Reléový modul-jak spínat relátka pomocí tlačítek bez aretace

Ahoj,
mám v plánu si postavit malý relátkový modul, protože potřebuji spínat asi deset zařízení. Relátka volím proto, že přes zařízení může téci i poměrně vysoký proud (třeba 12V/5A), a proto je nechci spínat klasickými páčkovými spínači. Nemluvě o tom, že těmto spínačům od jisté doby nevěřím, protože z mé zkušenosti se mohou po nějaké době „vychechlat“ a pak se člověk nemůže spolehnout, že sepnou nebo že třeba zůstanou sepnuté i při menších vibracích.

Moje představa je mít v panelu kupu klasických tlačítek bez aretace a u každého tlačítka ještě LED diodu, která bude nebo nebude svítit a bude tak indikovat sepnuto nebo rozepnuto.

**Jediný problém, který řeším, je, jak vyřešit spínání relé pomocí tlačítek bez aretace. **Vím, že je možné postavit elektronický obvod, který z nearetovaného tlačítka „udělá“ aretované, ale pokud budu mít např. deset relé, tak ten obvod budu muset stavět desetkrát a to už bude obrovské množství diskrétních součástek.

Neví prosím někdo o nějakém jednoúčelovém integrovaném obvodu, který toto řeší?

Ideálně, kdyby se dalo nastavit, jaký stav bude hned po přivedené napájení (zda sepnuto nebo rozepnuto). Úplně ideální by bylo, kdyby si obvod pamatoval poslední stav před odpojením napájení, ale to by již vyžadovalo nějakou paměť a předpokládám, že by se jednalo o již velmi komplikované řešení.

Děkuji.
Aleš Bednář

Ahoj.
Napada me jednoduche reseni pomoci impulznihho rele, ale cena neni za hubicku
ielektra.cz/rele-impulsni-spinaci-jednopolove/d-74422/

Ahoj, toto jsem řešil před mnooooha lety. Potřeboval jsem spínat čerpadla a elektronika byla v plenkách. Měl jsem spoustu tlačítek - těch velkých přístrojových - zelených a červených a relé. Řešil jsem to přes relé a přídržný kontakt. Ideově jsem to teď zhmotnil v Eagle.

Ahoj,
dobré tipy, děkuji.

To velké relé na DIN lištu rozhodně ne. Nejen, že by se mi tam všechna relátka nevešla, ale deset relé by bylo opravu drahá záležitost.

Přídržný kontakt je již zajímavější. Děkuji za schéma.

Nakonec vážně uvažuji, že opráším své znalosti PIC a udělám to pomocí PIC16F877A. Cenově to bude za pár kaček a program, který v hlavní smyčce neustále kontroluje deset kontaktů a případně spíná / rozpíná deset výstupů zvládnu udělat i já. Kromě pull-up rezistorů, malých MOS-FETů na spínání relátek, ochrannách diod a oscilátoru tam nebuou žádné další součástky. Kromě toho by se dala udělat i ta paměť minulého nastavení pomocí EEPROM.

Když není k dispozici žádné jednoúčelový IO, tak je to neschůdnější cesta…

Děkuji.

Asi nejlépe(nejlevněji) to půjde s uProcesorem. např. (ATmega8 - PU cca cena 65Kč)(ATmega8-AU cca 34Kč). Při zápisu nastavení do vnitřní EEPROM se po zapnutí nastaví výstupy do stavu před vypnutím. Zde jsem zkusil něco “vypotit” 8), je to odzkoušené jen v simulaci. Tlačítka fungují -jedním stiskem zapnuto/druhým vypnuto. Ikdyž je tato sekce určena pro elektroniku bez procesorů, řešení s klasickými součátkami by bylo dost složité(drahé).

Prosim o informaci v jakem programu je to nakresleno?
Umi to i PCB?

mno to bude Proteus.