Překlad anglické literatury Microchip

Mě to neskutečný způsobem pomohlo na hladký přechod na PIC18. Teď přes víkend opravuju jednu starší konstrukci na PIC16 a skoro jsem to obrečel.

kde koupím překlady? na uvedené kontakty jesm psal ale zatím se nikdo neozval díky martin
sypu popel na hlavu spatne nastaveny spam
vše už ok komunikace funguje
PS: pro adm.-tento příspěvek klidně smazat

Zdravím všechny,kdo mají rádi PICy. S potěšením oznamuji, že se narodila další publikace pro oblíbené mikrokontroléry v češtině. Tentokrát je obsahem práce s 32bitovými PIC32MX s jádrem MIPS. Velmi zajímavá řada s ještě zajímavéjším výkonem a bohatými perifériemi.

PepinoCZ: Hezký počin. Byl by nějaký podrobný obsah, ukázka nebo cena?
Létání s PIC24 mě hezky postavilo na nohy s C a dsPIC. V tuto chvíli mě nenapadá aplikace kde by mi výkon dsPIC nestačil :smiley: .

to Billy Bob Bean: Omlouvám se, ale nebylo v mých silách (práce, práce, …), abych se domluvil s adminem a dočesal jsem to ke spokojenosti v uplynulém týdnu. Info bude opět v hlavičce stránek. Jinak pro srovnání - dsPIC - nic proti nim, ale pro PIC32MX hovoří dvě oddělené sběrnice (jádro a periferie jsou zvlášť), vyrovnávací cache, tuning čekacích stavů RAM (tyto mechanismy snížili provádění FFT, která je zde také popisována, ze 170 ms na 16 ms). Dále DMA se čtyřmi kanály, to je prostě bomba, kterou u nižších řad nelze najít a přesun dat “odkudkoliv kamkoliv” je prostě fofr. Ale co je ta lahůdka nej…, je plná 32bitová sběrnice a zpracování instrukcí v “jednom” taktu. Oproti 16bitové architektuře je vše cca o 100% rychlejší. Navíc objem datové a programové paměti je také podstatně vyšší. Plná podpora jazyka C. Poslední poznámka: cena dsPIC33FJ128GP706AT je cca 106CZK (F=128kB/S=16kB) cena PIC32MX360F512L je 131CZK (F=512kB/S=32kB). :open_mouth:
Vyber.pdf (1.33 MB)

PepinoCZ: Já se zabývám v 98% procentech případů vývojem spínaných měničů a prozatím mi na skoro všechno stačilo SG3525, pár OZ a když moc tak PIC16F1936 :smiley:
dsPIC pro moje účely poskytuje neuvěřitelný výkon a jeho možnosti ani nedokážu prozatím využít. Konkrétně pužívám na nějaké aplikace dsPIC33FJ16GS502 taktovaný na 24 MHz a MCU se něuvěřitelně fláká.
PWM modul a AD to má neskutečně vymakaný.

V ukázce se mluví o kapitole kde se bude probírat sdílení souborů z velkokapacitního úložiště s PC, předpokládám správně pomocí USB a Mass Storage? Tohle by mě mohlo zajímat.

Jsem zvědav na cenu překladu.

Co máš v plánu dále?

to Billy Bob Bean: Ahoj. Svého času jsme již hovořili o Tvé práci, takže vím, co děláš. Samozřejmě Tě do PIC32 nemohu nutit, ale vývoj jde dál, rychlosti procesorů a jejich celkový výkon velmi roste. Nakonec proč stále jezdit ve stodvacítce, když je možnost vyzkoušet DB9 od Aston Martin. Obojí člověka doveze, ale je to o pocitech (i když chudák Aston na D1 :frowning: ). Spíše jde o to, že mám v ruce konečně supervýkonný kontrolér, kde nejsem tak dalece omezen malou pamětí a rychlostí. Jistě můžeš namítnout, a také jsi to udělal, že Ti na vše stačí současné prostředky. To je pravda, neboť i v životě je to stejné - prostě zaběhnuté koleje. Nicméně, kdyby nebyl daný pokrok, tak žijeme v jeskyni, mlátíme palicí mamuty a manželky :smiley: . Taky bychom si zřejmě tenkrát říkali, naco je nám PIC32MX? :laughing:

Doufám, že jsem se Tě nějak nedotkl. Absolutně nezatracuji dsPICy, protože jsou ve svém aplikačním oboru jednička. Věřím však, že si jednou každý svou cestičku najde a nás amatéry žene hlavně zvědavost a touha zkusit něco nového. A o tom to je.

Jinak k tvému dotazu: Probrala se možnost hromadného ukládání dat na SD/MMC karty, včetně praktického projektu. To znamená od systému správy dat, čtení a zápisu. Zároveň se v další kapitole řešil přenos dat mezi PC a mass storage. To znamená, ukládání dat dle daných algoritmů a zavedených datových struktur tak, aby bylo možné sdílet soubory mezi PC a SD, bez vzájemného negativního ovlivnění. USB se zde zatím neprobírá. Vím však od autora, že připravuje novou věc, kde se zaměřuje právě na USB. Přeci jen je to dnešní standard.

No a co dál? Popravdě nevím. Chtěl jsem řešit něco kolem dsPIC, ale nenašel jsem moc vhodného. Navíc jsem v práci skočil do nové funkce. Takže jestli najdu něco, co bude stát za námahu, tak uvidím.

Já nemám problém vyzkoušet v soukromých projektech PIC32, to jen v práci. 20Kč navíc na jednom kusu je velký problém při sériích tisíce kusů. A to je hrozná škoda.
Na dsPIC nemám zaběhnuté koleje, funguju s tím asi teprve 3 měsíce. Dlouho mí tady létání s PIC24 leželo ladem a skladem. PAk jsem si udělal digitálky s PIC24 a sedmisegmentovkama. Přechod k dsPIC pak byl naprosto jednoduchej. A za to jsem strašně rád.

Nějaký další počin by to chtělo, literatura co jsi prozatím přeložil mě vždycky posunula o velký kus dál.

Možná by nebylo špatné dál nějaké zpracování signálů s 16 nebo 32b PIC.
Mě osoně by se něco takovýho náramně hodilo. Jenomže co pátrám po internetu, tak zjišťuji, že bez vysokoškolské matematiky jsem v tomto pralese těžce ztracen.

Zdravím

Máš pravdu v tom, že u sériové výroby se kouká na každý cent. Za tím účelem se také proto vyrábí taková škála mikrokontrolérů, aby se napasoval kus, který má to správné vnitřní vybavení za co nejnižší cenu. V tom dle mého názoru spočívá filozofie implementace všech jednočipů. Schválně jsem se kvůli tomu prohrábnul několika stránkami výrobců a prodejců a nejmenší 32 se dají pořídit kusově už pod 100CZK, ale při odběru přes 25 ks to klesá pod 80CZK. Takže kusové počty slušně pohnou s cenou dolů. Přímo od Microchipu nejlevnější kusovka za 1,51 USD!!!

Druhá cesta spočívá v tom, že je nutné přijít do návrhu zařízení s něčím novým, pokud si člověk řekne, že tam chce vrazit takovýhle šváb. Kupující má rád, když si přečte v návodu, že je přístroj řízen nejmodernější a vysoce výkonnou technologií. Někdo chce, aby to bylo jako barevná hudba, někdo by rád, aby si s ním mašinka povídala, …

Ale to už se dotýkám otázek marketingu a speciálně reklamy. Prodává hlavně kabát. Když to zaliji do plastu, nebo to svařím natvrdo, tak je každému jedno co je pod tím.

Dělal jsem pro různé firmy, od vývoje do prototypové fáze a v podstatě jsem i zaváděl i hromadnou výrobu, takže vím, o čem mluvím. Možná Tě pobavím, ale dělal jsem pro jednu firmičku v Londýně vývoj a prototypy pro žehličku. Taková malá bokovka. Ukecaná žehlička na prádlo. Hospodyňka zapojila do zásuvky. mašinka jí pozdravila, popřála dobrý den podle nastaveného RTCC a podle jména, které jí nastavil prodavač. Varování o nedostatku vody, přehřátí žehlicí desky, nastavení rozsahu teploty a na co jsou vhodné a podobné věci nechyběly. Měl jsem odezvu, že to docela dobře prodávají a mají pěkné ohlasy. Stroj je sice o něco dražší, ale hospodyňky prý teď mají radost ze žehlení, protože si prý nepřipadají samy a nenudí je to tolik Tak jsem jim navrhl, že jim do toho přidáme ještě rádio nebo MP3 :smiley: .

Ale je jednoznačné, že když se vše podtrhne a sečte, tak každého manažera zajímá hlavně to, co je dole pod tou tlustou čarou s fotkou vlastní kapsy.

Nějaký matematický aparát je určitě potřebný, bez toho se neobejdeš. Já jsem se vždy snažil, aby toho v publikacích nebylo moc. Mám tu teď na stole zpracování signálů cestou dsPIC a přemýšlím nad knihovnami, jak to lidem usnadnit. Legrace to ale není.

Asi jsem blbej, ale nějak mě z toho vlákna ani ze stránek knih (v záhlaví fóra) není úplně jasný, jestli se jedná o literaturu klasickou v papírové podobě, nebo výhradně elektronickou formu… šlo by to prosím nějak upřesnit?

to kolemjdoucí:
Nemusíš si nadávat, dnes je vše v elektronické formě. Papírová forma je moc drahá.

Aha, děkuji. Papír je papír, osobně ho mám radši, ale co se dá dělat… pokrok fakt nezastavíme (i když PDFko teda nevoní tak hezky jako knížka :smiley: ). Šel by uvést nějaký kontakt pro neregistrované kolemjdoucí na konkrétnější dotazy, nebo je nutná registrace?

“Konkrétnějšími dotazy” byl míněn např. jeden z typických kupních signálů, tedy dotaz na cenu konkrétních titulů (na to už jsem se nechtěl ptát veřejně). Přitom stačilo napsat jenom “ano” nebo “ne” (registrace). To není úplně dobrá reklama… :wink: :confused:

to kolemjdoucí:
Omlouvám se, skolila mě nějaká viróza, takže jsem nefunkční. Registrace myslím nutná není, ale mrkni do záhlaví, tam dostaneš veškeré informace od kolegy. Sorry, jdu do postele…
PS: Papír je věc hezká a mám ho taky raději, ale nebyl o něj zájem, navíc se to prodražilo ještě o vazbu a další náklad od české pošty.

Aha, je tam i email, ten jsem poprvé přehlédl :blush: Tak se také omlouvám, děkuji, a přeji brzké uzdravení. Kolegovi napíšu.

Děkuji za přání, už jsem se trochu srovnal. Za přehlédnutí se nečervenej, to se stane.

Kolegovi napiš, ale ozve se Ti asi příští týden, je do konce týdne v našich velehorách.

Pěkný večer.

Zdravím, obdržel jsem před nedávnem překlad knihy “Mikrokontroléry PIC a vestavěné systémy: PIC18 – použití assembleru a C” a chtěl bych tímto poděkovat PepinoviCz za jeho počínání. Nezřídka je slyšet názor, že programátor (čehokoliv) má umět anglicky a tak naco nějaké překlady. Ovšem s tím se dá jen těžko souhlasit. Pro mne je programování jen koníček, který občas využiju ve své elektropraxi, která mě živí. Tu a tam se hodí nějaký testovací přípravek třeba s PIC, nebo jednoduchý software ve VBnetu a čeština tak neskutečně urychluje a zpříjemňuje práci.
Takže ještě jednou díky
Josef

Zdravím,
minulý týždeň som dostal preklad “Programování 32bitových mikrokontrolérů PIC v C: Zkoumání PIC32”. Chcel by som aj touto cestou Pepinovi poďakovať za jeho prácu. Je preavda, že v škole som C-čko veľmi nemusel, ale po začatí štúdia tejto publikácie som názor zmenil. Je pravda, že dnes sa človek bez angličtiny veľmi “ďaleko nepohne”. Pre tých, čo trochu viac pamätajú (= starých psov) angličtina im veľmi neprischla ku srdcu, tí mladší majú výhodu, že už pomaly od predškolského veku im tlačia do hláv amgličtinu. Podobne to bolo s nami a ruštinou. Za tie rokuy v škole sa čosi z ruštiny na mňa prilepilo…
Skrátka a dobre, ešte raz veľká vďaka Pepinovi. Myslím, že mal veľmi šťastnú ruku pri výbere tejto publikácie. Už sa teším na ďalšie preklady.
Prajem Pepinovi la zdravia a úspechov.

Zdravím,
pročítám konec tohoto vlákna a mám také zájem se naučit s 32bitovými procesory. Proto se ptám jak mohu získat překlad “Programování 32bitových mikrokontrolérů PIC v C: Zkoumání PIC32”

Děkuji

Ahoj, na úvodní stránce mcontrollers.com/translations/)