Nejde programátor z knihy Práce s mikrokont. ATMEL AT89C2051

Dobrý den, postavil jsem programátor a vývojový kit z knihy “Práce s mikrokontroléry ATMEL AT89C2051”, a vubec se mi nechce připojit k počítači. DPS jsem kontroloval několikrát a žádnou chybu tam nevidím. Používám Windows XP, User Port. Nevim jake tam má být nastavé zpožedění, ale nevim jestli toto je ten problém. Popřípadne jaký by jste mi doporučily vyzkoušený programátor, který bych dokázal doma postavit.
Děkuji za odpověd

:arrow_right: administrator: přejmenováno z "Nejde programátor ATMEL AT89C2051"

V té knize jsou dva, jeden s mikrokontrolérem, druhý bez. Který z nich jsi stavěl?

Nezapomněl jsi někde na nějakou propojku? Máš všude všechna napětí, co mají být (hlavně z těch 723)? Vše řádně propájeno bez “studeňáků”? Píšeš “DPS jsem kontroloval několikrát a žádnou chybu tam nevidím” - můžu tě ujistit, že dost často člověk může trpět tunelovým viděním a přehlídne i několikrát chybu, kterou má přímo na očích :smiley: Ale od PC se na dálku dost blbě radí…

Dál třeba např. nevíme, z čeho vlastně programuješ - notebook, nebo PC? Starý, nebo nový (má LPT? Má COM, nebo to hrneš přes redukci z USB?))

K tomu jinému programátoru, na který se ptáš - pokud by sis pořídil AT89S2051 nebo AT89LP2052, tak ti na ně bude stačit pouze jednoduchý ISP programátor (návodů na netu najdeš spoustu). Pokud si jiný typ pořizovat nechceš, tak odkazy na pár známych programátorů jsou např. tady:

dinceraydin.com/8051/index.html
kmitl.ac.th/~kswichit/easy1/easy.htm
chaokhun.kmitl.ac.th/~kswichit/89prog/index.html

Ty poslední dva jsou procesorové, což může útit v řešení problému “slepice nebo vejce”, ale přesto bych je doporučoval spíš, než nějaké “diskrétně pársoučástkové”. Je s nima většinou míň problémů, procesor ti naprogramuje kdekdo, nebo i firmy jako Buček nebo GM…

Je to programátor verze č.1. Deska si myslim že by měla byt v pořádku vše je pěkně zalété cínem a vše propojeno. Programuji na starším pc (AMD Athlon 2,1GHz, 768MB RAM) přes com. Rozhodl jsem se postavit verzi č.2 řízený mikroprocesorem, maté sním někdo dobré zkušenosti??

no ten kamarád postavil asi 3x a pokaždé s ním byl spokojen.

Programátor jsem nedělal nicméně co si pamatuji, tak ve výkresu pro KIT byla chyba. Chybělo propojení resetovacího obvodu. V podstatě byl k resetovacím pinu připojen pouze kondenzátor. Dioda, odpor a tlačítko si žili vlastním životem. :smiley: