vhodný a jednoduchý programátor pro AT89S52?

Dobrý den,
potřeboval bych pomoct. Začnu od začátku, už chvilku se zajímám o programování mikrokontrolérů, bohužel ve škole k tomu nejsou skoro žádné studijní podklady (učňák no, co můžu chtít) dlouhou dobu jsem pracoval s Arduinem, ale to mě již omrzelo a chtěl jsem se posunout výše neb Arduino mě dosti odděluje od HW a to nechci. Mezi opravdovými jednočipy jsem tedy krátce a jsem naprostý samouk začátečník. Zhotovil jsem si takový jednoduchý programátor STK200 do LPT a programoval s tím párkrát ATmega8 a ATtiny85. Zjistil jsem se že stylem pokus/omyl to už prostě dál nejde a rozhodl jsem se koupit knížku o mikroprocesorech, má volba padla na “Programování mikrokontrolérů s jádrem 8051 v jazyce C” od Bena (shop.ben.cz/cz/121320-programova … yce-c.aspx) teď ale tak trošku zjišťuji že to asi byla špatná volba, neb všude čtu že 8051 je starý a skoro nepoužívaný, já ovšem když už jsem dal ty tři stovky za tu knihu to nehodlám vzdát. Problém nastal v tom že nemůžu najít vhodný programátor pro AT89S52 popisovaný v této knize. Myslíte si že by šel použít jednoduchý STK200 který jsem používal pro ATmegu8 a ATtiny85? Software pro programování ATmegy jsem používal WinAVR, půjde použít i pro AT89S52?
Předem děkuji za reakci a případnou pomoc.

Na Tvojom mieste by som tie tri stovky ozelel. Mozno v antikvariate by Ti nieco za tu knihu mohli dat, inak je to len zabitie mnozstva tvojho casu na ziskanie velmi malo upotrebitelnych vedomosti.

89x52 je hw moznostami zastaraly a vlastnou pamatou nesmierne obmedzeny jednocip, ktory svoju hystoricku ulohu uz zohral. AVRstudio Ti myslim k nemu bude nanic. A potrebujes programator.

Z toho co uz mas (STK200), kludne radsej pracuj s ATmega1284P. Nie je moc drahy a vlastnostami oproti tej 51-cke je niekde uplne inde. V TME ho maju za cca 5.5EUR/1ks. Litaratury na webe a info na forach najdes viac ako dost. Uz len dva UARTY, 10b 8vstupovy AD prevodnik s referenciou na cipe, 16kRAM, 128kB Flash, vykon do 20MIPS, plno citacov, casovacov, interny WDG. Jednoducho sa programuje v C-cku ktore je k dispozicii bez obmedzenia v prosredi, ktore uz poznas.

Ak chces ist na nieco uplne ine, tak potom Ti mozem (i vzhladom na dostupnost informacii v materinskom jazyku) nejaky Cortex-Mx od ST. Na mcu.cz k nim vysiel celkom pekny a rozsiahly tutorial. Cortexy od ST su v cenach cca od 1.5EUR/1ks, akurat treba na zaciatku vstrebat o nieco viac informacii.

Děkuji za odpověď, uvědomuji si že tento jednočip je už starý, přesto bych se s ním chtěl naučil pracovat, myslíte si že k jeho programování půjde použít ten STK200? Bohužel když jsem si kupoval tuto knihu netušil jsem že se zabývá programováním jako takovým, a není zde ani slovo k tomu jak program dostat do MCU, je zde odkaz jenom na USB51KIT, který slouží jako programátor a vývojový prostředek k tomuto jednočipu a o kterém je napsána zase jiná knížka od Bena. Určitě chápete že jako student si zas tak moc dovolit rozhazovat nemůžu a tak se mi další knihu kupovat nechce.

Ak si student a nemas moc penazi, tak nerozhadzuj a na 89x52 sa vykasli.
Venovanim sa 89x52 len budes postupne vyhadzovat dalsie a dalsie peniaze a v sumare to bude drahe a tak ci tak k nicomu. Programovat v ASM x51 Ti dnes nijako nerozsiri obzory a ani nezvisi kvalifikaciu.

Podla Tvojich argumentov, ak by si si zhodou okolnosti kupil knihu o 8080-tke, alebo 8048-cke, tak by si sa ju chcel naucit, lebo uz si si kupil knihu a teraz by si zhanal programator na EPROM pamate.

Ber to, ze si vykrocil nie najstastnejsim smerom a stratu mozes dalej nezvysovat, ak sa z tej cesty vratis. Ak chces svoju casovo/financnu stratu zvysovat, kup si aj procesor a potom napriklad programator T51Prog alebo podobny od Elnecu, ktory umozni dany mcu naprogramovat.

podla

measure.feld.cvut.cz/groups/vide … /index.htm

STK200 vie iba typy 89S51, 89S53

inak v originalnom texte od Atmelu:

atmel.com/Images/doc1107.pdf

sa o 89S5x nepise zhola nic. Takze ak Ti Gugl nenasiel vyhovujucu odpoved, tak asi ho naprogramovat nevie. Ale 89S52 ma ISp programovanie cez MOSI, MISO a CLK, takze mozno aj ano. Treba kupit, vyskusat, mozno zistit ze sa vyhodili dalsie peniaze, mozno ze nie.

v tomto clanku na konci Ti vsak svita nadej :slight_smile:

measure.feld.cvut.cz/groups/vide … /index.htm

Nechcem Ti brat chut do ucenia sa, len sa snazim usetrit Ti dost casu a penazi. :slight_smile:

Dobrá, tak, já až teď pojedu do GMka tak ten procesor koupím, stojí 41 korun, to není ještě tak moc, to do toho ještě obětuji, ostatní součástky nejsou problém, takže, to zkusím, pokud půjde programovat přes ISP pomocí STK200 tak půjdu dál, pokud ne, přeorientuji se na ATmegy :slight_smile: Jinak, nejedná se o programování v assembleru ale jde o Céčko. Mnohokrát děkuji za rady a informace Vámi poskytnuté, vážím si toho :slight_smile:

Vladislave, jestli sháníš spolehlivý ISP programátor na 89S51/S52, tak zkus toto: nostalcomp.cz/isp.php (viz. to žlutě podbarvené schéma). Používám ho k plné spokojenosti a šlape i na převodníku USB/COM. Paralelní port je dnes vzácnost a pomalu se jím stává i COM port, kdežto USB je všude.

Bohužel původní článek na serveru 8052.com již zmizel, ale mám stažený kompletní software pro PC i firmware pro ten 89C2051. Takže pokud bys měl zájem, tak napiš a já ti to pošlu a klidně ti naprogramuji i ten 89C2051. Fakt to šlape skvěle a ještě jsem s tím neměl problém. A že už toho naprogramoval…

Jinak jednočipy 89S52 se občas dají sehnat i na Aukru za cca 25,- Kč.

Na váš web jsem koukal, máte tam opravdu zajímavé věci, dokonce jsem už koukal i na tento programátor a říkal jsem si že si ho nejspíše postavím až příště pojedu do GMka, teď už mám nákupní seznam dost našlapaný a opravdu se mi tam nechce připisovat další materiál. Ale já mám takovej problém, COM port mám na jediném PC a nejspíše se mi jej povedlo oddělat, ještě jsem jej od té doby nezkoušel. Proto preferuji LPT :slight_smile: Díky moc za tip, nejspíše si tento programátor později postavím s převodníkem na USB.

EDIT 3.Listopadu
Po několikadením bádání a spoustě úderech pěstí do stolu (je to skvělé pokud chcete přijít na jiné myšlenky, ale pozor, bolí to) se mi konečně povedlo nahrát program do mikroprocesoru, udělal jsem to podle alpov.net/elektronika/uisp89.html jestli je to nejlepší řešení to netuším každopádně je funkční a jednoduché