forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
Problém s 12V LED páskem 5050 (studená bílá)-LEDky odcházejí

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů
 
radekpaos
Profesionál
Profesionál


Založen: 8.3.2011
Příspěvky: 437

PříspěvekZaslal: 01 březen 2014, 16:16    Předmět: Problém s 12V LED páskem 5050 (studená bílá)-LEDky odcházejí Citovat

Ahoj, koupil jsem pásek 5050 studená bílá, cca 2 metry. Napájím jej spínaným zdrojem 12V cca 3A. Bohužel po cca dvaceti dnech provozu postupně začali odcházet jednotlivé ledky, tedy svítí velmi slabě. Čím to může být? Vada nebo dělám něco blbě? Díky.

Arrow administrator: přesunuto z "Ostatní"

Arrow administrator: přejmenováno z "Problém s led páskem"
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Mikop
Profesionál
Profesionál


Založen: 22.2.2009
Příspěvky: 251

PříspěvekZaslal: 01 březen 2014, 17:14    Předmět: Citovat

Buď jsou ty ledky v pásku pěkný šidky nebo zdroj dává víc než 12V. Už se mi stalo, že zdroj dával víc o 1,8V tj. 13,8V a ledky v modulu odešli do pekel. Tedy ne tak brzo jako Tobě. Ještě mě napadá, zda ten zdroj je DC. Kolega kdysi vyměnil halogeny (10-20W) za moduly s led. Jenže nechal původní zdroj, který kromě toho, že také dával napěťově víc (špičky), tak měl výstup AC a u modulů nebyly diodové můstky. Svítilo mu to asi den, než začaly odcházet. Jinak můžu doporučit pásky s vyšším výkonem, tj. od 14W výš. Sice jsou dražší, ale kromě toho, že i více svítí, tak se dají řídit např PWM a pak nemusejí jet na plné pecky.
Čipy 5050 s jednou barvou jsou stejné jako RGB, ale mají stejné čipy. Pro vyšší účinnost a tím i svit jsou zality luminoforem, který převádí i UV složku do dané barvy. Tvůj problém je nafocen třeba tady: http://www.belza.cz/ledlight/ledbulb.htm
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
radekpaos
Profesionál
Profesionál


Založen: 8.3.2011
Příspěvky: 437

PříspěvekZaslal: 02 březen 2014, 10:28    Předmět: Citovat

zdroj jsem měřil i při zátěži, 12,02 V. Ano, zdroj je ss napětí. Já potřebuji svítit studenou bílou cca 6000-6500 K, pro svícení cca 10 hodin denně. Asi tři metry. Dokáže mi někdo poradit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1158
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 03 březen 2014, 17:26    Předmět: Citovat

Mě se to stalo taky. Koupil jsem na aukru pásek, po cca 10ti dnech začaly některé LEDky blikat, nejdřív jedna, pak dvě po čase sem to serval, koupil jinej, to samé. Od té doby čínským šmejdům nevěřím. Koupil sem třetí pásek od prodejce berge_cz na aukru a ti dávají zaruku 2 roky. Pásek je sice o cca 200 dražší, ale svítí mi už rok a v pohodě. Bacha na stmívače, které se napájí 12 - 24V, při cca 15V na vstupu dávají 13.8V na výstupu.


Smívac.bmp
 Komentář:
 Velikost:  32.69 kB
 Zobrazeno:  22192 krát

Smívac.bmp


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
Mikop
Profesionál
Profesionál


Založen: 22.2.2009
Příspěvky: 251

PříspěvekZaslal: 03 březen 2014, 18:18    Předmět: Citovat

Tak jak to vypadá, koupil jsi pěkný šméčko. Já naposledy bral ledpásky od http://www.t-led.cz a www://flajzar.cz a k tomu i regulátor s dálkou. Vše OK taktéž cca 1 rok.
To Honza3 - já mám normální spínaný adaptér 12V/2A a za ním ten regulátor. Čímž se nestane, že by výstup měl víc než 12V. Ze zvědavosti jsem ho po koupi ihned lousknul a je tam FET a snad Atmega.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1158
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 03 březen 2014, 19:39    Předmět: Citovat

Taky jsem ho hned kuchnul. Je tam nejaky FET, a myslim ze podle zapojeni je tam PIC16F628.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
Mikop
Profesionál
Profesionál


Založen: 22.2.2009
Příspěvky: 251

PříspěvekZaslal: 03 březen 2014, 22:24    Předmět: Citovat

Ještě mě napadlo, že ten Tvůj regulátor má možná diodový můstek. To by mohl být ten úbytek 15-13,8V=1,2V, tj. 2 diody. Nebo nějaká "střední" hodnota PWM při měření. Jinak PWM sice sníží jas, ale ty impulzy jsou ve špičkách skoro podle vstupního napětí (úbytek na FETu, možná diodě), které je vyšší než 12V a to nemá žádná LEDka ráda.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
radekpaos
Profesionál
Profesionál


Založen: 8.3.2011
Příspěvky: 437

PříspěvekZaslal: 04 březen 2014, 11:14    Předmět: Citovat

no šméčko, je to z origo českého obchodu na součástky za 5 metrů jsem dal 17 stovek.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
honza3
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.1.2008
Příspěvky: 1158
Bydliště: Přerov

PříspěvekZaslal: 04 březen 2014, 15:40    Předmět: Citovat

Já měl LEDky 3528 a ještě byli zalitý v silikonu. Po měsíci svítila ani ne půlka. Zdroj 11.9V. Ale kdesi sem četl že ty LEDky nejsou moc kvalitní. Teď mám pásek s 5630 a je to 100 a 1. Svítí tak o 60% více při stejném napětí. Akorát zase pěkně topí. A pak že je LED studené světlo Shocked
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
radekpaos
Profesionál
Profesionál


Založen: 8.3.2011
Příspěvky: 437

PříspěvekZaslal: 04 březen 2014, 17:42    Předmět: Citovat

no já si říkal, že když dám 17 stovek za 5 metrů, tak by měly patřit k těm lepším. Ta rychlá kazivost mne děsí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
zito
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.4.2008
Příspěvky: 72

PříspěvekZaslal: 04 březen 2014, 19:38    Předmět: Citovat

Zdravím,

našel jsem na jednom foru hezký popis o osvětlování místností LED pásky.
Je to sice v ruštině, ale mladším to strýček Goo přeloží.

http://habrahabr.ru/post/163097/
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Mikop
Profesionál
Profesionál


Založen: 22.2.2009
Příspěvky: 251

PříspěvekZaslal: 05 březen 2014, 21:40    Předmět: Citovat

To s tím topením ledpásků. Moc obchodů to neuvádí ( ty dobré ano ), ale pokud se provozuje ledpásek, měl by být vždy nalepen na chladiči. K tomu se prodávají ony hliníkové profily. Osobně bych tipnul, že jsou nutné tak od 50% PWM u těch s hustými nebo ztrojenými čipy. Určitě víte, že vysoká teplota, řekněme nad 60 stupňů, je pro většinu smrtící. Viděli jste někdy na vlastní oči svítidla pro veřejné osvětlení? Ty kila hliníku jsou neskutečné. Nedávno jsem "pitval" asi 20W led halogen. Už chápu proč zůstaly ty kryty po halogenové žárovce.
Nedokážu posoudit, zda zalité ledpásky se chladí lépe než nezalité či naopak. Každopádně, protože účinnost nikdy nebude 100%, tak se vždy něco protopí. Ale u ledpásku za 17 kil, bych to věru nečekal. Mám za televizí ( pro zkrásnění Smile ) ledpásek 14,4W přilepený na hliníkové L-profilu. Jednak proto, abych ho mohl za něco přichytit ( použity 2 díry, tuším se závity M8 pro nástěnný držák ) a také pro to chlazení. Pásek opravdu svítí docela hodně, tak ho provozuji obvykle na 75% PWM. Jinak TV také docela topí - plazma.
Ještě info o nejen ledpáscích. Např. u ledžárovek se uvádí cca 25000 a více provozních hodin. Ale nikdo se nepochlubí, o kolik se s dobou svícení, snižuje svítivost. Všichni se jen předhánějí, kolik lumenů má jejich výtvor.
Vzpoměl jsem si na jednu akci, kde jsem instaloval asi 30cm lepásků na 12V zdroji, jako přísvit vrátníku. Nalepení na nerezovou stříšku při trvalém provozu 24/7. Doba provozu asi 2 roky. Úbytek svítivosti subjektivně asi 60% a na jižní straně, která je v létě teplejší, je to ještě horší.
To Zito - ten regulátor v plastové krabičce s DO v Tvém odkazu na rusa, mám k tomu mému ledpásku. Fce skvělá, ale pere se mi to s ovladačem od DVB-T recordéru. No, je to čína a co bych chtěl za 190,- Kč. Ale za ty prachy, se mi do vlastního nechtělo. Ale asi mě to stejně čeká....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
 
Strana 1 z 1
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2017 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)