Zvýšení proudu z USB-jak dostat 1,2 A z USB portů notebooku?

Zvlastne. Na vykon 2x10W by si potreboval z 5V portu asi 1.2A. To je ale uplne ze pri 100% ucinnosti len 6W, respektive 2x3W.

Ale podme na to z druhej strany. Zosilovac bude budit nejake repraky - na sluchatka asi nema zmysel davat 2x10W.
Repraky maju bezne bud 4 alebo 8ohmov.

P = U * U / R

U = SQRT(P * R )

U = SQRT( 10 * 4 ) = 6.3V
U = SQRT( 10 * 8 ) = 8.9V

Kedze sa jedna o striedavy signal a vykon je efektivna hodnota z neho a predpokladajme signal tvaru sinus tak potom Umax na repraku bude

6.3* SQRT(2) = 8.91V, pri jednom zosilovaci musis mat napajanie >17.8V
8.9* SQRT(2) = 12.6V, pri jednom zosilovaci musis mat napajanie >25.2V

Toto je len cisto teoreticky nacrtnuty priklad. Samozrejme ak stavias zosilovac v triede AB este musis pocitat s nejakym napatim na samotnych budiacich prvkoch, lebo nedokazes dat na reprak bez skreslenia priamo napajacie napatie + ubytky na filtroch a tak podobne.

S Ucc 5V a zosilovaci v triede AB (napr. TDA2030 a podobnych) by pri 5V Ucc bolo napatie na repraku +/- cca 2V. S tym nie si schopny dosiahnut vykon 10W ani keby si mal k dispozicii prud 134A a ani jednym zosilovacom v triede D, ale zhruba asi tak 2*2/4 = 1W, co zodpoveda prudu 200mA pri 5V. A to uz USB samozrejme da. Hodnoty su ale velmi cisto iba teoreticke.

Vies si trocha pomoct tym, ze reprak zapojis na dva zosilovace fazovo posunute o 180°, ale stale to na tych 10W nevidim. A to pisem iba o sinusovom signali. Napriklad ak ma taky zvuk kopaku zniet neskreslene, potom potrebujes mat znacnu vykonovu rezervu pre neskresleny prenos prave tychto kratkodobych spiciek.

Podciarknute a zhrnute. Ak trvas na 2x 10W, potrebujes dostatocny externy zdroj s dostatocnou filtraciou.

Mozno si niektori spominaju na zariadenia v malych plastovych krabickach (radia, prehravace) s velkou nalepkou 100W PMPO, alebo aj s viac watami, pritom kazdemu co i len trocha znalemu muselo byt hned jasne, ze z toho sa 100W nedostane ani nahodou.

A kuzlo bolo prave v tej skratke PMPO. Ta znamena asi tolko, ze 100W je schopne zariadenie dodat ak by malo dostatocny zdroj napajania (ktory pritom ale b krabicke samozrejme nebol, mozno tak 2-5W) a pri dostatocnom chladeni - ktore tam samozrejme tiez nebolo. Takze tych 100W asi prezentovalo max. wataz z katalogoveho listu pouziteho zosilnovacieho svaba.