PIC16C712/716 v APC Back-UPS BE325

Ahoj, byl za mnou strýc, jestli bych mu nemohlo poradit. Má UPC “APC Back-UPS BE325”, která mu odmítla fungovat, zjistil nefunkční tranzistor, vyměnil ho. Bohužel UPC stále nefunguje, vše ukazuje na použitý mikroprocesor PIC16C712/716, resp. nefunkční program v něm. Jak zjistit, jestli procesor funguje (nějaká základní diagnostika), popřípadě program v něm, máte s tím nějaké zkušenosti? Na procesoru je nápis: PD 269-001B rev3. Omlouvám se za možná blbý dotaz, ale jsem laik.

To není blbý dotaz. Trochu z jiného soudku - neví prosím někdo, lze nějak zjistit, zda je v pořádku Microchip PIC mikrokontrolér, ve kterém běhá neznámý program? Na MCLR pinu musí být nějaká úroveň, že ano?

No záleží jestli PICko používá pin MCLR jako MCLR :slight_smile: nebo jako vstup či výstup. Pokud je to MCLR, tak aby fungovalo, tak tam musí být log 1

Takže asi jedinný způsob jak tak trochu otestovat PIC, že je OK a že nebyla vypálena…

Asi jo, ale fak nevíš, jestli je to vstupní pin nebo MCLR, a nevím, jestli vypálená PICka drží na MCLR log 1. To je strašně nejistý, když nevíš, jak to funguje, vlastně nevíš nic.

Hlavně nic neznačí to, že když máš H na MCLR, tak že program v PIC běží i když je brouk OK.

mozna by to slo , vystopovat zapojeni …, jestly neni na pic zapojena nejaka signalizacni kontrolka, relatko,baze tranzistoru, vystupy atd…, jina moznost opravdu neni,
netusim jak se chova spatnej cip v programatoru, skusit ho precist ? a urcite budou zaply pojistky proti cteni, zrovna tak se muze chovat spatnej/poskozenej cip

to Gonda:

proč na to nepověsíš programátor a nezkusíš ho vyčíst? I když ten pgm bude neznámý pgm, tak alespoň zjistíš, zda se ve švábu něco děje nebo neděje.

Přesně tak. A lepší programátory dokáží odhalit i jednotlivé vadné porty a to i za předpokladu, že je mikrokontrolér uzamčený (určitě bude uzamčený).

V záložním zdroji UPC typ BE325-FR byl vadný výkon. tranzistor v měniči. Po jeho výměně zdroj stále nechodí. Vše nasvědčuje tomu, že závada je v mikroprocesoru PIC16C716. Na mikroprocesoru je štítek s označením PD269-001B Rev3. Na MCLR pinu je úroveň Log 1. Oscilátor mikroprocesoru běží na 8MHz. Lze nějak zjistit závadu?

Pokud je na /MCLR log. 1 a oscilátor kmitá, tak už jsi pro to udělal všechno co jsi mohl. Je mi líto, nelze.

Pokud si procesor dál trvá na svém a výstupem ty tranzistory nechce otvírat, tak ti nezbyde nic jiného než se zamyslet nad tím, jak měnič spínat jinak, což ovšem bude netriviální, protože procesor se téměř jistě využívá k syntéze sinusovky (obsahuje 8bit AD, který může být vnitřně nakonfigurován k měření na vývodech RA0 - RA3, což jsou vývody 1, 2 a 17, 18 - okolo {nějakého z} těchto vývodů by v takovém případě bylo ještě něco elektroniky, jako např. nějaké operační zesilovače atd).

S největší pravděpodobností je tak pryč buď výstupní pin, a nebo právě ten AD převodník, pokud se využíval. Otestovat to spolehlivě nelze, můžeš jen ještě pro jistotu změřit ve vypnutém stavu ten výstupní pin proti Vdd a GND, jestli nemá průraz.

Jak funguje syntéza sinusovky bylo v principu popsáno např. v knize Práce s mikrokontroléry ATMEL AT89C2051 - 1. díl od Davida Matouška

Můžeš tu na fóru zkusit kontaktovat uživatele Billy Bob Bean, ten má s UPSkami nějaké zkušenosti.

Z toho APC leze aproximovaná sinusovka - obdélník. Uřídit to je naprosto triviální s hradlama, s MCU je to brnkačka.
Já se zabývám vývojem čistých sinusových upsek.
Velice často se stane když se šlehne střídačový tranzistor, tak odejde driver. Úplně i deální je si na osciloskopu ošahat jestli na vstupy driverů něco leze, měly by tam být 50Hz obdélníky. Takže by mělo stačit vyměnit střídačové FETy, odpory v gejtech a drivery. Pokud se to šlehlo opravdu dobře, tak na PICu určitě odešla nožička do věčných lovišť.