Měření proudu z úbytku napětí na rezistoru

Od OZ necakaj nulove napatie, ak je jedna jeho napajacia vetva pripojena na GND. Rozdiel este bude aj v zatazovacom odpore. Zmeraj si napatie, ak das na vystup OZ postupne 1kohm, 2k2, 10k, 47k. Vyskusaj si to, aby si bol do buducnosti chytrejsi.

Pouzi true rail-to-rail OZ, ale ani tam nepocitaj s nejakou absolutnou nulou bez zaporneho napajania. Mam skusenosti, ze LM358 je schopna zliezt nizsie k nule pri nesymetrickom napajani ako bezne RtR OZ.

Druha vec, ktora zohrava ulohu je napatova a prúdová nesymetria. Ak ma OZ zosilnenie 3 a napatova nesymetria je napr 10mV, tak na vystupe kludne mozes mat 30mV z “luftu”.

Ak je prudova nesymetria napr 100nA a vstupny odpor (myslim ako suciastka naletovana napr do + alebo - vstupu OZ) do jendeho zo vstupov je napr. 10kohm, tak sa na nom vytvori napatova nesymetria 1mV.

OZ s bipolarnym vstupom majú vacsiu prudovu a mensiu napatovu nesymetriu. OZ s FET vstupom maju vacsiu napatovu a mensiu prudovu nesymetriu.

To ale nie je ziadna tragedia, lebo ak pouzijes zapojenie so zaporným napájaním (nemusí byť nevyhnutne symetrické, kludne +12V/-5V),
napatovy ofset sa da lahko vykompenzovat. To samozrejme aj pri jednostrannom napati, ale s korektnymi hodnotami mozes v praxi bez nejakych extremov pocitat tak nad 0,2V.
OZ LM358 a jemu podobne su velmi dobre OZ pre 80% pouziti. Pre pracu so signalom v rozsahu desiatok mV by som s nimi neuvazoval.