Zigbit ATZB-24-A2/B0: Půjde na GPIO jako High použít 3V?

Dobrý den,

mám nejasnost ohledně výstupů GPIO. V datasheetu: www.atmel.com/Images/doc8226.pdf na straně 11 Table 3-5. Module Interfaces characteristics se píše:

Parameters Condition Condition Unit GPIO Output Voltage (High/Low) -10/ 5 mA 2.3/ 0.5 V

a na straně 10 v Table 3-1. Absolute Maximum Ratings

Parameters MIN MAX Voltage on any pin, except RESET with respect to Ground -0.5V VCC + 0.5V

Půjde na GPIO jako High použít 3V ???

Na též straně se píše:
DC Current per I/O Pin Max: 40 mA

takže do 35mA by mělo všechno fungovat bez rizik?

Děkuji

:arrow_right: administrator: přejmenováno z “Zigbit ATZB-24-A2/B0”

:arrow_right: administrator: přiloženy externí soubory
doc8226.pdf (1.3 MB)

Z logiky veci vyplyva, ze ked ma mcu Ucc 3V

A chces vystupom budet LED+odpor opretu o Ucc, potom pri prude 5mA bude medzi GPIO a GND maximalne 0.5V.

A chces vystupom budet LED+odpor opretu o GND, potom pri prude 10mA bude medzi GPIO a GND minimalne 2.3V.

Na spiacich prvkoch v mcu predsa vnikaju nejake ubytky a tie su tym vacsie, cim vacsie prudy cez GPIO tecu.

Ten prud 40mA treba chapat tak, ze v okoli mcu treba urobit take opatrenia, aby cez pin nemohlo tiect viac ako 40mA. V takom pripade je garantovane, ze pin to prezije. Nikde nie je definovane, ake napatove urovne na nom budu.

Priklad: ak by si omylom priviedol na dosticku 230V a toto napatie je s pinom prepojene rezistorom s hodontou (230)/0.04 = 5750R a viac, pin (a teda aj procesor, ak sucet takychto prudov nepresiahne katalogovu hodnotu) tento stav bez uhony prezije. Nic to nehovori o napatiach, ktore sa budu na pine nachadzat.

Obdobne ak za U dosadim 12V (bezne napatie na zariadeniach ) a do serie s pinom dam rezistor (12-3)/0.04 = 225R, potom sa mcu nic nestane, ani keby som brnkol po konektore tymi 12-timi voltami. Nic moc, ale vyrobca garantuje prezitie pinu.

Dále bych se chtěl zeptat, zda je nutné dávat předřadný odpor diodě. Pokud přímo na GPIO omezím výstupní proud i napětí, tak by nemělo k ničemu dojít.
Př.
Dioda je na 20mA, 1.8V. Z výstupu GPIO dám max proud 15mA, 1.8V. Diodu připojím mezi GPIO a GND, tak aby svítila. Bude v tom problém?

Děkuji

hej bude… daj tam odpor (Napajanie uP-1,8V)/16mA, stale si nepochopil prud musis obmedzit, a obmedzis ho napr odporom. 16mA preto ze tych 20 bude absolute max pre led.

“stale si nepochopil prud musis obmedzit”, vždyť píšu, že ho omezím na ZigBit-u(teda pokud to jde).

Trochu zavadzajuce konstatovania. Priamo na GPIO obmedzis vystupny prud zase len tym do serie vlozenym odporom. Pre obmedzenie prudu LED je jedno, ci je odpor tesne pri nej, alebo je tesne pri GPIO. Kedze pises tak ako by Ti to nebolo uplne jasne (s tym obmedzenim prudu cez odpor - ved ako inak, nepredpokladam ze by si siel pouzit hned prudovy zdroj), preto dostavas odpovede ktore Ti nie su moc jasne.

Chápu co myslíš.
Špatně jsme se pochopili.

Mě jde o to, jestli jde přímo softwarově omezit výstupní proud na GPIO a nastavit přesné napětí(taky softwarově).

Ak mas takuto predstavu o GPIO, pozri si sekciu GPIO pre tu ATmegu v module.
V vseobecnosti taketo vlastnosti GPIO nemaju a ani nemaju mat preco. Na nastavovanie vystupnych napati je integrovany DA, teda ak teda vobec je, co je v mcu dost vzacny jav. A aj ked, tak ich je tam ako safranu. V mcu vo vseobecnosti nie su nastavitelne zdroje prudu. Je to dost nepresna predstava. Skus si poziet ten datasheet.