Ošetření výstupu relé / vstupu z relé do MCU

Ahoj, mám zapojené relé gme.cz/cz/releh820f05c-p634-213.html tak, že mi spíná jedním přepínačem 230V a druhý bych rád použil na zpětnou vazbu do MCU. Mohu relé k mcu připojit napřímo nebo musím dát nějakou diodu? Na vstupu relé ochrannou diodu mám. Jde mi tedy o výstup relé do pinu mcu. Relé bude připojovat k pinu, který je vstupní s interním pullupem zem. Díky.

Takovou zpětnou vazbu rozhodně NE! Izolační pevnost mezi oběma přepínacími kontakty je jen 1kV. Zhlediska bezpečnosti bys potřeboval 4kV pro SELV (ochrana bezpečně malým napětím), na kterém MCU pracuje. Při spínání spotřebičů na 230V vyvolává dosti znašné rušení a bude se to indukovat i do druhého kontaktu a může zarušit nebo zničit MCU.

Když toto pominu, použití 2. kontaktu jako zpětné vazby není vhodný proto, že kontakty pro síť se budou více opalovat a odejdou dříve, než kontakty pro MCU. Navíc u každého relé je udáno minimální spínací napětí a proud. Je možné, že někdy kontakt pro MCU vůbec nesepne, ačkoliv relé přitáhne, neboť nečitoty mezi kontakty mohou mít tak velkou elektrickou pevnot, že je 5V neprorazí.

Pro zpětnou kontrolu je spíše vhodné použít optočlen napájený ze spínaného síťového napětí přes odpory. Je to mnohem spolehlivější, ikdyž to stojí o nějakou korunku více.

no to mne moc nepotěšilo:) na těch odporech a optočlenu - nebudou tam příliš velké ztráty?

Ani ne, když si vybereš optočlen s proudem IR diody 2mA.

z 230V mám docela obavy, přece jen to dokáže zabít a to relé mi přišlo docela bezpečné.

a nešlo by nějak uměle zvětšit izolační odpor mezi kontakty? např. použít na oba vývody relé na 5v okruhy - něco jako napěťové pojistky?

Optoclen je bezpecny. Predpoklad je, ze medzi nohami nie je ziadna med ani z jednej a ani z druhej strany dosky. Izolacne pevnosti plosaku su dostatocne. Ine je , ked to chces prevadzkovat vo vlhkom prostredi, potom treba zabezpecit izolacnu medzeu na plosaku aspon 8mm, cize piny na DIL puzdre trochu pinzetou natiahnes.

jj, s tim počítám, jenže se mi u toho optočlenu bije (jak rozebírám ve druhém vlákně - https://forum.mcontrollers.com/t/optoclen-na-230v/2045/1) to, že mám pouze fázi, tak mne napadlo ještě dotazované řešení.

To je jedno. Ide o izolacnu medzeru medzi stranou optodiody a fototranzistora. Ak by som mal na druhej strane aj N aj L aj PE, na veci to nic nemeni.