Schéma spíníní 5V WiFi routeru pomocí 3,3V GPIO Raspberry Pi

Ahoj,
mám následující cíl. Pomocí Raspberry, resp. jeho jednoho GPIO výstupního pinu chci ovládat napájení WiFi routeru. Ten je napájen 5V se spotřebou cca 1A (udáváno jako maximum). Pár informací pro začátek:

  1. Logika Raspberry je 3,3V
  2. Výstupy GPIO lze u Raspberry zatížit jen velmi málo, našel jsem různé hodnoty, za ustálené je považováno cca 1-2 mA
  3. Raspberry se napájí 5V ze stejného zdroje, jako jsou napájeny ostatní prvky, viz schéma

Rezistor do báze (R1) jsem vypočítal na cca 2,2K, a to tak, že jsem vzal napětí na diodě v optočlenu (CNY117-III), které dle odečtu z křivek jsem odhadl na cca 1V.

Hodnotu R3 - báze do TIP121 jsem vzal z jedné diskuse s obdobnou problematikou, kterou jsem zde řešil cca před rokem.

Prosím o kontrolu schématu, zda je OK, zda to takto bude fungovat a poprosím o pomoc s výpočtem hodnoty R2 (je to RL pro optočlen).

Dále nevím, zda antiparalelní dioda zde má smysl, nevím, co v té krabičce na wifi všechno je. A taky mne napadlo, zda dioda pouze zde je dostatečná, zda by neměla nějak chránit i RL (R2). Děkuji.

:arrow_right: administrator: přesunuto z “Jiné mikrokontroléry, procesory, hradla”

:arrow_right: administrator: přejmenováno z “Prosba o kontrolu schématu - spínání pomocí Raspberry”
schema.png.zip (14.3 KB)

Neco podobneho prave taky resim. Myslim, ze by se to dalo vyresit jednoduseji pomoci MOSFETu a nemuse by se to dělat slozite s optronem. Krom toho na bazi (gate) MOSFET tranzistoru tece prakticky nulovy prod kdezto optron bude brat maximalnich 1 - 2 mA.

ad mosfet vs. optočlen - já bych tam to oddělení pro jistotu chtěl.
edit: tak to oddělení vlastně ani potřeba není, stejně je tam společná zem i napájení všeho.

Ja by som odpor R3 vynechal, namiesto TIP121 použil mosfet s malým Rdson a nízkym spínacím napätím a R2 použil napr. 10k.

Ak trváš na použití TIP121, taktiež by som vynechal R3, R2 použil do 1k, avšak otázka je, či bude na tento prúd stačiť optočlen, ktorý si použil. Ja by som radšej výstup optočlena posilnil ešte jedným tranzistorom.

P.S.: Nevadí ti obrátená logika spínania? (vstup=log1 -> napájanie routera vypnuté)

obrácená logika mi nevadí, to se dá řešit nastavením na sw úrovni. Na TIP121 netrvám, jen to vychází z toho, co jsme už řešili ([forum.mcontrollers.com/t/spinani-12v-ttl-logikou/1857/1))

ještě je možné, že na to jdu moc složitě:( když pominu oddělení a dám tam mosfet (zatím vůbec netuším jaký, nemám s tím zkušenosti), tak by to bylo asi lepší, jak se zdá.

Přidám druhou variantu řešení, vypustím optočlena budu spínat relátkem, prosím také o případnou kontrolu (ale první varaintu ještě nezavrhuji,t akže uvítám jakékoli další komentáře i k ní).

Výstup z Raspi přivedu přes odpor cca 1 kilo na bázi NPN tranzistoru BC547A s tím, že colektor bude spojovat 5V napětí s antiparalelní diodou relátko RELEH500SD05 (gme.cz/rele-s-dc-civkou/rele … 748/#popis), emitor bude přiveden na zem. Co Vy na to? Principiálně je to asi OK, jen si nejsem jist tím Rb. Děkuji.

Co zkusit řadu TC4426-8 (4,5 - 18V, 1,5A, Hin=2,4V, Lin=0,8V)
gme.cz/obvody-pro-rizeni-mot … okumentace

Ja by som postupoval nasledovne:

  1. Z Rasp. by bol 3.3V signál privedený cez 100ohm rezistor na gate mosfetu.

  2. Z katalógu Farnell by som vyhľadal vhodný typ mosfetu, ak nie kvôli objednávke u nich, tak len kvôli typom, ktoré by som objednal inde (ich vyhľadávač má tú výhodu, že je v ňom možné vyhľadávať aj podľa Vtreshold)
    Rdson <= 0.05ohm (pri saturácií a 1A prúdu bude mať zanedbateľný napäťový úbytok), Vtresh <= 2V (nech ho 3.3V s istotou zopne)

3a. PMOS - source na +5V, drain na +routera, -routera na zem (Pmosom by si pripájal 5V napätie na router) Odporúčam.
EDIT1: Tu je potrebné pridať pomocný obvod do gejtu P-MOSu (viď príspevok Martina z 24. 1. 2013)

3b. NMOS - source na zem, drain na -routera, +routera na +5V (Nmosom by si pripájal zem na router)

Toto riešenie je najlepšie z hľadiska spotreby (klasické relé bude odoberať min. 100 mA), jednoduchosti a min. veľkosti.

ahoj, šel by ad 3a použít AP4435GJ-HF-3TB?Nebo třeba IRF4905? Nebo pro Nvariantu BUZ11? Dík
edit: jinak a´t hledám, jak hledám,žádný vhodný dle parametrů najít nemohu (teda jo, v smd ano, ale to zatím nezvládám). Můžeš mi poradit nějaký konkrétní typ s klasickými vývody (220 pouzdro apod.). Dekuji.

edit2:proč je P verze lepší zapojení? díky

Ahoj,

z typy, ktoré si napísal na toto použitie nie sú veľmi vhodné.
Všetky sú konštruované na spínanie veľkých prúdov, preto nie je rátané s tým, že budú spínané 3,3 Voltami. V datasheete sú grafy kreslené napr. až od 4V Vgs. Ich použitie nie je vylúčené, asi by mohli fungovať, ale hrozí, že budú pri tak ,malom" napätí Vgs ako je 3,3V nie úplne zopnuté (budú mať teda Rdson vyššie).

Verzia 3a je podľa mňa lepšia v tom, že raspberry, router a zdroj majú zeme spojené po celý čas. Myslím si, že aj pre router a aj pre zariadenia naň pripojené to bude ,príjemnejšie" riešenie, ale je to len môj názor (aj varianta 3b by mala fungovať bez problémov).

Je pravda, že pre verziu 3a tam nie smd tranzistorov veľa nie je, ale keď už chceš ,väčšie" púzdra, skúsil by som ísť do D-PAK - po malej úprave sa dajú zapájkovať podobne ako TO220. Napr. NTD25P03LT4G, NTD25P03LG, FDD6637 (tieto by sa mohli dať zohnať aj vo vývodových púzdrach).

Pre 3b. je na výber tranzistorov viac napr. BUK9226, STU95N2LH5, FDP6670AL, FDD6612A…

Stále mi to ale prijde, že týchto tranzistorov je na takéto použitie trochu škoda - s dosť malým Rdson by bol stratový výkon pri 1A tak malý, že by stačil aj tranzistor v SOT23. Možno by riešením mohla byť akási redukcia…

a když bych zkusil napájet SOT23, máš nějaký tip? to řešení s tou zemí je fakt lepší, no jo, člověk se pořád učí:) děkuji.

Nieje to zrovna SOT23 () ale SO8, ale maju vejmi nizky Ron a su ovladatelne TTL napatim

IRF7207PBF P-MOSFET

IRF7307 v SO8 P a N MOSFET

tie FETy stoja v TME okolo 8ceskych. Osobne by som pouzil ten druhy. Nezabudni na R medzi G a GND (pre N-fET) a G a Ucc pre PFET.
N fetom by som spinal ten pfet. Tak docielis, ze tym PFETOM mozes pripajat aj vyssie napatie ako 3v3 a mas dodrzane, ze GND oboch casti je spolocna a pevne prepojena. Po restarte iste bude mat mcu vystup v tretom stave, takze aj Nfet a aj pfet budu zavrete. Na doske ta to nic viac nestoji. odpory su samozrejme nutne.
Podla grafu sa otvaraju uz pri relativne velmi nizkom napati.

půjdu asi do IRF7307, ale v P kanálu má očividně vedlý odpor (větší než oněch 0,05 Ohm:( )

No a co? Ten odpor vobec nie je velky. Pri pozadovanom 1A bude na fete ubytok 50mV. Povodne zapojenie s TIP mohlo mat tak aj do 0,1-0,2V

Ak bude Rdson = 0.09ohm, bude mať rovnakú veľkosť aj úbytok napätia. Na tom by nebolo nič zlé, avšak treba uvážiť, že to je ideálny prípad.

Odpor 0.05 ohmu však neberte ako ,bibliu", ak bude aj väčší, ale púzdro to ,uchladí" a routeru napäťový úbytok nebude vadiť, nie je problém.

Typov v smd verzií je veľa, horšie je, že neviem ako pridať link z Farnellu, aby iným zobrazil tie isté výsledky vyhľadávania ako mne.
Ale postup som spravil tento:
Stránka Farnell > semiconductors > MOSFETs
do vyhľadávača:
1.) P-channel a P-channel + schottky
2.) Rdson max = 0.07 ohm
3.) Treshold voltage min = -1.5V, max = -0.4V
4.) Puzdro 3 a 4 piny
Zobraziť výsledky, zoradiť podľa najnižšej ceny a pozerať datasheety doradu… :slight_smile:

Už aj najlacnejší nájdený FDN306P je na to ako stvorený…

ahoj, takto jsem to hledal, daval jsem ale Rdson 0,05, a treshold voltage plusove, proto jsem asi nic nenasel:) pánové, všem moc děkuji za pomoc, fakt si toho vážím.

ahoj, ještě jsem našel tento (IRLML6401TRPBF), ten by taky mohl vyhovovat, pročítám DS dobře, že? DS: tme.eu/cz/Document/ba02fee03 … ml6401.pdf

a nebo jeste i tento - NTD25P03L1G

Obidva sú v poriadku… :slight_smile:

dík