Master/Slave komunikace RS485

No ak by to bolo tak, ako by mohol bezat 1Gb ethernet do 100m?
Je to trochu ine rozhranie, ale stale sa jedna o diferencialny signal, ktory principialne je schopny sa spolahlivo prenasat. Nema tu zmysel riesit modulaciu, ta to vsetko principialne voci jednoduchej RS485 len zhorsuje.

Treba pouzivat pre RS485 dobre kable (FTP Cat 5e), dobre budice (nic nie je zadarmo, ani potreba nie beznej rychlej komunikacie) a kvalitne (cize normalne neodflaknute) vyhotovenie. Ak niekto nevie dotiahnut sroby na svorkovnici, reba mu dat WAGo svorky a ak ani to nepomoze, tak ho teba preradit na cinnost, ktoru je schopny zvladnut. Samozrejme ziadne chyby pri realizacii tienenia a zabranovat vyrovnavacim prudom v nom. Ale inak ziadna velka veda, len poriadna praca.
Mame vo viacerych rozsiahlych priemyselnych komplexoch linky cez 4-6km pri rychlosti 9600Bd pri percente uspesnosti komunikacie cez 97%. A to sa ani nedalo vsade dodrat kabelaz bez odpociek. Najprv sme tam sica mali repeatre od ADAMa, ale boli tak poruchove a zasekavali sa, ze sme ich vyhadzali a od vtedy je pokoj. Signaly mam ocheckovane v kazdom bode osciloskopom, tak viem o com hovorim. Mala rychlost, ale velmi velke vzdialenosti. RS485 je skratka moj milacik, co ma nikdy nenechal v brinde :slight_smile:

Odhadujem, ze sa nakoniec aj tak pride k tomu, ze permanentne prenasat 1kB z kazdej stanice je kontraproduktivne.

No a vzhladom na vypocty co tu odzneli, sprava uz moze byt prenasana aj 10x pomalsou rychlostou, aby sa stihlo preniest 10x1kB do jednej sekundy.