Překlad anglické literatury Microchip

“Konkrétnějšími dotazy” byl míněn např. jeden z typických kupních signálů, tedy dotaz na cenu konkrétních titulů (na to už jsem se nechtěl ptát veřejně). Přitom stačilo napsat jenom “ano” nebo “ne” (registrace). To není úplně dobrá reklama… :wink: :confused:

to kolemjdoucí:
Omlouvám se, skolila mě nějaká viróza, takže jsem nefunkční. Registrace myslím nutná není, ale mrkni do záhlaví, tam dostaneš veškeré informace od kolegy. Sorry, jdu do postele…
PS: Papír je věc hezká a mám ho taky raději, ale nebyl o něj zájem, navíc se to prodražilo ještě o vazbu a další náklad od české pošty.

Aha, je tam i email, ten jsem poprvé přehlédl :blush: Tak se také omlouvám, děkuji, a přeji brzké uzdravení. Kolegovi napíšu.

Děkuji za přání, už jsem se trochu srovnal. Za přehlédnutí se nečervenej, to se stane.

Kolegovi napiš, ale ozve se Ti asi příští týden, je do konce týdne v našich velehorách.

Pěkný večer.

Zdravím, obdržel jsem před nedávnem překlad knihy “Mikrokontroléry PIC a vestavěné systémy: PIC18 – použití assembleru a C” a chtěl bych tímto poděkovat PepinoviCz za jeho počínání. Nezřídka je slyšet názor, že programátor (čehokoliv) má umět anglicky a tak naco nějaké překlady. Ovšem s tím se dá jen těžko souhlasit. Pro mne je programování jen koníček, který občas využiju ve své elektropraxi, která mě živí. Tu a tam se hodí nějaký testovací přípravek třeba s PIC, nebo jednoduchý software ve VBnetu a čeština tak neskutečně urychluje a zpříjemňuje práci.
Takže ještě jednou díky
Josef

Zdravím,
minulý týždeň som dostal preklad “Programování 32bitových mikrokontrolérů PIC v C: Zkoumání PIC32”. Chcel by som aj touto cestou Pepinovi poďakovať za jeho prácu. Je preavda, že v škole som C-čko veľmi nemusel, ale po začatí štúdia tejto publikácie som názor zmenil. Je pravda, že dnes sa človek bez angličtiny veľmi “ďaleko nepohne”. Pre tých, čo trochu viac pamätajú (= starých psov) angličtina im veľmi neprischla ku srdcu, tí mladší majú výhodu, že už pomaly od predškolského veku im tlačia do hláv amgličtinu. Podobne to bolo s nami a ruštinou. Za tie rokuy v škole sa čosi z ruštiny na mňa prilepilo…
Skrátka a dobre, ešte raz veľká vďaka Pepinovi. Myslím, že mal veľmi šťastnú ruku pri výbere tejto publikácie. Už sa teším na ďalšie preklady.
Prajem Pepinovi la zdravia a úspechov.

Zdravím,
pročítám konec tohoto vlákna a mám také zájem se naučit s 32bitovými procesory. Proto se ptám jak mohu získat překlad “Programování 32bitových mikrokontrolérů PIC v C: Zkoumání PIC32”

Děkuji

Ahoj, na úvodní stránce mcontrollers.com/translations/)

Zdravím všechny příznivce PICů. S potěšením mohu oznámit, že je tu nová publikace, která se zabývá céčkem. “Programování osmibitových mikrokontrolérů PIC v C s interaktivní simulací”. Přímo navazuje na předchozí - “Rozhraní mikrokontrolérů PIC …”, kam se i občas odvolává. Najdete v ní obsluhu základních modulů v mikrokontroléru, včetně rozhraní, které není běžné u řady PIC16 a tím je obsluha displeje LCD bez řadiče 44780. Takže klasika, kterou známe například z multimetrů, nebo bateriové techniky s požadavkem na nízkou spotřebu. V neposlední řadě je tu popis a příklady pro řízení stejnosměrných a krokových motorů pomocí polo- a úplných můstků (FETy). Naťukává se tu i systém reálného času RTOS. Jako referenční obvod se používá starý dobrý PIC16F877A a PIC16F917.
Co dodat? Spousta příkladů, obrázků a hlavně srozumitelný popis s fůrou informací, vhodný pro začátečníky, ale i staré pardy.

Enjoy it! 8)

PepinoC

Co je to “běžné”? U PIC16F je LCD driver v PIC16F91x nebo v PIC16F193x (zrovna si s jedním tímto a jeho LCD driverem na stole hraju, maká to pěkně), což už je poměrně dost velký výběr… ale asi je to někomu málo :laughing:

Zdravím Tě “šťouro” :smiley:

Doufám, že jsi se neurazil. Měl jsem asi lépe napsat - poněkud opomíjené-? Jinak v publikaci najdeš právě citovaného zástupce PIC16F917.
Většinou totiž vidím použití všude preferovaného řadiče 44780 a na krásné velké displeje bez řadiče se obecně zapomíná. Doufám, že mě nebude nikdo tahat za má slova za fusekli. Ale je to tak. Dva slovenští přátelé mě k této myšlence přivedli a myslím si, že by měly být k dispozici příklady všech modulů v PICech. Mimochodem připravuji teď dílko, které se zabývá rozhraními od staré dobré LEDky po barevné displeje z odumřelých telefonů. Myslím, že by to mohlo pár lidí zajímat.
No a příští rok přijde do “pera” CAN, LIN, USB a Ethernet. Myslím, že pak už si nikdo nebude moci stěžovat na nedostatek literatury pro PICy.
Takže to nebylo myšleno tak, že je nedostatek PICů s moduly LCD, ale je to v poměru aplikací pro vestavěný modul LCD versus 44780.

Přeji všem více či méně zábavný večer. PepinoCz :wink:

Neurazil, v pohodě :slight_smile: ono to tak někdy skutečně je, někdy si tak dělám legraci i sám ze sebe, protože někdy mě ten přílišný detailismus brzdí. Jinak svatá pravda, HD44780 je všude a je to trochu škoda, co jsem si pohrál s LCD řadičem tak se mi to taky zalíbilo natolik, že s tím chystám další projekty.

Snahu zdokumentovat všechny moduly i vyšší řady PIC chválím, a dokonce mám návrh: Bylo by dobré časem pustit něco málo i na web (ale chápu, že překlady se musí první zaplatit, proto píšu “časem”), ale zároveň je jasné, že by bylo dobré kdyby to i něco přineslo. Co využít nějaký podobný projekt jako je Fandorama (v podstatě podpůrný web - alespoň zatím - pro web Robotika.cz) nebo nějakou podobnou myšlenku, aby si lidé, co mají zájem např. pouze o konkrétní části dokumentace, mohli tuto část zakoupit (nebo se třeba složit na zveřejnění - fantazii se meze nekladou, je jen na autorovi, jak případně stanoví podmínky, pokud to uzná za zajímavou myšlenku)?

A přidám ještě jednu inspiraci do budoucna - Microchip chystá nové PIC32, celkem nářezová záležitost - však mrkněte sami. PIC32MZEC family

to Mahoney
Ahoj. Já jsem to taky jako legraci bral a v tom duchu jsem i odpovídal.
Svého času jsem s adminem probíral nějaké úpravy stránek a byl vstřícný. Takže si myslím, že by se tu nějaké rozšíření, které máš asi na mysli, dalo udělat.
K PIC32MZ jsou informace již dlouho a Microchip posílá i vzorky. U nás se zatím studují manuály a neveřejné informace. V každém případě jsou to pozoruhodné kousky s velmi zajímavým výkonem. Příští rok se jim podívám na zoubek, protože jsem si o nějaké vzorky také napsal.

Na četné dotazy, co bude následovat po céčku s interaktivní simulací, jsem se rozhodl neodpovídat jednotlivcům. Tazatelů bylo víc a díky pracovnímu vytížení nestíhám. Takže souhrnně - pracuji na publikaci, jak již bylo dříve zmíněno, která se zabývá prací se zobrazovači. Bude to pod názvem “Zkoumáme zobrazovače - univerzální kniha o zobrazovačích s rozhraním mikrokontrolérů PIC”. Kniha se zabývá připojením diody LED, což je zřejmě nejjednodušší optický zobrazovač a přes displeje LED a alfanumerické bodové LCD se standardními řadiči bude končit barevnými grafickými displeji, které lze levně získat z mrtvých nebo vysloužilých mobilních telefonů. Je zde i kapitola, která řeší DC-DC obvody pro úpravu napájení pro vysoce svítivé LED v zapojeních, která jsou napájena menším napětím, než je 5 V. Je to praktické pro telefonní displeje, které jsou většinou těmito LED podsvěcovány. Spousta příkladů a obrázků celou publikaci doplňuje.
Z této publikace také mohou čerpat i vyznavači jiných značek mikrokontrolérů.

Takže se omlouvám těm kterým jsem nenapsal na email a děkuji za pochopení.

Dobrý den
Prosím o informaci, zda má někdo knihy o PIC18 a PIC32. Pokud ano, jaké jsou Vaše poznatky? Mám zájem si je koupit, tak bych rád zkušenosti.
Díky za každou i stručnou odpověď.
Vladěk

Zdravím, knihu Pic 32 mám, a abych řekl osobní názor, dost mne zklamala. Pic 18 dělám už asi 10 let a chtěl jsem něco s větším výkonem. Knihu jsem vybíral buďto na Amazonu v AJ nebo výše uvedený překlad - ceny byly relativně blízké. Nikde ale nebyla možnost knihu si trochu osahat - prolistovat. Kdybych věděl co vše obsahuje nechám ji plavat a klidně si vystačím s manuály od výrobce a katalogovými listy. Na doplněnou znalost AJ, jsem samouk, ale manuály se dají číst celkem bez problémů, když jsem chodil do školy ještě tady řádili komančové a učila se ruština.

Díky za názor. Četl jsem nahoře i poznámku od Elc a ten si jí zase pochvaluje. Takže pokud se ještě někdo ozve, tak to asi bude co člověk to názor a nakonec 50/50. Já dělám do PICů rok a zatím mi datašíty nesedly, jsou moc suché. Navíc jsem podědil nějaké PICy, hlavně osmnáctky a několik třicetdvojek, tak sháním nějakou nalejvárnu.

Zdravím, tak už jsem konečně nakouknul do knížky, zatím PIC32 a jsem rád, že jí mám. V rámci mých ročních zkušeností mi je přínosem. Možná, že někoho, kdo je na vrcholu neuspokojí, ale pro mě je to dobrý průvodce do třicetdvojek. Musím poděkovat Elcovi - Váš názor nakonec převážil a jsem tomu rád. Pěkný víkend všem. Radek

Zdravím všechny příznivce PIC. V rámci předvánoční nálady nabízím všechny publikace se slevou 25 %.

Enjoy it.

PepinoCz

Ahoj,
jak mohu objednat překlad knihy “Mikrokontroléry PIC a vestavěné systémy: PIC18 – použití assembleru a C”
dík Pavel