forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
AVR ATmega32 - Programování přes RS232-USB převodník

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Programátory
 
stepus
Častý přispěvatel
Častý přispěvatel


Založen: 29.4.2013
Příspěvky: 37

PříspěvekZaslal: 09 únor 2014, 0:10    Předmět: AVR ATmega32 - Programování přes RS232-USB převodník Citovat

zdravím, koupil jsem si tento převodník http://www.gme.cz/prevodnik-z-usb2-0-na-seriovy-port-com-premiumcord-ku2-232a-p759-971 s tím že pomocí něj budu moc programovat i na notebooku, jenže se mi nedaří jej rozchodit, normálně programuju přes program PonyProg, přes HW RS232 port na PC, jsem si postavil toto: http://www.elektrokoutek.cz/upload/AVR-programator.gif a program šel vpohodě vyslat do Atmegy32, jenže přes ten převodník nejde nic, ani toto schéma, pak jsem zkoušel pomocí bootloaderu abych mohl programovat po RX a TX to také nefungovalo, tak nevím. Chci se zeptat jestli toto už někdo řešil jestli je to vůbec možné aby to takhle pracovalo... Protože jinak jsem asi vyhodil peníze a můžu jít koupit rovnou ISP-USB programátor...
Díky moc za odpovědi, a předem se omlouvám jestli to mám špatně umístěné nebo se to tu už řešilo.

Arrow administrator: přesunuto z "AVR"

Arrow administrator: přejmenováno z "Programování přes RS232-USB převodník"

Arrow administrator: přiloženy externí soubory



AVR-programator.gif
 Komentář:
 Velikost:  6.76 kB
 Zobrazeno:  14009 krát

AVR-programator.gif


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
xpertvis
Profesionál
Profesionál


Založen: 3.12.2010
Příspěvky: 221

PříspěvekZaslal: 09 únor 2014, 1:45    Předmět: Citovat

ked si skusal programovat cez bootloader, mal si medzi atmegou a USB prevodnikom nieco ako max232 na zmenu napätovych urovni ?
ked si skusal programovat s tym ponyprog, mal si spojenu zem usb a toho ponyprog programatora ? pouzivam podobny prevodnik z usb na rs232, ale len na komunikaciu, cize RX TX a funguje to fajn, no mam tam aj ten MAX232.
//EDIT: tak ma napadlo ze spajat GND USB a toho ponyprogu nieje najlepsi napad. Ked som zacinal s atmegami, tak som si postavil devboard z Matouskovej knihy pre atmegu 16. Programovalo sa to cez serovy port, podobny principom ako funguje ten ponyprog. Vtedy som pouzival USB->RS232 prevodnik, takze aj programovat cez ISP sa s tym prevodnikom da...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 718

PříspěvekZaslal: 09 únor 2014, 2:57    Předmět: Citovat

Asi bych jako první vyzkoušel komunikaci s nějakým naprogramovaným mcu, jestli vůbec šlape. Kromě toho potřebuješ ještě konvertovat napěťový úrovně RS232<->TTL třeba MAX232.

Nebo jednodušeji použít nějaký USB RS232 převodník přímo v TTL úrovních. Třeba s obvodem FT232 nebo MCP2200. Osobně používám MCP2200 a nebyly s ním zatím nikdy žádné problémy. Obvod stál cca 40 Kč, k tomu krystal, 6 kondíků, 2 odpory, 2 LEDky, USB konektor a pinová lišta. Přidal jsem k tomu trochu práce, mám na stole perfektní USB<->TTL UART převodník s cenou cca 100 Kč.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 718

PříspěvekZaslal: 09 únor 2014, 2:59    Předmět: Citovat

A úplně nejjednodušší test : propoj drátkem RX a TX piny a třeba terminálem pošli něco ven. To, co odešleš musíš dostat zpátky. Pak teprve zkus komunikaci s mcu. Můžou to být třeba jenom špatně nastavené rychlosti...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 718

PříspěvekZaslal: 09 únor 2014, 3:02    Předmět: Citovat

A do třetice : Tohle taky šlape prima. Taky ho mám s používám. http://aukro.cz/prevodnik-usb-rs232-uart-ttl-s-pl2303hx-i3952371746.html
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
AB
Profesionál
Profesionál


Založen: 24.2.2010
Příspěvky: 419

PříspěvekZaslal: 09 únor 2014, 6:01    Předmět: Citovat

Programátory Ponyprog s převodníkem usb-com nefungují.

S převodníkem bude chodit třeba programátor AVR910
http://www.serasidis.gr/circuits/avr_isp/avr_isp.htm

nebo bootloader.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 718

PříspěvekZaslal: 09 únor 2014, 11:02    Předmět: Citovat

To, že nefunguje Ponyprog je možné, ale není důvod, aby nefungovalo programování pomocí Bootloaderu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
stepus
Častý přispěvatel
Častý přispěvatel


Založen: 29.4.2013
Příspěvky: 37

PříspěvekZaslal: 09 únor 2014, 13:50    Předmět: Citovat

OK to s tím propojením rx a tx na převodníku určitě zkusím, jinak s úrovněmi problém nebude, scháněl sem se po informacích o tom převodníku a je to založený na tom FT232, a co psali tak vstup tedy RX a podobné, dokáže zpracovat normální RS232 úroveň tedy nějakých těch 15V ale co se týče vysílání tak umí akorát úroveň TTL, z USB víc než 5V nedostane... jjo zkoušel sem ponyprogem, neuspěšně, pak sem zkoušel přes avrdude taky nic, a pak teda ten bootloader + program k tomu And-Load, měli sme ve škole takový kity EVB4.3 a tam to právě bylo spojený přes tenhle převodník a s tím bootloaderem a programem AND-Load to chodilo...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
stepus
Častý přispěvatel
Častý přispěvatel


Založen: 29.4.2013
Příspěvky: 37

PříspěvekZaslal: 09 únor 2014, 21:02    Předmět: Citovat

no zkoušel sem teda spojit rx a tx na převodníku, a přes putty sem sledoval terminál no a když mám drátky spojený tak to co píšu na klávesnici to se ukáže v terminálu a když je rozpojím tak se tam nic dalšího nepíše, takže převodník funguje....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
xpertvis
Profesionál
Profesionál


Založen: 3.12.2010
Příspěvky: 221

PříspěvekZaslal: 09 únor 2014, 21:32    Předmět: Citovat

no pokial je to USB->RS232, ako je napisane na stranke GME, tak ten prevodnik sice pouziva FT232RL, ktory ma TTL vystup, ale podla zapojenia uvedeneho v DS http://www.ftdichip.com/Support/Documents/DataSheets/ICs/DS_FT232R.pdf (str.27) by tam mal byt este prevodnik TTL->RS232. Takze si zaobstaraj MAX232, alebo ten prevodnik vypitvaj a pripoj si TX a RX z MCU priamo na ten FT232RL cip (podla toho DS na str.30).

Arrow administrator: přiloženy externí soubory



DS_FT232R.pdf
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  DS_FT232R.pdf
 Velikost:  770.59 kB
 Staženo:  183 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
stepus
Častý přispěvatel
Častý přispěvatel


Založen: 29.4.2013
Příspěvky: 37

PříspěvekZaslal: 09 únor 2014, 23:35    Předmět: Citovat

jojo asi v tom byl problém, dal sem k převodníku max232 a najednou to komunikuje, funguje i bootloader, ale mám problém že pokaždé když přes bootloader nahraju program tak se přemaže i bootloader takže po nahrání programu už nic dalšího nenahraju jenom zase po ISP znova bootloader,
Kde se dá toto ošetřit ? popř, jaké lock/security bity mám zapnout ? moc díky....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 718

PříspěvekZaslal: 09 únor 2014, 23:40    Předmět: Citovat

To vypadá buď na špatně napsanej nebo špatně umístěnej bootloader. Nebo jenom špatně nastavený pojistky. Co používáš za procesor ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
stepus
Častý přispěvatel
Častý přispěvatel


Založen: 29.4.2013
Příspěvky: 37

PříspěvekZaslal: 10 únor 2014, 8:21    Předmět: Citovat

ATmega32-16PU, viděl bych to na ty pojistky, s tím umístěním nevím, ponyprog zapisuje jako celek takže adresy kam se má zapsat už sou natvrdo daný z překladače, takhle si to aspoň myslim.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
stepus
Častý přispěvatel
Častý přispěvatel


Založen: 29.4.2013
Příspěvky: 37

PříspěvekZaslal: 10 únor 2014, 22:50    Předmět: Citovat

už sem na to přišel, jsou to bity BOOTLOCK11 a 12, a pak je taky nutný zaškrtnout bit BOOTRST, aby se bootloader zavedl při restartu a přijmulo to tak program.
Todle mi pomohlo :http://www.alvidi.de/data_sheets/bootloader_en.pdf
jinak díky všem za účast že poradili Wink

Arrow administrator: přiloženy externí soubory



bootloader_en.pdf
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  bootloader_en.pdf
 Velikost:  1.72 MB
 Staženo:  254 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Programátory Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
 
Strana 1 z 1
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2017 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)