8051 od Microchipu - Microchip náhrada za NXP 8051 MCU

Tak tohle je "pecka "!

mcu.cz/news.php?extend.2937.14

:arrow_right: administrator: přejmenováno z "8051 od Microchipu"

To je teda pecka, ale z minulého století. V době, kdy jsou na trhu 32b MCU za méně než 100Kč, mi to připadá jako návrat do středověku. Kolik je výrobců, kteří dělají deriváty x51? Jádro je zastaralé a nehodí se už k ničemu.

No, proto je pecka v uvozovkách :smiley:

No kdyby se k nicemu nehodilo, zcela zjevne by se to nevyrabelo :slight_smile:

'51 je okrem “k nicemu” este aj do skoro vsetkych USB klucoch. Cinanom zjavne “zastaralost” jadra neprekaza a zarabaju veselo dalej. :slight_smile:

x51 se hodí stále, třeba jako u nás na zaběhnutou výrobu. Spotřeba několik set ročně. Pravda, nové zařizení už mají AVR. Ale i tak si nemyslím že x51 brzo zkončí. A také bude potřeba nějaký servis.

I u nás se stále x51 používají do výroby, ale už 12 let se s nimi nevyvíjí žádné nové zařízení. Je tu stále ještě dost výrobců, kteří je vyrábí jak nezměněné, jako třeba Atmel, tak i s přepracovaným jádrem, Silicon Labs nebo Dallas. Microchip, dle mého soudu, přichází s křížkem po funuse.

Mimochodem 87C51 lze nahradit ATmega8515, 87C52 pak ATmega162. Mají stejné piny na stejných místech, až na obrácenou funkci resetu. Takže do starého HW můžete dát AVRko, avšek program budete muset ručně přepsat.

MCU x51 má dost nešťastně navržené jádto. Zřejmě byl vyvíjen pro pobočkové ústředny, protože jak jinak lze vysvětlit příliš rozhojněné boolovské instrukce na úkor aritmetických instrukcí a velmi chudé nepřímé adresování. Díky tomu je objektové programování neskutečně komplikované a z toho také vyplývá i nemožnost rychle a efektivně obsluhovat větší množství periferie. Nepostačuje-li paměť RAM 256B, pak rozšíření o externí paměť opět snižuje výkom, byť by byla integrována na čipu.

8b MCU jsou dnes už mimo hru, protože se i u malých aplikací vyžaduje numerické zpracování analogového signálu a připojení na rychlé sběrníce, USB, Ethernet, WiFi, atd.

Souhlasím s předešlým názorem. Ale na druhé straně když někoho baví amatérčina, těžko si představit, že byste potřebovali na nějakou podomácku vyráběnou aplikaci 32b MCU. Jádro 8051 většinou na drobné aplikace, nebo hračky plně postačuje a pokud člověk potřebuje něco pořádně, pak se to nevyplácí stavět, protože to levnější koupíte hotové a to nemluvím o pěkném designu, který by se doma špatně vyráběl.

Jenomže ti amatéři z celého světa asi těžko vytvoří roční poptávku u Microchipu kolem 1 mil. kusů, aby se to vyplatilo. Zejména, když sám Microchip nabízí velkou škálu dobrých 8b MCU.
Připomíná mi to situaci s Philipsem, který u nás v roce 2000 s velkou slávou stavěl fabriku na velkoplošné CRT obrazovky. Všichni víme, jak to dopadlo.