Vedlejsi cinnost/podnikani

Ahoj.
Chci se zeptat zda nekdo z vas vyrabi/programuje tyto zarizizeni jako zivnostnik?
Je s administrativou hodne prace, nebo to neni tak zle?
Je to pro vas rentabilni, nebo mate i jinou cinnost?

Mame ted pro firmu nejaky projekt, kde je potreba umistit soucastky na DPS, kterou vyrobim, nicmene dle zamestnavatele to nemuzu udelat jen tak, ale chtel by pouzit nejakeho zivnostnika. Zacal jsem uvazovat, ze bych mel volnou zivnost jako vedlejsi, cimz bych take trochu pomohl jine instituci, kde majitel o de mne odkupuje zarizeni placenim na ruku, kdybych mel fakturu, nebo danovy doklad, mohl by to delat na firmu pres kterou dostava ruzne prispevky.
Takze o tom trochu uvazuji, ale jak znam nas stat, tak po procteni vsech zakonu a splneni bych byl asi v minusu, coz se mi nechce.
Diky za rady.

:arrow_right: administrator: přesunuto z "Ostatní"

pozor na jednu věc, záleží na typu zařízení a i na tom jaký má charakter to co předáváš (finální výrobek, polotovar, prototy), ale měl bys zajišťovat testy na soulady s bezpečnostními normami - a to je setsakramentsky drahá záležitost (i stovky tisíc korun). Byl bych obezřetný, příjde mi to, že to bude nutné a azměstnavatel to ví a chce to přehodit na někoho jiného (ale možná jsem jen paranoidní).

Aha.
Takze i v pripade, ze vyrobim dejme tomu blikacku na kolo 3V bateriovou, tak je k tomu potreba delat testy na bezpecnost? Temer vsechen muj sortiment je bateriovy, maximalne je tam 5V spinany zdroj koupeny, pripojeny na mou DPS.

V pripade projektu pro firmu jde o polotovar, dostal jsem vykres od elektroprojektanta, udelam DPS podle vykresu, zapajim, a on to zakomponuje do sveho zarizeni ktere doda zakaznikovi.

Zivnost by byla volna 29. Výroba elektronických součástek, elektrických zařízení a výroba a opravy elektrických strojů, přístrojů a elektronických zařízení pracujících na malém napětí

pokud jde o finální výrobek je nutné vydat prohlášení o shodě.
je toho více,bezpečnost,EMC a další. Prohlášení o shodě vydává dovozce nebo výrobce.Pokud jsi schopen provést potřebná měření sám tak není tuším zkušebna poviná. Toto se týká seriové výroby né jednoho kusu.

malé napětí by asi mělo být ok. jinak imho nejde o to, zda sériově či nikoli, ale zda to má charakter finálního výrobku.

Obávam za, že tvoje výrobky by museli prejsť meraním okrem spomínaných testov aj meraním RoHS, čo je z môjho pohľadu dosť veľký problém pre malovýrobcu…

Známý navrhuje pro firmy drobný hw a zkušenost je taková, že když je jeho výtvor (třeba IO deska do výrobní linky) součástí finálního celku (který musí mít všechna ta měření a papíry), tak on nemusí papírově řešit nic. Pouze když je jeho zařízení finální výrobek (třeba regulace větráku do krabičky ve zdi), bylo třeba s tím na všelijaká měření, která ovšem platil zadavatel (záleží na smlouvě).