všechny ledky mají luminofor, který to určitě nevydrží.
Ještě malá poznámka. Lousknul jsem doma stmívací ledžárovku 11W z IKEA za 179,- Kč, protože se mi nevešla a blbě i svítila v tělese světla (svítila pouze polovina tělesa světla). Zde podotknu, že ledžárovka má docela pěknou konstrukci. Závit E27 navazuje na vlastní zdroj a hliníkový chladič, na kterém je přišroubován ledmodul s paticí a na něm nalepena plastová mléčná polokoule jako rozptyl světla. V chladiči je nasunut vlastní zdroj s paticí. Původně jsem chtěl koupit ledku nebo modul vysokým výkonem a k tomu zdroj. No, ale za tu cenu. Chtělo to pouze kousek hliníkového plechu jako chladič, teplovodivou pastu a ruce. Viz foto. Zde ještě bez hliníkového plechu jako chladiče, protože se modul hřál a plech vespod na dotek pálil (barva krytu tělesa moc tepelně nevodí). Patice je odpájena a jsou na ní napájeny drátky na vlastní ledmodul. Svit odpovídá 60W žárovce. Zdroj je zřejmě proudový typ, galvanickým oddělením. protože na původní chladič se dá také sáhnout. Měl jsem v ruce i konkurenční ledžárovku s malým závitem E14 asi 5W. Místo hliníkového profilu to byl plast stříknutý na stříbrno !!!