LCD display: Text je zobrazen v černých obdélnících

Zdravím,

řeším problém s LCD, vše se vypisuje jak má, jen na pozadí jsou černé obdelníky. Vím že se objevují, když není provedena inicializace, jenže mě se v nich text normálně vypíše ještě černější barvou, takže je to hodně špatně čitelný.

Díky za radu

:arrow_right: administrator: přesunuto z "AVR"

:arrow_right: administrator: přejmenováno z "LCD diplay - černé obdelníky"

Špatné nastavení kontrastu - v některých zapojeních se vstup pro kontrast jen uzemní, což u mnoha LCD nefunguje správně.

Oprasuji svoji vesteckou kouli, ktera mi rika, ze pouzivas display 16x2. V tomto pripade jsou piny 1 2 a 3 urceny jako GND, V+ a V0. Zkus pripojit mezi V0 a GND odpor 1k a uvidis.

Tak už jsem to chtěl zahodit a napadlo mě otočit trimrem a obdelníky zmizeli, myslel jsem že se bere jen kontrast těch znaků a ne i nějakého pozadí. Každopádně i tak díky za rady, šlo o kontrast.

Tak mi nastal další problém s displejem. Instaloval jsem ho do krabičky a je možné že se tam něco zkratovalo, jak jsem ho tam šroubil. Upadl drát na RS tak jsem ho připájel trafo pájkou, ale měl jsem osazený mikropočítač, kdybych ho indukčním nárazem zničil, tak by nefungoval vůbec, ne?

Klávesnice, ostatní výstupy, všechno napojené na mikroPC jede, ale LCDčko prostě ne. Proměřil jsem všechny piny mezi ATmegou a LCD a všechno vypadá správně. Když nastavím určitý kontrast a vypíšu něco na display (resp. v program se snaží něco vypsat) tak se nic nezobrazí, ale ty černé obdelníky jakoby zesvětlají. Jak program přestane vypisovat na displej tak zase ztmavnou (změna je velmi mírná, ale vidět to je).

V čem mám hledat chybu?

Díky