Návod na plošné spoje pomocí plotru Aritma 0512

Jednu z prava, druhou bombu z leva a když nic, tak třetí z vrchu. Taky to někdy pomůže :smiley::D:D

Tak už vím včem to je, je to blbá cívka co je namotaná vedle spínače (ta malá)
Takže musím vyměnit.
Nevíte kde se dá sehnat?

Ahoj, doufam ze to vlakono jeste obcas ozije… Koupil jsem si s kamosem Aritmu 0512 a ne a ne ji rozchodit. Nikdy predtim nebyla pouzita, zapinali jsme ji poprve. Neexistovalo vice HW verzi? Podle tohoto zapojeni na str.1 nam to nefunguje, plotr se ani nehne a error LED se nerozsviti. Proste nic. maximum co jsme z neho dostali byla testovaci stranka (ovsem ne jako v navodu P1 a P2 zaroven, ale ENT… Je to normalni?

Diky,

Honza

P.S.: Sorry, registraci dotahnu :smiley:

Ahoj, chtěl jsem se zeptat jestli je tato technologie výroby plošných spojů tak dobrá nebo už je překonaná a jsou lepší. Uvažuji o koupi aritmy. Díky

Ahoj.
Docela jsem se nad tim zamyslel a prisel jsem na to, ze Aritmu radeji nekupovat. Zde vysvetlim me duvody ale klidne nekdo jiny muze uvest protiduvody proc ano.
Nejdrive nevyhody Aritmy

  1. Dnes uz se Aritma blbe shani, vcetne nahradnich dilu, pokud se tedy neco pokazi, je obtizne nalezt nahradu, stene jako je obtizne koupit Aritmu ve slusnem stavu za slusny peniz. Co takhle koukam, tak nekteri se opravdu te ceny neboji.
  2. Kvalita je zavisla na kvalitnim ocisteni cuprexitu a na kvalitnim peru. Vzhledem k tomu ze ma vyroba je tak 1 DPS do mesice, obavam se, ze by mi fix neustale zasychal. Muzu se ovsem mylit, nekteri lide davaji fix do lednice a vydrzi jim tak dlouho.
  3. Asi by mi nevyhovoval ten kraval a to tukani pera.
  4. Vytvoreni slozitejsiho DPS muze trvat ruzne dlouhou dobu od 5 minut do 1 hodiny.
  5. Nekteri lide maji problem rozchodit komunikaci s pocitacem.
    Vyhody:
  6. Urcite by se mi libilo koukat se na to jak to maluje :slight_smile:
  7. Neni potreba osvicovat vyvolavat apt.
  8. Jednoducha reprodukovatelnost vysledku

Ja osobne jsem se vydal fotocestou a zacnu opet nevyhodami

  1. Kvalita predlohy je zavisla na kvalite tiskarny. S nekterymi tiskarnami nelze udelat kvalitni predlohu.
  2. Je potreba miti zdroj UV zareni - skodlive pro oci
  3. Misto jedne lazne s FeCl3 je potreba mit jeste druhou pro NaOH.
  4. Mit temnou komoru
  5. Nutnost pouzivat fotocuprexit, nebo si jej delat sam (docela slozak narocny na bezprasne prostredi)

Vyhody

  1. Rychle vytvoreni DPS i velmi sloziteho motivu
  2. Dle meho vetsi presnost a moznost delat s tencimi caramy a mensimy soucastkami.
  3. Nezavislost na cetnosti pouzivani

Tak se zamysli a vyber si.

Ok tak plotr asi opustím a zůstanu u ručního kreslení. Plošňáky dělám jen občasně, ale už mě nebavilo to překreslovat ručně. Tak proto jsem hledal jinou možnost a uvažoval o plotteru. A právě fotocesta se mi zdá náročná (tím náročná myslím nutnost mít fotocitlivé plošňáky popřípadě na obyč nanášet fotocitlivé vrstvy…) a zdouhavá (tím náročná myslím na hodně bodů postupu, tj. osvit, vyvolání, vyleptání) :frowning: Ale asi mi jiná možnost nezbyde než přejít na fotocestu. Díky za radu a info

Zdravím,
němá někdo prosím oskenovaný manuál na plotr Aritma 0516. Potřeboval bych ho rozchodit. Děkuji.

Zdravim vespolek. Zije to tu jeste? Je to tak tri tydny, co jsem nasel pod tunou prachu Aritmu 512. Bez prislusenstvi. Umim ji ovladat, umim nacist *.brd z Eagle a pracuju na generovani HPGL Aritme na miru. Muj problem je, ze nemam cim psat (0.2 az 0.3 mm). Poradi nekdo sve zkusenosti?

Ad Aritma 0516: Fotky (streva) by nebyly? Respektive, nefunguje elektronika, nebo jde o komunikaci po kabelu? :slight_smile:

Pokud by měl někdo zájem se zbacvt plotru Minugraf, Colorgraf, XY41xx, nebo jiného nechť mi dá vědět na kosta@mcu.cz

Dobrý den,

sehnal jsem plotter Aritma 0512 právě pro kreslení plošných spojů, ale s ním problém. Plotter nechce tisknout velké HPGL soubory. Když dám vytisknout jednoduchou pěticípou hvězdu, tak plotter vykreslí bez problémů. Pokud ale edituji daný soubor PLT s hvězdou a zkopíruji instrukce jazyka HPGL zhruba 5x, tak aby plotter nakreslil tu samou hvězdu 5x, tak se při třetím kreslení zasekne a nakreslí nesmyslnou čáru a konec. Prostě malé soubory jsou bez problémů, velké ne.
U velkých souborů se provede jen pár prvních instrukcí, pak se sekne, nebo kreslí nesmysly.

Jinak veškeré funkce Aritmy se zdají být funkční a dokonce i vlastní self-test (vykreslení zkušební stránky z paměti Aritmy) proběhne bez problémů. Kabel mezi Aritmou a PC mám zapojenáý dobře. Tisknu přes příkazovou řádku z Windows XP. Com port je nastavený 9600, 7 bitů, sudá parita, 1 stop bit, Xon/Xoff. Zkoušel jsem i různá nastavení Com portu, ale vliv na tisk velkých souborů to nemá.

Tímto Vás prosím o radu, jestli nevíte, kde by mohl být problém.

Mockrát děkuji za pomoc.

S pozdravem,

Stanislav Kučera

Je největší pravděpodobnost že HPGL má instrukci, která Aritmu “zblbne”. S tímto jsem se setkal taky u “cracknutého” Eaglu.
Už sem dlouho nic nekreslil, ale co si matně pamatuju, byl tam skok na souřadnice, které Aritma nemá, nebo instrukce, kterou neumí.

Zkus přiložený soubor. Je poslední co jsem dělal. Sice jsou v něm chyby, ale na pokus to stačí.
HodinyBIG.hpgl (207 KB)

Špatnýma instrukcema nebo souřadnicema to není. Jak jsem psal, mám jeden HPGL na kreslení jednoduchého obrysu pěticípé hvězdy. Jednu mi to vytiskne bez problémů, ale pokud kód zkopíruji, tak aby to tisklo těch hvězd více několikrát za sebou, tak se zhruba při třetím kreslení hvězdy sekne a nakreslí nesmyslnou čáru a zastaví se, přitom se rozbliká LEDka Error a střídavě zablikají LED A3 a A4. Vypadá to na komunikaci COM portu, zkusím asi tisk přímo z DOSu.

Zkoušel jsem soubor “hodinyBIG.hpgl” a stále to samé, po pár sekundách kreslení to začne blbnout.

Zkusil jsem tisk přes program “Plotter”, který je ke stažení z první stránky tohoto tématu a to FUNGUJE! Kde by mohl být problém, že mi to netiskne přes příkazovou řádku?

COM port musím mít nastavený takto:

Rychlost 9600,
Datové bity 8,
Parita žádná,
Počet stop-bitů 1
Řízení toku Hardware

Dokonce ve WINXP fungují ovladače pro Roland DXY1200 bez problémů.

Asi co kus to originál:D

Nevíte někdo, kde koupit redukci na uchycení fixu Centropen?

Jsem tu nový, tak mě hned nekamenujte.
Válí se mě ve skříni AMAGRAF 0517 což je nějaká verze plotru ARITMA. Přemýšlel jsem - upravit mu elektroniku ovládání motorů na standartní povely " STEP / DIR a ENABLE jako se používá u CNC strojů. Potom to ovládat třeba MACH3 nebo podobným softem.
Zdravím Tomáš

Zdravicko, vyhrabal som zo skrine ARITMU 0507 a po prejdeni internetu a precitani diskusii som sa ju odhodlal spojazdnit a vyuzit na kreslenie plosakov. Spijazdnil som stary PC na win 98. Naintaloval driver pre aritmu a prerobil kabel na LPT port. Zapojenie som niekolkokrat prekontroloval a je ok. Po spusteni programu mi ale nekresli ako ma. Pero nebeha ako ma len po kuskoch sa pohybuje. Neviem kde je chyba. Ked spustim test pohybu tak sa nehybe len stoji a oska kmita milimeter dolava a milimeter doprava tak isto posun papiera. Test zdvihu pera rapice statocne. Neviem ci bude chyba v elektronike alebo co. Aritma stala v skriny zo 15rokov ci nejake kondiky nevyschli alebo co. Viete piradit? Kazda rada vzacna!

Ke mě se dostala stará 512 a taky si “dělala co chtěla”. Při rozebrání jsem zjistil pár vyschlých C. Po výměně stejně nefungovala. Po propájení celé DPS slouží kámošovi dodnes.