SK-TF04: RF modul nefunguje po nahrazení tlačítká relátkem

Zdravím, opět jsem tu já a můj problém :slight_smile:
Koupil jsem tento modul bezdrátového ovládání

Na vysílači jsem oddělal jedno tlačítko a nahradil ho kontaktem rele. Všechno chvilku fungovalo a pak najednou začal vysílač vysílat ihned po zapnutí napájení nereágujíc na to, zda je relé sepnuté či nesepnuté. Nemáte někdo s tímto typem bezdrátových modulů zkušenosti?

Další moje otázka je jestli neznáte jiné moduly, stačí mi přenášet pouze jeden kanál (H, L) a nic vhodného jsem zatím nenašel. Nepotřebuji nějákou komunikaci.

Děkuju

:arrow_right: administrator: přejmenováno z "Problém s RF bezdrátovým modulem"

:arrow_right: administrator: příspěvek byl upraven
Odstraněn nefunkční odkaz.

nejde nacitat link toho obrazku.

Díky, nějákej problém. Hodím to do přílohy.

Na těch vývodech pro tlačítka bývají veké pullup odpory přímo v řídícím IO. Není ten vstup zarušený dlouhými vývody k relé? Zkus paralelně ke kontaktu dát kondenzátor 10nF. Možná se “propálil” ten vstup při spínání, pájení,… Nejen vstupy bývají CMOS a vzhledem k ceně IO třeba ani nemají základní ochranu. Napájíš to z té baterie nebo z jiného zdroje?

PS. ten IO je nějaký Holtek?

Vyřešený to mám viz příloha. Takže jestli jde o dlouhé přívody, tak je to jasné :smiley: Napájím to z akumulátoru, nebo ze stabilizovanýho zdroje. Ten integrovaný obvod na vysílači je SC2271-M4

Nevidim antiparalelne pripojenu diodu k cievke rele. Parazitna kapacita vodicov sa moze prejavit tak, ze hned po zapnuti, kym ju stacia pull-upy nabit, bude vysielac vysielat. Ale to cele moze trvat tak rádovo v jednotkách us.

A chodí Ti to, když odpojíš vodiče od desky s relé a spojíš a rozpojíš je ručně? A tu antiparalelní diodu u relé máš vespodu nebo nemáš vůbec, jak psal Martin. Protože jinak ta cívka “vyrábí” neskutečné pulzy, které se mohou šířit na všechny směry, např. po GND … Někdy, při špatném návrhu stabilizace, můžou ty špičky “prolézt” i do kladné větve napájení. O tom spínacím tranzistoru ani nemluvě. Tomu se pak zdá o čertech… Zkus místo toho relé optočlen.

Právě že už to nechodí, musel jsem dal nový vysílač. No co myslíte, je tam ta dioda? Jistě že jsem na ni zapoměl :slight_smile: Místo relé jsem dal tranzistor přímo na kontakty toho tlačátka a zatím to jede. Ale chci udělat, aby to seplo třeba jenom na půl sekundy, aby ten vysílač nejel furt.

Nepritomnost antiparalelnej diody Ti mohla vsetku elektroniku v okoli bez problemov zabit. Ked nie na prvy krat, tak aj na dvadsiaty. Na vytvorenie 0.5s pulzu je pre tuto konfiguraciu vhodny napriklad ATtiny09.
Ina tiez odporucam pouzit spravne polarizovany optoclen. Riadenie a vysiedlanie tak mozu ist podla potreby aj z nezavislych zdrojov. Pokial vsak pouzivas spolocne napajanie a si si isty, ze tlacitko spina o GND, potom je verzia s tranzistorom velmi dobra a netreba nic viac okolo spinania spekulovat.

Hodím tam PIC a bude, alespoň to nepojede nonstop. Spíná to na 12V.