Zapojení pojistky mezi zdroj a LED pásek, volba proudu poj.

Ahoj, chci se vyvarovat problémům v případě, kdy dojde ke zkratu na led pásku, který v jedné aplikaci používám ve vlhkém prostředí. Spínaný zdroj má sice ochranu proti zkratu, ale co kdyby:) Takže jsem si říkal, že tam dám mezi led pásek a zdroj ještě klasickou fuse pojistku. Ale je to správně? : pojistku dám mezi plus zdroje a plus led pásku s tím, že proud pojistky bude cca 20 procent větší, než odpovídající maximální zátěži led pásku. Bude to fungovat? Tedy když dojde ke zkratu, přepálí se pojistka? Jde mi také o to, zda počáteční odběr led pásku nemůže být problémem a pojistku to nebude vyhazovat vždy při zapnutí. Děkuji.

:arrow_right: administrator: přesunuto z "Ostatní"

:arrow_right: administrator: přejmenováno z "Pojistka - kontrola logické úvahy"

A ten spinany zdroj splna nalezitosti zdroja do vlhkeho prostredia ? Prud poistky mozes volit rovnaky aky maju odber ledky.

ale samozřejmě ze ne:) ale je dostatečně daleko.

To je sice pekne ze je daleko ale ked sa prerazi trafo, tak dlzka nebude rozhodovat, zvykli sa pouzivat klasicke trafa, kategorie _B kde sekundar a primar bol od seba oddeleni prepazkou.

muzes mi, prosím, vysvětlit, jak mi pomůže odolnost proti vlhkosti u zdroje, když vím, že voda se k tomu zdroji prostě nikdy fyzicky nedostane (samozřejmě ano tehdy, když ji tam naleješ:) ). nebo to chápu špatně a je to o tom, že díky chybě na zdrojí dojde k průrazu a proud se přenese skrze koncovku do vlhkého prostředí? máš typ na nějaké spínané zdroje, které tuto odolnost nabízí? díky.

Hej pre poruche, neviem o tom zeby boli take spinane zdroje, ak ano vena bude inde. Hlavne pri nejakych obycajnych cinskkych spinakoch by som sa bal. To musis zvazit ty ci to bude dobre. Abycajne trafo sa neda pouzit?

obyčejné trafo se pro led pásky naopak nedoporučuje, co jsem četl.

Jak jsem odpovídal v minulém vláknu o problémech s ledpáskem, tak nevidím problém se zdrojem s transformátorem. Ale za předpokladu, že bude mít usměrňovač s regulací na 12V. Minimálně bude mít delší životnost než spínaný zdroj. Mám snad 20 let adaptér 12V/500mA, kde je uvnitř trafo, diodový můstek a elyt. kondenzátor. Je pravda, že kondenzátor už asi nemá původní kapacitu a naprázdno dá i 17V, ale při daném zatížení je OK. Snad větší zvlnění. Chtěl bych však po této době vidět spínaný adaptér.
Co se týká zdrojů do vlhkého prostředí, jak psal Atlan, tak zřejmě myslel typy, které mají vyšší krytí (IP 67). Nabízí je spousta firem, ale! Zdroj lze sice potopit do vody a nic se neděje, ale skoro všechny tyto typy mají cca 20cm vývody s volnými konci. To potom skoro nelze utěsnit. Znamená to svorkovnice, zalít silikonem nebo něčím jiným a nějaký box s průchodkami.
Ještě mám poznámku k napájení ledpásků. Vesměs všechny, až na vyjímky, jsou stavěny na 12V. Tzn. 3 led v sérii a odpor. Při tomto napětí je uváděn i konkrétní svit. Ale životnost s poklesem svitu to je už jiná. Proto bych řekl, že pro dlouhodobý provoz by bylo dobré snížit napájecí napětí (tím i produ ledkami) o nějaký volt. Sice se tím sníží trochu svítivost, ale prodlouží se tím životnost. A nebudeme si nalhávat, že 25 000 hodin svitu to vydží svítit. Skoro všechny ledky mají luminofor, který to určitě nevydrží.
Ještě malá poznámka. Lousknul jsem doma stmívací ledžárovku 11W z IKEA za 179,- Kč, protože se mi nevešla a blbě i svítila v tělese světla (svítila pouze polovina tělesa světla). Zde podotknu, že ledžárovka má docela pěknou konstrukci. Závit E27 navazuje na vlastní zdroj a hliníkový chladič, na kterém je přišroubován ledmodul s paticí a na něm nalepena plastová mléčná polokoule jako rozptyl světla. V chladiči je nasunut vlastní zdroj s paticí. Původně jsem chtěl koupit ledku nebo modul vysokým výkonem a k tomu zdroj. No, ale za tu cenu. Chtělo to pouze kousek hliníkového plechu jako chladič, teplovodivou pastu a ruce. Viz foto. Zde ještě bez hliníkového plechu jako chladiče, protože se modul hřál a plech vespod na dotek pálil (barva krytu tělesa moc tepelně nevodí). Patice je odpájena a jsou na ní napájeny drátky na vlastní ledmodul. Svit odpovídá 60W žárovce. Zdroj je zřejmě proudový typ, galvanickým oddělením. protože na původní chladič se dá také sáhnout. Měl jsem v ruce i konkurenční ledžárovku s malým závitem E14 asi 5W. Místo hliníkového profilu to byl plast stříknutý na stříbrno !!!

jj, souhlas. vyšší krytí ale dle mého zajišťuje odolnost toho zdroje vůči vlivu okolí, tj. potopení. Pokud mám ale zdroj dostatečně daleko a k vlhkému prostředí přivedené jen bezpečné napětí, je to tedy OK nebo NE?

Já bych to tolik nedramatizoval. Pokud máš zdroj dostatečně krytý, třebas umístěním a ledpásek máš zalitý v silikonu, tak to neřeš. Ledpásek je stejně napájen bezpečným napětím 12V a dotknout se napájecího bodu lze jen na koncích. Koukal jsem teď na datasheet nějakého spínaného zdroje 12V/50W s IP67 pro ledpásky a má izolační pevnost 1,5KV. Pochybuju, že to jinde bude lepší, pokud to nebude bezpečnostní transformátor, který by měl být na 4KV izolační pevnost. Osobně si myslím, že většina spínaných napájecích adaptérů (z Číny), bude ráda, že ustojí napájecích 240V. Doma mám asi 5 let dva spínané zdroje pro halogeny (každý 3 x 20W) umístěné vzadu v kuchňských skříňkách (aby nikde netrčely). Krytí IP50. Myslím, že z IKEA.
A jak psal Atlan o tom průrazu, to se může stát kdykoli a s jakýmkoliv zdrojem. Je však pravda, že pokud vlastní světlo (a tady si i protiřečím) budeš mít třeba v prostoru sprchy (zóna 0) a ta voda z ní se na něj běžně může dostat,tj. nebude na stropě v dostatečné výšce, ale na boku nebo tak něco, zamyslel bych se nad lepší izolační schopností zdroje. Osobně bych tady raději použil klasické trafo a usměrnění s regulací na 12V, tj. zdroj typu SELV, který nemá sekundár mimo vlastní světlo nikam připojen. Jen z toho důvodu, že asi až nad světlé vyjímky, mají všechny spínané zdroje kondenzátor cca 1-2,2nF na 1KV a více mezi mínusem primáru a mínusem sekundáru. Je to jeden z možných průrazných bodů. Druhý je vlastní feritové trafo. Proto se občas stává, že zařízení, které má kovovou skřínku připojenou na mínus sekundáru (např. 12V), jakoby “kope” při uchopení s následným dotykem třeba na ústřední topení. Podle mě proto takto nikdy nelze použít spínaný zdroj jako SELV. Vlastně možná ano, a to typ pro halogenové 12V žárovky. Zde je výstupní trafo většinou feritový toroid a sekundár je spojen jen s výstupními svorkami. Tento typ však nemá usměrnění a do halogenových žárovek “teče” střídavý proud o frekvenci asi 30-40KHz.
Ještě odkazy nejen na normy:
odbornecasopisy.cz/index.php … ment=37971
diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,4294.0.html
fei1.vsb.cz/kat420/vyuka/Bakalar … UPELNY.pdf

:arrow_right: administrator: přiloženy externí soubory
KOUPELNY.pdf (42.9 KB)

díky