Lze zvětšit izolační parametry u ACS 714

Ahoj, tak jsem na webu našel udělátko s ACS 714 - pololu.com/catalog/product/1185 , který je obdobou ACS 712. Ten jsem zvažoval místo optočlenu a relátka, viz mé předchozí diskuse, jak detekovat 230 V (např. https://forum.mcontrollers.com/t/optoclen-na-230v/2045/1).

Jenže, izolační napětí je jen cca 2.1 kV - dá se to nějak zvýšit zapojením? V předchozí diskusi bylo relé “zamítnuto”, mj. protože izolační napětí bylo jen jeden kilovolt. Děkuji.

Nikdo nemá žádný nápad?

Izolační napětí je dané výrobcem IO. Můžeš ho jedině zhoršit nevhodným zapojením.
Jediný způsob zvýšení je připojit na výstup další galvanicky oddělený obvod s požadovanými parametry. Oba obvody (proudový senzor a navazující obvod) musí mít nezávislé napájení. To by však tak primitivní věc jakou je spínání žárovky značně prodražilo.

ale hlavně zesložitilo:( kruciš, tak tudy cesta taky nevede… no ona asi nevede nijak, řekl bych. a nešlo by tam třeba dát nějakou “pojistku”, která by se vypla třeba nad 10V?

A co vzít plastovou(neprůhlednou) trubičku, na jeden konec dát LEDku na druhý fototranzistor. Při délce např. 20mm to bude mít dost velký izolační napětí.

pořád je tam problém, jak napájet tu ledku…

Naco potrebujes tak velke izolacne napatie? Napajas ziarovku 22kV? Viac ako 230V tam aj tak mat nebudes, tak 4nasobok bude stacit ci?

no já myslel že ano, ale v předchozím vláknu zaznělo, že v rámci bezpečnosti má být izolační 4.1 kv

Mezi sítí a obvody SELV (obvody s bezpečně malým napětím izolované od sítě) musí být izolační pevnost 4kV. Pokud izolace nedosahuje takových hodnot, může být ochrana provedena uzemněním nebo nulovaním. Klasickým takovým řešení je PC.
Další možností je nízkovoltové obvody (jako je MCU) považovat za živé části, jako by šlo o fázi, a tyto části ochránit dostatečnou izolací, např, plastovou krabičkou. Všechna tlačítka, kontrolky, konektory pak musí splňovat stejná bezpečnostní kritéria, jako síťové prvky.

I když to vypadá vše děsivě, nemá cenu všude hledat čertíky. V tvém případě stačí použít optočlen např. PC814 s dvojitou IF diodou antiparalelně zapojené, kterým stačí proud cca 2mA. Na detekci síťového napětí pak stačí 2 odpory 47k typu RR 47k viz GM. V kolektorovém obvodu budeš muset mít poměrně vysoký odpor cca 22k, aby to fungovalo. To vstupům MCU nevadí. Jen si dávej pozor, abys při návrhu tišťáku dodržel povrchovou vzdálenost 7mm mezi síťovou části a ostatními obvody.