Schéma spíníní 5V WiFi routeru pomocí 3,3V GPIO Raspberry Pi

Ahoj,

z typy, ktoré si napísal na toto použitie nie sú veľmi vhodné.
Všetky sú konštruované na spínanie veľkých prúdov, preto nie je rátané s tým, že budú spínané 3,3 Voltami. V datasheete sú grafy kreslené napr. až od 4V Vgs. Ich použitie nie je vylúčené, asi by mohli fungovať, ale hrozí, že budú pri tak ,malom" napätí Vgs ako je 3,3V nie úplne zopnuté (budú mať teda Rdson vyššie).

Verzia 3a je podľa mňa lepšia v tom, že raspberry, router a zdroj majú zeme spojené po celý čas. Myslím si, že aj pre router a aj pre zariadenia naň pripojené to bude ,príjemnejšie" riešenie, ale je to len môj názor (aj varianta 3b by mala fungovať bez problémov).

Je pravda, že pre verziu 3a tam nie smd tranzistorov veľa nie je, ale keď už chceš ,väčšie" púzdra, skúsil by som ísť do D-PAK - po malej úprave sa dajú zapájkovať podobne ako TO220. Napr. NTD25P03LT4G, NTD25P03LG, FDD6637 (tieto by sa mohli dať zohnať aj vo vývodových púzdrach).

Pre 3b. je na výber tranzistorov viac napr. BUK9226, STU95N2LH5, FDP6670AL, FDD6612A…

Stále mi to ale prijde, že týchto tranzistorov je na takéto použitie trochu škoda - s dosť malým Rdson by bol stratový výkon pri 1A tak malý, že by stačil aj tranzistor v SOT23. Možno by riešením mohla byť akási redukcia…