Zařízení k ovládání výstupů připojené přes LAN-Ethernet,RJ45

Ahoj,
mám v jednom místě poměrně masivně rozvedenou ethernetovou kabeláž. Moc by se mi líbilo, kdybych mohl danou síť využít k ovládání spotřebičů. Není pro mne problém postavit nějakou krabičku například s relátkem, která bude spínat připojená spotřebič (mohu dělat elektrikáře, takže z hlediska bezpečnosti to udělám dobře), potřebuji ale nějaký přístroj, který mohu ovládat přes LAN a na jehož výstupu se bude měnit logická hodnota např. v TTL úrovních. Nevíte prosím o nějakém hotovém návrhu zařízení, které by to dokázalo?

Zatím mne napadlo použít nějaký převodník Ethernet - RS-232/ RS-422/ RS-485 a nebo ještě jednodušeji použít Raspberry Pi. Pro ty, kdo neslyšeli o Raspberry Pi (aka Raspi), tak je to malý počítač s ARM procesorem, na kterém běží upravená distribuce Linuxu a který již přímo v základu obsahuje jednoduché aplikace, pomocí níž lze po LAN síti ovládat logické úrovně na konektoru, který má počítač připájen na své základní desce.

Použít Raspberry Pi by ale nebylo levné ani z hlediska pořízení a ani z hlediska spotřeby. Přece jenom se už jedná o funkční počítač, na kterém jede Linux v grafickém módu. Jedno Raspi s RJ45 konektorem stojí přibližně 1000 Kč a má spotřebu 3W. 1000 Kč a 3W jsou v pohodě, pokud by člověk bral jeden kus. Pokud jich ale má být nainstalováno deset, tak 10 000 Kč a 30 Wattů se už pozná.

Neví prosím z Vás někdo o nějakém projektu, v němž je využit mikrokontrolér? Podmínkou je, aby přístroj s MCU se dal připojit do lokální sítě (musí mít MAC adresu, aby mu bylo možné DHCP serverem přidělit IP adresu) a aby existoval nějaký způsob na ovládání, např. jednoduchá webová aplikace.

Předem moc děkuji za Vaše tipy.
Břetislav Janecký
raspi.jpg

napr.

mcu.cz/comment.php?comment.news.170