Hledám optočlen, který by má Vcc 12V a dokáže spínat 5V

Martin mam pocit ze sa velmi nechapeme

Takze este raz.

1.pripad-vystupy mcu
Moja prva otazka znela: kvoli comu sa dava optoclen medzi mcu a tranzistor? Ked mozem tranzistor spinat priamo s mcu bez pouzitia optoclenu. Ked si pozries schemu tak tie tri rele co tam mam mi spina priamo tranzistor. Vyvody mcu su nakonfigurovane ako vystupne.

  1. pripad-vstupy mcu
    Dalej v scheme mam pouzite štyri optocleny ich nespina mcu ale „snimaju“ ci je napatie napr. na vypinaci alebo smerovkach a uzemnia mi pull-up v mcu. Vyvody su nakonfigurovane ako vstupne. Nemozem pripojit pin mcu priamo na 12V preto som pouzil optoclen(mohol som aj odporovy delic so zenerkou). Napisal si ze v mojom zapojeni su optocleny zbytocne. Ak su zbytocne ako mam potom zosnimat v aute pritomnost 12V na miestach kde to potrebujem? Navrhol si ze namiesto nich mozem dat MUN5335 alebo IRF7341. Myslim ze to skor by sa hodili nahradit tranzistor a rele v prvom pripade ale nie optocleny.

Sorry ale jednoduchsie to uz neviem vysvetlit ako som to pochopil ja :slight_smile:

Ale inak som rad ze si mi trochu objasnil problematiku optoclenov. Mam ich viac ako dost takze mozem experimentovat . Spominal si ze ze optocleny starnu a zhorsuje sa prenos. Plati to aj v pripade ked optoclen nie je v prevadze. Napr. ma 10rokov a od novoty nebol v prevadzke.