Síť vytvořená pomocí Wi-Fi modulů

No žádný konkretní modul nedoporučím protože nemam odzkoušeno,ale časem se chystam vyzkoušet nějakej z nabídky spezial.cz ti prodavaji wifi moduly,pokud to nemusi byt pres wifi tak jsem jeste pokukoval po IQRF modulech.

Tak hlavně byste se měli jako první ptát K ČEMU přesně to potřebuje. Je dost pravděpodobné (vzhledem třeba i ke stylu, jakým se ptá), že se poté zjistí, že tohle vlastně vůbec nepotřebuje…

Chci vytvořit několik “zařízení s Wi-Fi” která jsou schopná si mezi sebou posílat zprávy.

důležitá otázka: budou se zařízení připojovat i na jiné zařízení např. na routery a APčka?
Protože co já vím (nejsem specialista na sítě a wifi :slight_smile: ) tak je několik způsobů konfigurace zařízení: a to třeba AP client, stanice, BRIDGE atd. Vše je vždy odlišné podle funkce zařízení. Dále se podle toho zařízení chová k TCP paketům, zda je rozbaluje, směruje, upravuje apod.
Něco jsem o tom studoval a je to docela věda… tak nevím jestli bys neměl začít pro začátek s něčím jednodušším… jako třeba vytvoření dvou modulů a vazby bod-bod, klient-router a až poté to zkoušet přepínat apod.

Pokud se najde profík co ti to vysype z rukávu tak OK. Pokud ne - tak se do toho můžeme pustit spolu a prozkoumat to od A až do Z… pouštím se teď do PIC32 a nakupuju nějaký HW. Třeba se mi bezdrátová komunikace bude časem taky hodit. Nějaké moduly nakoupím z TME. Jsem výrobce DPS a zvládnu čipy i osadit v TQFP pouzdře, takže by nebyl problém zajistit prototypy a navíc jsem programátor z profese a umím i v C. Nyní se tedy budu zabývat PIC32MX6xx. Předchozí řady už pro složitější a výkonově náročnější úlohy nestačí a nejsou zas o tolik levnější… resp. jsou dokonce někdy dražší (pokud mají podporu Ethernet).

uveď ještě informace:

  • požadavky na přenosovou rychlost
  • cílový počet zařízení
  • interval vzdálenosti bodů, případně požadavky na výkon (anténu apod.)
  • plánovaný počet zařízení
  • zabezpečení / otevřená síť
  • použité protokoly / služby

ve zkratce to vyjmenuj ať se někam vlákno pohne…

JJ, prostě nějak nechce pochopit, že na obecný popis mu těžko někdo dá konkrétní radu. Dokud mu nedojde, že je třeba specifikovat (krom jiných věcí také) účel té komunikace, tak to bude tlachání o ničem (asi těžko to bude jen kvůli zařízením samotným, něco jako “ahoj, já jsem wifi1…” “ahoj, já wifi2…” “těší mě” “mě taky” “tak fajn, hezky jsme pokecali, tak zas za hoďku” nedává moc smysl)

  • požadavky na přenosovou rychlost - bude se pohybovat okolo 256 kbps a méně
  • cílový počet zařízení - 2 až nekonečno - To je smysl vytvoření této sítě, nebude tam žádný centrální prvek. Topologie této sítě vlastně neexistuje (není to ani jedna z klasických - Sběrnicová, Stromová, Kruhová, Hvězdicová)
  • interval vzdálenosti bodů, případně požadavky na výkon (anténu apod.) - vzdálenost co největší možnou ale v rozumné ceně. Měla by se pohybovat aspoň okolo 500m
  • plánovaný počet zařízení - na kolik budu mít peníze :smiley:
  • zabezpečení / otevřená síť - Otevřená síť
  • použité protokoly / služby - Protokol, jsi budu vytvářet sám dle potřeby nebo implementuji některý známý.

Mahoney - To co tam píšeš o tom "Ahoj atd. " to je to co přesně potřebuji udělat. Na PICi jsem už programoval a v assembleru se v rámci mezí vyznám. C také umí programovat. Ale co opravdu nezvládám a asi nikdy nebudu je práce s hardwarem.

Já hledám wifi modul, který bych bez problému připojil k PIC a měl k němu základní programoví interface. Například tento modul má dosah jen 100m, ale to co se mi na něm líbí jsou ty příklady programů pro Arduino.
aukro.cz/2-4ghz-nrf24l01-bezdratovy-modul-v-p-arduino-avr-i3368149500.html
V onom programu pro správnou funkci je třeba pouze nastavit adresu samotného zařízení, zařízení na které budu odesílat a metody pro čtení přijatých dat z wi-fi a pro odeslání dat. Nejspíše nejsem první kdo na mikroprocesoru PIC řeší tuto úlohu a proto doufám, že nějaký Wi-Fi modul pro PIC existuje i se základním programovým interfacem. Znáte nějaký?

Nechci aby to vyznelo neslusne, nebo urazlive ale tady se snazi delat spousta chytrych lidi z elekroniky a programovani (napr.:
PIC,AVR,ARM,ATD…) - lehci a stravitelnejsi zalezitost. Kazdy z nich umi ovladat HW nebo se to “snazi naucit” ostatni. Tvuj dotaz je je jako kdyz se
zepta 4 lete dite: " Kdy budu umet psat “. Odpoved je jednoducha: “az se to nauci”. Pro tebe je to to same … Radsi se ptej jak rozblikat LED a az se naucis ovladat LED pak budes postupovat prez Prvouku(HW), Dejepis (Proc a jak), Vytvarnou Vychovu (DPS + Schema), Telocvik((ASM) && C trainig). Pak se naucis par zkratek jako na Hud. Vychove -> noty:”&@||(&&)$@<>^,…".

A nakonec zjistis, ze jsi objevil v TME modul za 150 Kc ktery ma dosah >1000 na 868MHz, ktery ma jmeno RFM 22 mozna RFM23.

Opravdu me pobavi kdyz nekdo chce ovladat WiFi modul a neumi ovladat HW a ceka, ze se sam “pripoji” k PICu (nechapu jak). - myslim, ze ani intel a ani UFO neni tak daleko …
Jestli ti jde o WiFi k PIC mrkni na moduly MRF od Microchipu (sice nevim na co ti to bude, kdyz cely TCP/IP stack je v C)

Je tu nekolik OPRAVDU BORCU jako treba Honza( :laughing:), ktery by to dali v ASM ale myslim, ze asi nebudes takovy ASM kouzelnik… V C umi kde kdo ale zalezi na tom co umi programovat …

Pokud to nekoho urazi nebo poburuje - Admin klidne smaze ale opravdu nejsem provokater ani nechci zavadet off-Topic.

Prosim o “NEKOMENTOVANI” teto zpravy je spise pro: “nell”

ahoj, nemam ted moc cas, tak jen velmi kratce…

Dosah 500m uz neni pouze o modulu ale i o kvalite a vyberu anteny. A tam je dulezite zda ma byt vsesmerova nebo smerova, venkovni, vnitrni atd.

Tohle uz neni sranda… 500m :slight_smile: ale docela narocne tema pro radio-specialistu. Pokud to budes delat jako amater tak je to pokus omyl a zrejme te to bude stat hodne penez nez najdes pozadovany vysledek a zarizeni.

Takze hledas modul s moznosti pripojeni externi anteny a slusnym vykonem. To co jsis nasel na aukru tak to je tak v ramci jedne mistnosti :slight_smile: Tich 100m co tam uvadeji je smesne… a lzive (to by platilo v telocvicne nebo na hristi a s predpokladem ze v okoli jednoho kilometru nikdo nepouziva Wifi frekvence - coz je v dnesni dobe scifi. Napriklad u me doma ve 3. patre panelaku najdu 7 SID siti wifi a z toho 2 jsou vykonove pres povolene meze a chvilema zalejvaji i kanaly kolem sebe. Takze docela problem nekdy. Kdybych vylezl s notebookem pred panelak tak asi bych se divil kolik by jich bylo :slight_smile: Takze vsude ruseni… antena a vykon je tudiz nutnosti).

Musis prozradit vice o tom ceho chces docilit… jaky bude prostor kde to budes provozovat atd.

S ostatnim jako programovanim apod. si nedelej hlavu s tim ti kdyz tak pomuzu. Ale myslim ze by se to nemelo michat MCU a wifi periferie… NELL jasne napsal ze potrebuje vybrat wifi modul tzn. periferii a zminoval ze HW zna a programovat umi. Jde tedy pouze o to naucit se pracovat s periferii.

Taky me napadla jedna vec… mozna by bylo mozne pouzit modul z notebooku (pokud bude existovat dokumentace rozhrani a popis komunikace) cena bude urcite nizka a dokonce bych si troufal rici ze by se mohl pouzit externi router nebo AP spojene pomoci ETHERNET a RJ45.

Hlavne se nesmis bat experimentovat… nenech se odradit :slight_smile:

Clovek dokaze vse na co si troufne… alespon u me to tak plati… :slight_smile:

Pechyx - Vypadáto že jsem to tady asi špatně napsal, tak tady máš odpověd.

       - Prvouku (HW) už mám za sebou. (Teda jestli tím myslíš věci jako logické funkce a Karnaughova mapa)
       - Dějepis mi taky celkem šel :smiley:
       - Vytvarnou Vychovu - Tam už to bylo horší protože já radši             programuju než skládám hardware.
       - Tělocvik - Je úplně jedno jestli programuješ v AMS nebo v C, když víš co chceš naprogramovat. AMS a C je pouze daný jak máš dělat cviky a na programátorovi je aby věděl jakou sestavu má udělat. Jediný velký rozdíl je tam v čase, jelikož můžu říct, že z vlastní zkušenosti je programování v AMS časově mnohem delší. U většiny projektů pravděpodobně nepotřebuješ znát něco jako průchody orientovanými grafy, dynamické programování apod.
       - Hudební výchova - Tady asi někdo nedával pozor, protože tohle je (nebo by aspoň mělo být) základem programování v C.

Dávat na podobnou úroveň rozsvěcení ledky a připojení k WiFi modulu je celkem zajímavé. Žádný AMS kouzelník určitě nejsem poslední větší projekt (>8kloc) jsem programoval před 4 roky ještě na 16F88 a 16F648A. Od té doby spíš Java a C. Ovšem na škole nás učili neprogramujte těžce, ale chytře. Proto jsi říkám proč bych měl ztrácet čas programováním práce s oním modulem, když už to někdo přede mnou určitě musel také dělat, tak sehnat nějaký program který by mi tento interface poskytoval by nebylo k zahození. Pokud to teda nikdo nikdy nedělal a budu to muset napsat sám, tak počítám, že s modulem se komunikuje pomocí UART a příkazy jsou nějakou verzí AT commands (jako u bluetooth modulů).

Proto bych vás teda spíše poprosil o pomoc s výběrem Wi-Fi modulu, protože zde se vůbec nevyznám. Nejlépe takového s “výměnou” anténou, jelikož při jednotkových testech bude stačit dosah okolo 10m a při systémových testech mít možnost zvětšit dosah na onu hodnotu okolo 400m. (Jakmile už bude vybraný modul, tak doufám, že v Datasheetu již budou ony AT příkazy uvedeny pro príci s oním zařízením. )

Také jsem přemýšlel o změně z Wifi na RF modul. Nebudu tam svazován standarty a dalšími blbostmi ohledně TCP/IP které stejně nepotřebuji. Pokud jsem to pochopil správně, tak zjednodušeně řešeno RF moduly fungují tak, že transmitter odešle zprávu a všechny receiver v dosahu tuto zprávu obdrží. Něco jako UDP. Následně by stačilo udělat positive-ack, a přenos zpráv by byl hotový. Ovšem opět se mi nepodařilo objevit žádný rozumný RF modul.

PS: to pechyx - V pohodě nijak mě to nepobouřilo ani neurazilo. Moje vyjadřovací schopnosti nejsou nejlepší a čeština můj kamarád nikdy nebyla. A ta zpráva byla opravdu psaná stylem 4 Letého děcka které chce něco dělat ale neví jak.

Skus si pozriet toto haystacktechnologies.com/product … -is-dash7/

DASH7 by ta mohlo zaujimat

Ahoj, rád bych připojil jeden poznatek ze zkušebny proti wifi modulu od mikročipu RN-171. Tento modul je prý velmi snadno zarušitelný i nízkým výkonem a praktickým používáním v domě se zabezpečovačkou dojde k jeho zatuhnutí. Tento modul bych tedy nevybíral, pokud bys o něm uvažoval. Já nejvíc pracuju s MRF24WG0MA. Ten je proti rušení od zabezpečovačky odolný, ale jeho dosah se mi zdá krátký. Řekněme, že praktické testy ukázaly, že v domě je na vzálenost 20metrů signál už nedostatečný pro jakoukoliv operaci. Toto vše bylo testováno s několika typy antén.

Stačil by mu i bluetooth modul, když je ochoten uvažovat i o přechodu na RF. Bluetooth moduly jsou levné, jsou (po VF stránce) podobné těm wi-fi, přičemž jejich obsluha je poměrně jednoduchá. Otázkou tak zustává JAKÉ (tj. jak dlouhé atd) zprávy chce posílat a kam (tj. kolik nejbližších stanic bude v dosahu, tzn bude potřeba je nějak rozlišit), s čímž souvisí výběr MCU/CPU (který mimochodem taky nespecifikoval) - proto jsem se už několikrát ptal na ÚČEL komunikace, ale to je asi nějaké státní tajemství, nebo co. Na to, že píše, že má s programováním zkušenosti, tak se opravdu chová jak malé dítě (tím spíš že o pomoc tu žádal on, ne my).

tak jsem měl chvilku čas a hledal jsem na stránkách co znám…

cenově dostupný je například:
spezial.cz/connectone/bezdra … ctone.html

Má externí anténu takže v dobrých podmínkách by neměl být 500m problém.

Pokud by jsi chtěl hooodně kvalitku tak firma papouch.com má zařízení i na 1,6km ale je to přes 7 papírů :slight_smile: tak to asi ne…

Nebo je alternativa použít MCU s ETHERNETEM a použít prostě běžný komerčně dostupný wifi router… tam by to potom bylo asi všechno nastavené možné přímo realizovat v routeru… jako bridge nebo repeater… nevim to už je spíš dotaz na ajťáka v sítích…

jo a protože budeš dělat určitě řešení venkovní mohu ti nabídnout, že ti odfrézuji na mém CNC supr duralové krabičky a třeba je můžu i eloxovat… dále vyrábím plošné spoje (má živnost - mám na to profi stroje) tak ty ti potom taky můžu vyrobit. Návrh v Eagle.

tak si to projdi… rozmysli… udělej kalkulace a rozhodni se… dej mi pak vědět…

PS: v TME apod. jsem našel moduly mezi 500-700 Kč, ale bohužel pouze s konektorem pro malé anténky (jako mají moduly v noteboocích) a to asi moc velký výkon nedá… to by bylo zase asi jen 100-200 metrů venku a cca 50-100m uvnitř.

Zapoměl jsem dodat doporučovaný typ:

Mini Socket iWiFi™ za 1190,- bez DPH

Jinak kluci… nevim jestli jste četli vpředu měl požadavek na velkou vzdálenost… 500m a více. Na to fakt ty moduly co jste o nich psali nejsou… ty jsou tak na spojení v rámci jedné nebodvou místností. Musí to být prostě modul s výkonou VF částí a s konektorem pro externí anténu.

Anténu musíš mít kvalitní! To je pro tvou aplikaci základ. Ceny se pohybují bazar cca 200-500 ty slabší a 500-700 ty lepší. Ať už se jedná o směrovku nebo všesměrovku. Doporučuji aukro tam je toho mraky…

martasg1: Jj, četli, ale zároveň taky psal “plánovaný počet zařízení - na kolik budu mít peníze” a zároveň že je bude rozmisťovat po ploše (co to přesně znamená…??), takže si chlapec bude muset vybrat, jestli je lepší zkrátit vzdálenost třeba na půlku nebo třetiny a zaplatit třeba desetinásobně míň, a nebo tam nacpat “nějaký dělo”. Aby to bylo levný a zároveň dalekonosný, to asi nedopadne, ovšem pokud má možnost to rozmisťovat na nějaké předem určené ploše, tak to ani není potřeba. Nicméně toto vlákno je stejně ztráta času, tazatel se moc nemá ke spolupráci.

Děkuji za rady nakonec jsem se rozhodl že využiji tento RF modul: seeedstudio.com/depot/2km-lo … p-321.html

Tak se pak hlavně nezapomeň podělit o zkušenosti (jinak bys tu udělal ze všech, co se ti tu snažili pomoct, debily)

Ale tenhle modul nedá v žádným případě 500m metrů… to co tam píšou ty 2km to je lež jako věž… jsem letecký modelář a mám vysílač na 35MHz a anténu bič metr a půl a 2 kilometry to nedá… a je tam určitě silnější zesilovač. V tady tom modulu je 18cm anténa ve formě namotaného drátku a ty věříš že to dá 2km??? Končim jako poradce na tomhle vláknu protože je vidět že opravdu poradit nechceš, když si pak koupíš nějakou čínskou cetku prodávanou zahraničními lháři… No budiž, ale pak se nediv.

Jen do placu:
pandatron.cz/?2891&referencn … ic12lf1840