micro SD karta záchrana dat

Mám menší problém, klekla mi karta ve foťáku, a rozhodně nechci přijít o nafocené fotografie. Ještě předtím než se obrátím na nějakou odbornou firmu bych se rád zeptal jestli někdo náhodou nemáte zkušenosti ze záchranou dat. Karta se mi “občas” načte v PC, jeví se jako plná ale při otevření a pokusu o prohlédnutí obsahu nic neobsahuje. Nevíte někdo o něčem jak veškerá data zachránit? Běžně doporučovaný sw na obnovu dat nefunguje. Nějaké tipy, rady cokoliv? Díky

Programů typu “flash recovery” je hodně a každý pracuje jinak, vyhledává ztracená data jiným postupem a může být proto různě úspěšný. Je třeba zkoušet hodně programů (desítky, nejlépe zaměřené ne obecně, ale na fotky - ty vyhledávají hlavičky JPG souborů) a postupně s různou úspěšností obnovovat fotky. Pokud je jen zborcená FATka tak je velká šance na úspěch (dokonce i po formátování, protože se zpravidla používá rychlé, které inicializuje jen systémové tabulky). Hlavně na kartu nic nezapisovat. Případně si obraz karty nejdříve zálohovat na harddisk do souboru, aby se dal obsah flashky po přepisu obnovit (např. pomocí USB Image Tool).

Výborná a mnohokrát ověřená je utilita Testdisk.

Jinak u těch SD karet radši počítej s tím, že o nějakou tu fotku přijdeš (obecně, z principu fungování SD karty, není to harddisk - s tím žádný software nic nezmůže, nelze přečíst co se nikdy nezapsalo), ale nějaké určitě zachráníš.

Panda38: Tuto cestu zvažuji již od začátku, díky za nakopnutí
Mahoney: Testdisk, díky za tip

Když uložíš diskový obraz flashky do souboru, tak dokonce na to stačí napsat úplně jednoduchou utilitku, která obraz projde a uloží do souborů všechny fotky co tam najde. Jen vzít příklad nějaké fotky co ten foťák dělá a podívat se jaké záhlaví používá - zpravidla stačí použít úvodní bajty FF D8. Dá se ze záhlaví zjistit i velikost, ale není problém ukládat větší bloky (podle typické velikosti co ten foťák dělá), softwary si s tím poradí samy. Utilitka jen uloží všechny takto nalezené bloky (pokračuje v hledání sekvenčně dál, ne za nalezeným blokem) a ty je pak už snadné zkontrolovat v grafickém prohlížeči. … hm, to je tak jednoduché že se divím proč se to takhle běžně nedělá?

Též jsem měla podobný problém s mou 8gb MicroSD kartou - najednou mobil, ani PC ji nerozpoznával, vyzkoušela jsem hromadu různého SW na záchranu dat a posílala do pražzské laboratoře, kde mi řekli, že prostě MicroSD karta, jež má jinou závadu než selhání souborového systému, prostě nepůjde opravit. Data obsahovala fotky dcery do jejich 4 let, samozřejmě nezálohované, no katastrofa! :frowning:

Nakonec jsem objevila německou laboratoř Recoverfab (recoverfab.com/), kteří byli schopní všech téměř 2000 fotek po pár dnech vytáhnout a teprve až potom si zažádali o platbu! Abych to zkrátila, jsem jim opravdu VELMI vděčná, tak to sem zkrátka raději píšu pro stejné zoufalce, jako jsem byla já. :wink:

Jestli to není tajemstvím, kolik za to chtěli? Předpokládám že se museli nějak napíchnout přímo na flash čip (odejítý řadič), takže to muselo být dost náročné (pro amatéra nerealizovatelné). Ale jasně, u tak důležitých fotek se na cenu moc nehledí.

Tak tady je přesný ceník s eury a přepočtem měn: recoverfab.com/price.php, s tím, že u těch MicroSD karet je 100% procentní přirážka kvůli náročnosti celého procesu. Což chápu, protože udělat tohle: youtu.be/y-jrzsaT6ls, asi fakt není jen tak :open_mouth:

:arrow_right: administrator: příspěvek byl upraven
Předchozí příspěvky se necitují.