Vhodný zdroj 5V pro přenosné zařízení s odběrem 9mA

Dobrý den , chci se zeptat jaký zvolit vhodný zdroj pro přenosné zařízení ( je to obvod s mikroPC a displejem ) Celkový proudový odběr obvodu je 5V/9mA , mám schéma na nepájivém poli a použil jsem 9V baterku a 5V stabilizátor , ale 9V baterie by mi moc dlouho nevydržela . Díky za radu

:arrow_right: administrator: přesunuto z "Ostatní"

a co tohle(nebo něco podobného)? a k tomu měnič na 5V :wink:

gme.cz/li-ion-akumulatory/ak … -p541-234/

spíše jsem přemýšlel nad 4 AAA , nebo AA , potřebuju aby to chvilku vydrželo takže čím více mAh tím lépe, ale zajímalo by mě kolik mAh mají obyčejné nenabíjeci AA 1.5V baterie(u nabíjecích to uádějí) , a když je spojím sériově , tak napětí sčítám a kapacitu (v mAh) taky sčítám nebo zůstává stejná ?? ( Př : 2x 1.5V/500mAh AA baterie do serie dají 3V a 1000mAh nebo 3V a 500mAh )

Co rozumies pod pojmom mikroPC a s akym displayom?

Při paralelním řazení je stejné napětí, kapacita je součtem kapacit všech článků. U sériového řazení se napětí sčítají, kapacita sestavy je shodná s kapacitou nejslabšího článku.

Dovolim si oponovat.

Pri paralelnom zapojeni clankov hrozi vyplytvanie casti energie na vyrovnavacie prudy medzi clankami. Toto doma radsej neskusajte :slight_smile:

Pri seriovom zapojeni podobnych clankov je samozrejme kapacita tiez dana suctom kapacit jednotlivych clankov. Ak z nich chces ziskat napriklad 5V, treba pouzit spinany zdroj, ktory s prislusnou ucinnostou pretransformuje nejaky vykon pri nejakom napati na cca podobny vykon (napr. cez A8498 >90% ucinnost) pri nejakom inom napati. Pri pouziti linearneho stabilizatora a radeni clankov do serie sa pridana kapacita vyplytva na ohrievanie toho linearneho stabilizatora. Ale to neznamena za sa spolocna kapacita clankov nescita.

PIC16F628 s tímto LCD 16x4 displejem gme.cz/cz/dem16481syh-ly-p513-114/ . Celý obvod žere 9mA . Potřebuji použít baterie , abych měl vstupní napětí alespoň 5V a baterky se nevybily za 10 hodin provozu.

Martin: Kapacitou byla samozřejmě myšlena ta v mAh, nikoli celková uložená energie. Když už jsi u těch energií - u sériového zapojení to opět není prostý součet, ale je dána nejslabším článkem. Pokud ten nejslabší vybiješ nadoraz, zbylou energii z ostatních už nemůžeš bez vyřazení toho vybitého využít.
Ohledně paralelizace - ta se snad provádí s nenabitými bateriemi ne? :slight_smile:

Dobře takže když zapojím 4 x 1.5V baterie každá s kapacitou 800mAh tak dostanu napětí 6V a kapacitu 800mAh (navíc všechny 4 baterie se musí vybíjet stejně , pokud jsou seriově zapojené ). A 800 mAh mi vydrží při odběru obvodu 9mAh nějakých 88 hodin nepřetržitého provozu což by mi stačilo .
Myslíte si že to tedy takhle mohu použít ? (podsvícení displeje jsem rovnou zavrhl jelikož potom obvod žere 90mAh)

Tak nějak (u lineárního stabilizátoru). Jen dej pozor, že např. nicd články nemají 1.5V :wink:. Navíc běžný 7805 potřebuje na vstupu alespoň o 2V více než na výstupu. Potřeboval bys nějakou LDO verzi.
S měničem by se to u 6V sestavy a 5V výstupem zlepšilo jen trochu, u vyššího napětí již výrazněji (měnič by z vyššího napětí odebíral menší proud).

teoreticky by mi stačilo napětí 4.5 (v datasheetu pišou že minimalni napajeci napětí displeje je 4.5 V ) a napájení toho PICu je od 3V- 5.5V ) takže 4x nic bych měl 4.8V … pokud se nepletu nicd mají 1.2V a obvod by byl bez stabilizátoru … (pokud to nevadí :smiley: sem z toho už blbej )

To by šlo, kdyby se napětí neměnilo s úrovní vybití baterií. Musel bys vyzkoušet rozsah, ve kterým se to pohybuje.

Změřil jsem Ni-Mh baterky a když jsou plně nabitý maj 1.4V a vybité mají 1V když bych dal 4 baterky rozsah napětí by se pohyboval od 5,6 - 4 V (musím odzkoušet jestli bude obvod fungovat) ale problem je když by se dali klasické 1.5V baterie tak to už je 6V a tam už by byl nejspíše potřeba nějaký stabilizační prvek který by zvyšoval odběr , což nechci

LP2950 Ti odber prakticky nezvysi. V klude berie par desatok uA.

Tak nakonec asi použiju 5x AAA Ni-Mh baterie a LP2950. Akorát by mě zajímalo proč se nedělá držák na baterie kde jich je 5 . Nechápu že to nikde není k sehnání