Dá se stále koupit TOLUEN? Potřebuji jej pro pájitelný lak.

Ahoj,
už roky používám toluen pro pájitelný lak, který dávám na plošné spoje. Lak obvykle neředím, ale samozřejmě potřebuji vyčistit štětec nebo vyčistit kapky na vrchní vrstvě plošného spoje. Teď jsem byl koupit novou plechovku Toluenu, protože došla stará, kteou jsem měl už několik let (mám malou spotřebu) a prý se nedá koupit. Asi kvůli feťákům se toluen nějak zařadil mezi chráněné zboží nebo tak něco. Má s tím prosím někdo zkušenost nebo existuje náhrada za toluen?

Díky
Pavel Vondra
pajitelny-lak.jpg

jde o to jak moc to někteří prodavači berou vážně.Já jsem ho kupoval asi před měsícem a poho. Mám dojem ,že podle zákona je prodej pouze na ŽL.

Ahoj.
Podival jsem se na GME zde gme.cz/redidla-rozpoustedla/redidlo-elchemco-s-toluen-p743-006/
to sice momentalne nemaji ale mozna budou mit.
Tak jsem se podival na lahvicku na slozeni a tam stoji ze obsahuje kalafunu 2-5% a toluen 70-90%. Ja osobne na roztirani tohoto laku pouzivam takove ty steticky do usi, vrstva je hezky rovnomerna a jsem s tim spokojen. Pokud chces pouzivat odzkouseny zpusob pres sve stetce, porid si obycejny lih, v tom ten stetec umyjes taky a nebudes tak sfetovany.
Nebo si porid redidlo C6000 to obsahuje toluen taky, i kdyz ted jsem si otevrel bezpecnostni list a tam srandisti uvadeji toluen 0-67% asi jak se jim zrovna povede…

Živnostenský list mám, to by nebyl problém, zkusím to tedy v jiném obchodě, děkuji.

Lihem štětec vyčistit nejde, už jsem to zkoušel a většina laku tam zůstala. Toluen z GM bych kupovat nechtěl, protože 20 Kč za 50 ml je příliš.

Díky
Pavel Vondra

já ho kupoval v běžném obchodě BARVY LAKY

Dle EU může být toluen prodáván pouze podnikatelům, a proto pro jeho nákup potřebuješ živnostenský list. Češi to ale vyřešili chytře a přejmenovali “Toluen” na “Toluenové rozpouštědlo a čistič” (podobně jako když “Tuzemský rum” byl přejmenován na “Tuzemák”). Před nějakou dobou jsem to sám ověřoval a jedná se o naprosto stejnou chemikálii. V drogérii nebo v barvách a lacích si tedy můžeš koupit “Toluenové rozpouštědlo a čistič” a ve velkoobchodě, kde jsi registrovaný jako podnikatel a při nákupu dostaneš fakturu na IČ, si můžeš koupit “Toluen”.