Jak na Seleonid ventil? Napájení, schéma, použití ULN2003.

pokud máš zdroj a je na něm 24V DC můžeš připojit spotřebič na 24V DC // to jsem tušil
spotřebič si odebere proud na který je konstruován //je možná určen na trvalý provoz když né tak asi shoří (nemám datašít) // to jsem tušil a “vo to šlo”

Ano, zařízení na 24V jsou na 24V!!! Co se týká trvalého provozu, vycházíme z praktických znalostí a předpokladu, že solenoid je určen na trvalý provoz. Je tu značný předpoklad, že pokud výrobce neuvedl na štítku, že solenoid je určen na impulzní provoz (viz výše, např. čas t1 a t2), tak je určen na trvalý provoz.

O ampéry na jaké je spotřebič stavěn se nestarej ale ampéry změř je // důvod pro mě neznámý? //asi při záběru se zvyšuje odpor/snižuje proud/ zvyšuje teplota a tím by se dalo odhadem zjistit co vydrží
Popis “nestarej se o ampéry”. Je to tak, že pokud zdroj dodá 2A a zařízení odebírá méně, nemusí Tě to zajímat, protože dodaný výkon zdroje převyšuje příkon zařízení. To změření odběru je pro Tvoji informaci, aby jsi věděl, kolik to zařízení (solenoid) skutečně odebírá. Nemůžeš jich zapojit více než kolik dodá zdroj výkonu. Po zapnutí odporové zátěže je příkon konstantní. Ale například žárovka má ve studeném stavu odpor řádově jednotky ohmů, kdežto při rozsvíceném vlákně se odpor zvyšuje. Totéž platí pro odporové dráty např. topidel nebo remosek. U cívek (relé či solenoidů) může přitáhnutí jádra zvýšit příkon.

Kdyby někdo věděl co prakticky s tím údajem byl bych vděčen nebo s údajem 24/260 Ohmů =0.94A
Za prvé, dle kalkulačky je 24/260=0,092A, tj. 92mA a za druhé, pokud budeme počítat, že zdroj dodá 2A (2/0,092=21,7), pak současně zapojených solenoidů je 21.

zapoj diodu 1N4007 antiparalerně // jak je na obrázku
Je to ochrana proti záporným špičkám na indukční zátěži - ruší je. Tyto můžou dosáhnout i řádu KV a spolehlivě “zruší” spínací prvek. Doporučuje se je zapojit co nejblíže na svorky elektromagnetické součástky (solenoidu nebo relé). Jak psal Atlan, u ULN28xx jsou diody integrované, ale nějak jsem se v rychlosti nedočetl jejich parametry. proto ten sichr externích 1N4007.

drž ruku na selenoidu pokud se dá udržet ruka na selenoidu je to OK
Praktická věc. Pokud na zapojeném prvku ruku udržíš, většinou je to OK. Pokud hřeje jako kamna, kouří se z něj nebo vydává nepatřičné zvuky, je to špatně.

Prostě ten solenoid zapoj na zdroj a uvidíš sám.
Mikop