Horkovzdušná stanice PRO’SKIT SS-969B - praktické zkušenosti

Ahoj,
Proskit má v nabídce zajímavou a levnou horkovzdušnou (ne plynovou) páječku. Nevede k ní hadice s přívodem horkého vzduchu, ale jen elektrický kabel a ohřev tedy nedělá stanice, ale samo pájedlo. Má s tím prosím někdo zkušenost?

Pavel Bedřich

Také mě to zaujalo a protože GM to prodává za pár korun,rovnou jsem to na vyzkoušení objednal. Dnes to přišlo - první dojem je velmi dobrý, ovládání příjemné, ve stojánku je magnet a v ručce jazýčkový kontakt, takže po odložení se automaticky vypne ohřev a po vychlazení i turbínka. Nevýhodou je, jak už jsem tušil i z obrázku, že tvar a rozměry výstupní trysky jsou odlišné od běžných “klasických” horkovzdušných ruček, takže není možno použít trysky z nich a v nabídce jsem zatím nenašel víc než tři základní kulaté trysky. Ručka s turbínkou je do ruky přece jen trochu větší, ale dá se s tím žít, určitou kompenzací je absence neohrabané hadice. Po prvním vyzkoušení se mi zdá turbínka oproti běžným membránovým kompresorkům příjemná v tom, že nevytváří takový tlak a zejména při práci s malou tryskou nebude mít takovou tendenci odfoukávat malé součástky, jako jsou 0603, SOT23 apod. Př změně trysky prakticky není nutno měnit nastavení průtoku, protož turbínka vytváří spíše stálý tlak kdežto membránový kompresorek naopak stálý průtok. U klasických stanic jsem to musel řešit odlehčovacím odfukem za kompresorkem, protože i při min. průtoku bývá proud vzduchu u malých trysek příliš silný. Příjemné je, že základní stanice rozměrově zhruba odpovídá běžným stanicím od pájecích per, třeba Weller, a na stole nezabere moc místa. Na běžné SMD pájení/odpájení, smršťovací bužírky apod se to zdá být docela šikovná volba, zejména pro domácí použití, kde místa nebývá nazbyt. Pokud potřebujete odpájet větší pouzdra (PLCC, QFP, větší SO), pak je asi lepší klasika kvůli již zmíněným tryskám.

Já si koupil na Aukru od polského prodejce za 1240,- (novou, se zárukou) pájecí stanici WEP 878D (zjevně čínská výroba), součástí je horkovzdušná pájka velmi podobná (až podezřele) té Pro’sKit + regulovatelná mikropájka + 3 nástavce + flux. Prodejce se zřejmě spletl a poslal mi jiné 3 nástavce, které na pájku nepasují (takže si asi budu muset nějaké nástavce vyrobit), jinak by byla plná spokojenost. Také vypíná mikrospínačem + regulace proudu i teploty atd. Trochu ještě vadí příliš ostry tenký hrot mikropájky, ale možná jde jen o cvik naučit se s ní správně pájet (předtím jsem používal Solomon). … teď jsem ještě kouknul na hrot a zjistil jsem že se už připekl k tělesu (je na něm nasazený jako trubička), takže by ani už nešel měnit. Tahle mikropájka je tedy dost slabé místo stanice.

Ještě nabízí za 800,- jen horkovzdušnou pájku WEP 858, která se od té Pro’sKit liší analogovou regulací teploty namísto digitální.
WEP_878D.jpg

Ona ta regulace bude pravděpodobně v obouch případech stejná (stejná elektronika pro regulaci), jen v případě WEP 858 tam není pěkňoučky LCD displej.

Tedy já osobně bych dal přednost raději otočnému knoflíku. Není potřeba tak velká přesnost nastavení. Knoflíkem otočím a mám, ale na displeji to musím odťukávat, složitěji a pomaleji se to nastavuje, není ani dost jasně poznat jestli se zobrazuje nastavená teplota nebo skutečná. Je to stejné jako u mikrovlnek - je móda aby měly digitální displej, ale je to strašně nepraktické složitě naťukávat čas, když u mechanické jen otočím knoflíkem a je to mnohem rychlejší.

Myslím, že ideálně kombinace je displej a elektronický otočný knoflík, který reaguje na rychlost otáčení a při rychlejším otáčení rychleji navyšuje hodnotu. Toto je ale vidět pouze u nářadí a generátorů ve vyšších cenových hladinách.