Jak jednoduše zvýšit stejnosměrné napětí z 12V na 15V?

LM2576 je pouze čip. Sám od sebe nic neodděluje. Když se podíváš na základní zapojení, tak ti musí být jasné, že se žádné oddělování nekoná. Samozřejmě všechno jde když se chce, ale v tomhle konkrétním případě je to nevýhodné. Musel bys v zapojení nahradit cívku trafem a na jeho výstup přidat obvod s optočlenem pro zpětnou vazbu.
Naopak ten DCC1-1215, co jsi odkazoval nejspíš galvanické oddělení má (jinak by nepotřeboval 4 piny). To se ostatně dočteš v datasheetu (nečetl jsem ho). Stačilo by pak sehnat onu 3V verzi místo 15V (která bude mít větší výstupní proud) a použít to, jak píše technik. Nicméně na výstupu najdeš zvlnění ze vstupu + to, co přidá onen 3V měnič. Proto bych doporučil spíš přímou konverzi. Záleží ale na tvých požadavcích, třeba to bude vyhovující.

Takovéto zapojení se však často používá tam, kde je to levnější a rušení ze vstupu nevadí. Např. když chceš prodloužit životnost žárovky (snížit jí napětí), tak to série s ní a 230V dáš sekundár 24V trafa tak, aby se oněch 24V odečetlo. Takové trafo stačí s menším výkonem(stejný výstupní proud, ale menší výstupní napětí), než kdyby se transformovalo přímo z 230 na 206.