Úprava napětí pevného spínaného zdroje 42V-regulace, snížení

Ahoj
Mám zdroj z tiskárny Epson, je to spínaný zdroj 42V, to se mi hodí, protože zdoj je potřeba pořád a ATX zdroj jde jednoduše tak na 15V kvůli kondíkům. Tohle sice nemá takový výkon(cca 50W), ale občas je potřeba víc než 15V. Ale proč píšu. Potřeboval bych poradit od někoho kdo má zkušenosti. Jednak si nejsem 100% jist znalostma co mi v hlavě od střední zbyly a za druhý z toho mám respekt, protože se to strká do zásuvky :smiley:
Jedná se o tohle schéma localhostr.com/files/enR3Ncb/capture.png Vpravo je pole zenerek, 7 kousků po 6V to je oněch 42V. Chápu to tak, že když napětí dosáhne 42V sepne optočlen a utlumí flyback PWM řadiče. Potřebuju tedy přemostit zenerky a něco místo nich. Našel jsem TL431 jako “nastavitelnou zenerovu diodu”, bohužel je "jen do 36V napadlo mě, použít regulátor, ale nevím jestli by stíhal reagovat a metodu pokus-omyl nechci praktikovat. Do budoucna bych rád přidal i ukazatel výstupního napětí, má někdo ozkoušený a jednoduchý řešení?

Ve zkratce(tl;dr)
Koukni na schéma a poraď co tam naprat místo těch zenerek (ZD51…) aby to šlo regulovat ideálně od nuly. :smiley:

Díky

:arrow_right: administrator: přejmenováno z “Úprava spínaného zdroje”

:arrow_right: administrator: přiloženy externí soubory

Chápeš to správně. Zenerky tam nech a zdroji se nic nestane (pokud ho nepřetížíš). Když selže regulace, zdroj díky nim naběhne pouze na plné původní napětí.
Jen k nim dej paralelně obvod, který se začne otvírat, když dosáhneš na výstupu požadovaného napětí. Od nuly to určitě nepůjde. Minimum je mapětí na diodě optočlenu + V(R56) (od oka tak 2V).

Pro začátek můžeš zkusit přemostit zenerky malým odporem (100R). Výstupní napětí by nemělo bejt přes 4V. Když to bude ok, můžeš pokračovat náhradou odporu tranzistorem, do jehož báze dáš odpor alespoň 2k a volný konec odporu připojíš na jezdec potenciometru. Konce potenciometru budou jeden na zem, druhý na výstupní napětí. Zdroj je třeba trochu zatížit (když ubereš na potenciometru, něco musí vybít kondenzátory).

POZOR: Je tu jeden zásadní zádrhel. Musíš omezit proud diodou optočlenu. Příklad: Když bude zdroj nastavenej na 42V a ty ubereš, bude tranzistor zpětný vazby otevřen, ovšem na diodě a jejím odporu se do vybití výstupních kondenzátorů objeví plné napětí, což dioda nevydrží, spálí se a zpětná vazba přestane pracovat -> exploze kondenzátorů a následně zničení primární části měniče.

Díky za radu, upravil jsem v malování schéma(vypustil jsem kus živý části, fórum má omezenou šířku obrázku). Sedí to tak? Ten zádrhel, je přesně věc, která by mi nedošla a proč bylo lepší se zeptat. Stačilo by teda jen mezi + a - dát výkonovější odpor(jak moc)? Máš nějaký doporučení na ten tranzistor? Mám po ruce kupku co jsem časem nasbíral, namátkou třeba KFY46, to je taková holka pro všechno :smiley: tak bych mezi tim možná něco použitelnýho našel.
Děkuju za rady!

EDIT:Nová verze: nepřezrcadlil jsem tranzistor, takže byl obráceně.

Odpor stačit nebude, protože je moc velkej napěťovej rozsah. Bude třeba tam místo R56 (nebo k němu do série) přidat proudový omezení s tranzistorem (tranzistor, 2x odpor, 1x ZD nebo 2x obyč dioda). Další požností jsou 2 tranzistory a 2 odpory(bude na tom menší úbytek). No a do třetice pokud máš po ruce třínohej stabilizátor, kterej by plný napětí vydržel, bylo by to nejjednodušší (stabilizátor + odpor).

Co se týká tranzistorů, tak na proudový oomezení i zpětnou vazbu budou stejný. Musejí vydržet proud optočlenu (prakticky jakejkoli tranzistor) a s nějakou rezervou maximální výstupní napětí.

U Q3 máš prohozeny C a E. Jesli můžeš, změř proud optočlenem (nebo radši napětí na R56 - bude to bezpečnější :wink:).

Napětí na R56 jsem změřil na 79,9mV-> proud 0,53mA. Co se stabilizátorů týká, tak mám bohužel jen 7805(5V) a LM317T(1,2-37V).

Z tranzistorů jsem našel KFY18(2),KFY46(2),D13009K(2),TIP32C. Myslel jsem, že toho mám víc, ale víc jsem nenašel :frowning:

Z těchto tranzistorů asi nic. Mrkni se po některém z následujících: BC639, BD139, MPSA06. Asi by měl naprosto stačit ten první.
Jeden z tranzistorů je jinej, ale klidně můžou bejt všechny stejný.
Obvod si nejdřív vyzkoušej samostatně (alespoň tu část nad Q15). Nemělo by to pustit víc než 5mA.
Výstup zdroje by s tím mohl chodit už od 3V.
reg.gif

Super, zejtra zajdu koupit a vyzkoušim :slight_smile:

Zítra se snad dostanu k tomu to nějak nabastlit do krabičky. Proudový omezení funguje na 12V jsem naměřil 6,3mA, podle simulátoru to cca sedí. Zapomněl jsem koupit potenciometr, takže jdiný co tu mám je 1K linear, ale ten na 42V asi umře(výkon je cca 1W, on má max 0,125W) tak tam dočasně dám logaritmický 100K. Podle datasheetu má optočlen PC123 max forward current na vstupu 50mA, takže rezerva tam je. Taky se mi povedlo nechat se kopnout kondíkem, na to si musím dávat majzla, bojim se, že ten vstupní se nabije na >200V, tak aby mě to nezabilo… dneska to naštěstí jen zabolelo.

Tahle regulace lineární není, logaritmickej se sem hodí. 100k taky nebude problém.
Kdyby ta charakteristika nevyhovovala, bylo by třeba doplnit operák. To se uvidí.
Proud je vpořádku.
Vstupní kondenzátor se nabije na něco kolem 320V :wink:. Koukám, že se soudruzi neobtěžovali s vybíjecím odporem…

Funguje to! Regulace jde od 1,2V do 41,2V. Jen teda nelinearita je větší než jsem čekal :frowning: Pot má cca 270°, odhadem tak 1/4 otáčky se nic neděje, pak se to splaší vystřelí to k 30V. Kdyby to šlo linearizovat tak by to byla vůbec pecka, popř. aspoň dát tam dva potenciometry na coarse a fine ladění, což sem dokonce na nějakých zdrojích viděl.

EDIT: 1)když snížim napětí potenciometrem a není připojená zátěž, tak výstupní napětí kledá dost pomalu.
2)Zajímavá věc, mám tu LED podsvícení z displaye, to potřebuje 22V aby svítilo, když to připojim, jen na mínus a pak se dotknu anod na LEDkách, tak se slabě rozsvítí. Jakto?

Už od 1.2V? To jsem ani nečekal. Že to jde dolů pomalu, to je přesně to, kvůli čemu jsme tam dávali proudový omezení - dobu trvá, než se vybije výstupní elyt. Na zkoušku tam můžeš dát nějakej odpor, musí ale vydržet celý rozsah napětí a bude neustále něco žrát. V případě potřeby by se nechal na výstup dodělat vybíjecí obvod (byl by skoro stejnej jako ten regulační, jen dimenzovanej na vyšší proud).
Zkus ten potenciometr “podložit” diodou v propustnym směru mezi spodní konec poťáku a zem.
Běžně se dávají buď 2 potenciometry nebo 1 víceotáčkovej.

Add 2: spínané zdroje mají vazbu na síť přes kondenzátor mezi primárem a sekundárem (u tebe je to C8 jesli dobře vidím). Tudíž okruh se uzavře z fáze přes kondenzátor, podsvícení a tebe do země :wink:.