Programator 89C2051

Dobrý den
Je mi líto, že píšu až teď, ale dříve jsem to nestihl.
Programátorů 89C2051 je spousta, ale vypadá to, že nalezení nějakého opravdu jednoduchého není až tak jednoduché. Když tak ještě zkuste hledat

Pokud ale s programováním začínáte, tak si myslím, že by bylo opravdu lepší začít s něčím jiným než je Atmel 89C2051. 89C2051 je postaveno na jádře Intel 8051, které je již velmi zastaralé. A proč se učit programovat něco, co se už nepoužívá?

Spousta lidí je přesvědčena, že je lepší začít programovat něco staršího a jednoduššího, a poté přejít na něco novějšího a chytřejšího. Já si to nemyslím. Můj názor je, že by začátečníci měli naopak začít programovat to nejchytřejší co najdou. Myslím si, že investice do 200 Kč za nějaký opravdu výkonný mikropočítač se vyplatí. Nemusíte přece okamžitě využít všechny jeho funkce – ze začátku budete spokojen, když rozblikáte LED diodu a ke konci budete experimentovat s AD převodníkem, I2C, či programovým zápisem do FLASH.

Teď je nejdůležitější si vybrat výrobce, se kterým začnete. Zkušenější programátor se po nějaké době naučí přecházet mezi různými výrobky jednoho výrobce, ale přecházet mezi různými výrobci? To mnoho lidí nedělá, protože to často znamená úplně odlišný způsob programování a hlavě „všechno funguje jinak“, takže to doslova znamená se učit vše znovu.

Výrobce mikropočítačů často závisí na vkusu programátora. Já osobně preferuji Microchip, ale jsem si jist, že by se tu našla spousta lidí, kteří nedají dopustit na mikropočítače Atmel typu S52 nebo AVR (ty jsou poslední dobou velmi populární) a samozřejmě se určitě najde spousta lidí, co programují Motorolu nebo něco méně známého jako NEC či Holtek. Pokud se vám líbí způsob programování jako na 89C2051 (na mikropočítači s CISC procesorem), tak zvolte nějaký Atmel S52. Pokud jste do programování ještě moc nepronikl, tak z mého pohledu bych vám doporučil Microchip řadu 16F a rovnou vlajkovou loď této řady – PIC16F877A. Sice mezi 8-bitovými mikropočítači Microchip existuje podstatně výkonnější řada 18F, ale k té nenajdete moc návodů psaných v češtině nebo slovenštině. K řadě 16F toho najdete opravdu hodně. Jak již jsem psal, stačí hledat :slight_smile:.

Když se jedná o programátory, tak se zmíněným Microchipem budete spokojen, jelikož většina jeho mikropočítačů lze programovat velmi jednoduchými ICSP programátory. Třeba právě v tomto vlákně se píše o spoustě ICSP programátorech.