Jednoduchý obvod chránící před podvybití-9V Ni-MH akumulátor

Ahoj,
nemá prosím z Vás někdo schéma jednoduchého (co nejmenšího) obvodu, který by ochránil 9 V NIMH případně NICD akumulátorový článek, aby jeho napětí nekleslo pod mez, při níž je akujulátor již pošiozený (podvybitý)?

Děkuji
Bohumil M.

1 dioda, nic víc netřeba

Díky ti alibaba, ale to opravdu nechápu. Pokud zapojím diodu na 9V článek, tak snížím výstupní napětí o 0,7 V (0,3 u Schimtovy diody) a tím to končí. Nic se tím neochrání.

Sice jsem to jeste nevyzkousel, ale mohl by fungovat analogovy komparator.
Vhodnou zenerovou diodou si jako referencni napeti zvolis napr. 5V a dale delicem budes sledovat napeti clanku treba v mezich 6-4V a v pripade ze bude napeti nizsi, komparator da 1 a treba tranzistorem PNP co bude na vystupu komparatoru rozpojis obvod.
Urcite zkusenejsi kolegove navrhnou neco lepsiho.
Nasel jsem i nejaky odkaz, tak to zkus procist.
zajic.cz/odpojovac/odpojovac.htm

Tohle žádná dioda nevyřeší. Jestli máš tak geniální myšlenku, měl si to nekreslit. Touto problematikou se zabývá řada předních výrobců stabilizátorů (např. Maxim), které se vypínají při poklesu napětí. Pokud by to vyřešila jediná dioda, položil bys je na lopatky.
Nechápu, proč jsi tam dal odkazy na sponzory a měřící přístroje. Jak to s tím souvisí? Nebo jde snad o neplacenou reklamu?

V podpisu jsou takovéto odkazy vážně nevhodné. Promiň mi alibaba, odkazy jsem odstranil. Děkuji Techniku za upozornění.

Právě řeším něco podobného. Rád bych trvale udržoval nabitou 9Voltovku v budíku. Musím tedy upravit (snížit / zvýšit) napětí, na které jede budík a to nechat připojené na 9V článek. Má s tím prosím někdo zkušenost? Stačí na 9V NIMH článku nechat trvale napětí 9V (napěťový zdroj)? Nebo je nutné udělat nějaký proudový zdroj?

Ahoj.
Podle tohoto clanku paladix.cz/clanky/teoreticky-uvod-snaha-o-vymyceni-nepravd-o-akumulatorech.html bych to udelal takto.
Zvolil bych si NiMH clanek alespon s kapacitou 2600 mAh (8x1,2V protoze 9V baterie ma zpravidla 200mAh). NiMH clanek v tomto pripade lze nabijet 1/10C coz je 260 mA nekonecne dlouhou dobu. Pro jistotu bych to nabijel napr. pouze 1/15C nebo 1/20C (je nutno zohlednit odber zarizeni - proto nepocitam s 9V baterii). V tomto pripade sice bude plne nabiti akumulatoru trvat i dele 24 hodin, ale asi nikam nespechas… Pri plnem dobiti akumulatoru dojde pouze k ohrivani akumulatoru, takze bych zajistil odvod tepla, aby se akumulator neprehral. Dodavanim nizkeho trvaleho proudu se akumulator neposkozuje, poskozuje se prave tim ohrivanim.
Je tedy nutne pouzit proudovou regulaci, napr. LM317.